De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Synology DiskStation DS212+

Oplossing

Dit keer een review over de Synology DS212. Hiervoor heb ik een tijd de Netgear ReadyNAS RND2000 gehad. Ik ben overgestapt naar de Synology om twee redenen: de snelheid en de mogelijkheden. Hierover later meer.

Unboxing:

Allereerst de verpakking: Het is een vierkante doos, waar duidelijk de symbolen van de verschillende packages zijn vermeld. Zodra je hem opent zie je aan de linkerkant de NAS zelf zitten en aan de rechterkant zie je een kartonnetjes zitten. In het eerste stuk zit de powercable. Daaronder bevind zich nog een klein doosje. Hierin zitten de voedingsadapter, netwerkkabel, cd-rom en een "read me first"-document. De NAS zat netjes verpakt en had in de doos geen ruimte om te schuiven.
Synology DS 212 plus
Eerste indruk:

Synology DS 212 plusUiteraard heb ik voordat ik was overgegaan op de aanschaf even rondgekeken en hier en daar wat informatie over het apparaat opgezocht. Wat als eerste opvalt is dat de hele behuizing van plastic is. Als ik dit vergelijk met de RND2000 is dat natuurlijk doodzonde. Ik moet wel zeggen dat het minder erg is dan ik had verwacht. Het is solide plastic, voorkant is glimmend (stof aantrekkend) plastic. De kap wordt er op geklemd en kan gemakkelijk worden verwijderd. Daarachter vinden we wederom twee plastic slays. Hierin kan je met de bijgeleverde schroeven de hardeschijven (zowel 2,5 als 3,5 inch) vastzetten. Een leuk detail: Voor de 3,5 inch schijven heeft men in de zijkant waar de harddisk wordt vastgeschroefd rubberen ringen geplaatst om resonantie te voorkomen.

Synology DS 212 plusDe behuizing is 165mmx108mmx233,2mm en weegt leeg zo'n 1,25 Kg

Op de voorzijde vinden we een viertal lampjes, twee aanlsuitinge en twee knoppen. Van boven naar beneden: Statusled, LAN-led, Disk 1-led, Disk 2-led, SD-kaartslot, USB-aansuiting, Backup-knop, Powerknop.

Op de achterkant vinden we naast de 1Gb netwerkaansluiting ook nog twee USB 3.0 aanlsuitingen en een kensingtonlock aansluiting. Met daarboven prominent aanwezig: de fan over ongeveer de gehele breedte van de NAS

Installeren en opstarten:


Aansluiten hoef ik denk ik niet de behandelen. Spreekt voorzich: powerkabel erin, netwerkkabel erin en draaien maar.

Normaal gesproken plaats je de cd-rom erin. Persoonlijk zou ik die cd-rom meteen weggooien en naar de website van Synology gaan. Bij downloads de juiste nas selecteren en de laatste DSMversie + Synology Assistant downloaden. Synology Assistant installeren en de aanwijzingen op de verpakking volgen. Als je hardeschijven gebruikt die (zoals in mijn geval) al in een oude NAS hebben gezeten is de kans groot dat je een foutmelding krijgt over Poort 23. Zorg ervoor dat je hardeschijven helemaal geen partities bevatten. Zodra er nog partities opstaan zal hij niet kunnen installeren. De installatie zelf neemt een paar minuten in beslag waarna je via een link in de Synology Assistant op de beheerpagina uitkomt.

Dan gaat het allemaal gebeuren: voor het eerst kom je in DSM (momenteel versie 4.0) terecht. In één woord: Geweldig! Geen internetpagina met tabs en dropdownmenu's meer. Dit keer eigenlijk een volwaardig besturingssysteem. Alleen hiervoor is het al de moeite waard de na verhouding iets duurdere Synology devices te kopen.

Even kort een simpele omschrijving van DSM 4.0: Linksboven vinden we het menu. Hier staan alle onderdelen en hier worden ook de packages zichtbaar nadat je deze hebt geinstalleerd. Standaard staat er rechts in beeld een overzicht van je NAS: systeemintegriteit, broncontrole, recente logboeken en huidige verbindingen. Als je hem de eerste keer hebt opgestart zal hij bij systeemintegriteit bezig zijn met het controleren vand e hardeschijven. Dit doet hij zo grondig dat hij bij mij met twee 1 TB hardeschijven ruim 8 uur is bezig geweest. Wellicht dat dit ook komt doordat deze disks ook al in mijn vorige NAS hebben gedraait. Rechtsbovenin kan je een simpele zoekactie uitvoeren, je als gebruikers afmelden en daar is een knop om een overzicht van alle meldingen te krijgen.

Synology DS 212 plus

De NAS in gebruik:

Allereerst ben ik begonnen met het uitvoeren van de EZ-internetwizard. Hierin stel je onder andere je internetverbinding in. Maar wat ik persoonlijk nog een veel prettige vind is de DDNS-service. Synology biedt je de mogelijkheid om via een paar klikken je eigen DDNS-service toe te voegen. Zij het van Synology zelf of een andere partij. hierdoor is je NAs ook met een dynamisch IP-adres altijd bereikbaar. Paar minuten kost het om in te stellen en daarna is het direct actief. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk (indien je router het toestaat) om de NAS automatisch alle poorten op de jusite manier open te zetten.

De volgende plaats die je zal gaan ebzoeken is het configuratiescherm. Allereest vinden we de bestandindeling en de machtigingen-instellingen. Deze zijn weer onderverdeeld in Win/MAc/NFS, FTP, WebDAV, Gebruiker, Groep, Gedeelde map en Adreslijstservice. Vanzelfsprekend kan je hier alle instellingen wijzigen met betrekking tot gebruikers, rechten, beschikbaarheid etc.

Als tweede vinden we de netwerkservices. onderverdeeld in webservices, EzCloud, Router configuratie, Firewall, Automatisch blokkeren, Terminal, SNMP en netwerk back-up. Webservices maakt het mogelijk een website te hosten, ExCloud is een snelcode om je Cloudstation in te stellen (kom ik zodadelijk nog op), Autmoatisch blokkeren (biedt de mogelijkheid om specifieke ipadressen of inlogpogingen te blokkeren. Terminal het aanzetten van Telnet of SSH mogelijkheden.

Als derde onderdeel vinden we systeem:

Ook hier een netwerkstuk, DSM-instellingen, Regionale opties, Melding, Power, Externe apparaten, standaardinstellingen terugzetten en DSM bijwerken. Bij DSM instellingen wordt je in de gelegenheid gesteld om nog een ander achtergrond toe te voegen, tekstkleur aanpassen etc. Regionale opties zijn je taal en tijdzone instellingen. Bij melding kan je systeemmeldingen instellen. Deze kunnen verlopen via email, sms, skype, windows live messenger en een gekoppeld device. Bij power kan je WoL aanzetten, en een tijdschema instellen. Bij externe apparaten kan je printers en externe hardeschijven toevoegen. De laatste twee spreken voor zich.

Als laatste vinden de toepassingsinstellingen:

Toepassingsmachtigingen, tiepassingsportaal, mailserver, syslog, VPN en mediaindexeringsservice. Bij toepassingsmachtingen kan je per gebruiker aangeven van welke packages ze wel of geen gebruik moge maken. Bij toepassingsportaal kan je per package extra poorten toevoegen/openstellen. Mailserver om een mailserver te draaien, syslog is je logboek, VPN om hoe kan het ook anders de VPN in te stellen en de mediaindexeringsservice om de muziek voor te bereiden voor onder andere de Itunes server.

DSM 4.0 is hetgeen wat mij echt heeft overgehaald tot de aanschaf van de NAS. Om echt een goed idee te krijgen van de feeling van DSM 4.0 zou ik jullie willen adviseren om eens een kijke te nemen in de Live Demo van Synology. Ga naar demo.synology.com (Account: admin, Password: synology) en ervaar DSM 4.0 zelf.

Een fijne bijkomstigheid ten opzichte van de Readynas is dat deze NAS weinig tijd kwijt is bij een mutatie binnen de NAS. Waar de Readynas met laagste snelheid je documenten overzet is dit bij de DS212 in een paar seconden geregelt.

Een belangrijk onderdeel die ik toch nog even los wil toelichten is Opslagbeheer. Hier kan men kiezen van welke RAID instellingen er gebruik gemaakt moet worden. Zelf heb ik gekozen voor een RAID1 systeem omdat ik een redundant systeem wil hebben. Maar uiteraard kan men ook voor RAID0 of voor Synology zijn eigen standaard kiezen.

De Packages:

Standaard wordt de NAS geleverd zonder dat er een package is geinstalleerd. Hiervoor gaan we naar de Package Center. Hier vinden we een grote diversiteit aan packages. De packages die beschikbaar zijn:
- Photo Station
- Time Backup
- Audio Station
- Itunes Server
- Download Station
- Cloud Station
- Antivirus Essential
- DHCP-server
- Directory Server
- HiDrive Backup
- Mail Station
- Mediaserver
- Surveillance Station
- Syslog Server
- VPN Server

Packages van externe partijen:
- Python
- Logitech Media Server (Squeezebox etc.)
- Webalizer
- WordPress
- phpMyAdmin

Synology DS 212 plus

Ik zal kort de packages (waarvan ik het weet) bespreken.

Allereerst Photo Station. In Photo Station kan je fotoalbums aanmaken, sharen via facebook, twitter etc. Een account aanmaken voor familie en ze de webpagina doorsturen volstaat uiteraard ook. Een belangrijk detail: Van alle foto's wordt een previewfile gemaakt. Helaas kost dit erg veel tijd. Vooral als je netjes alle familiekiekjes erop hebt gezet met je even de tijd nemen (minimaal 48 uur.... :S).

Timebackup is een programma waarmee je periodiek backups kan laten maken van je NAS. Dit kan naar een externe hardeschijf, andere NAS, online opslag etc.

Audiostation maakt het mogelijk om via een internetbrowser naar muziek te luisteren die op je NAS aanwezig is. Ook hier is het mogelijk om via de website andere mensen toegang te geven zodat zij gebruik kunnen maken van jou muziekcollectie.

Itunesserver zorgt ervoor dat je muziek bruikbaar wordt in Itunes. Het inladen hiervan gaat ten opzichte van de Netgear RND2000 een stuk sneller.

Downloadstation maakt downloader relatief eenvoudig. NZB, torrent, RSS-feeds maakt allemaal niks uit. Inladen of zoeken en downloaden maar. Een map selecteren en als ze klaar zijn kan je de downloads in die map oppikken. Voor nieuwsgroepen: het parren en rarren heb ik nog niet ontdekt. Misschien dat iemand anders ons dit kan vertellen?

Cloudstation zorgt zoals het al suggereert voor een eigen cloud. Doormiddel van een installatie op je pc (-+ 18 mb) kan je een map koppelen aan je NAS. Alles wat in dezze map staat wordt per direct naar de NAS gekopieerd. Installeer het programma op een andere PC, gebruik het zelfde account en overal heb je je bestanden tot je beschikking. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin erg sceptisch was, maar het werkt een stuk beter dan verwacht.

Antivirus essential is vanzelfsprekend een virusscanner. Een gratis virusscanner speciaal geschreven voor de NAS. Wel is hij redelijk traag met scannen, maar voordat hij scant zoekt hij eerst nog even naar de laatste virusdefinities.

DHCP-server zorgt vanzelfsprekend voor het runnen van je eigen DHCP-server.

Directoryserver biedt de mogelijkheid om een LDAP-service op te zetten.

HiDrive biedt de mogelijheid om een online backup te maken naar een Stratoopslag. Deze is dus specifiek voor mensen die een Strato online opslag account hebben.

Mailstation biedt je de mogelijkheid om je eigen mailserver te runnen. hierbij kan je er ook voor kiezen om andere mailboxxen op je eigen server binnen te laten komen.

Mediaserver maakt de DLNA/UPnP voor multimedia mogelijk. Onder andere de PS3 kan hierdoor gebruikt worden als mediaspeler.

Surveillance station is een package die ervoor zorgt dat je ipcamera's kan bekijken (live), kan laten opnemen en kan zoeken in opnames. Met een maximum van 8 camera's.

VPN-server behoeft denk ik verder geen uitleg.

Logitech media server maakt je muziekcollectie toegankelijk voor de squeezebox reeks.

Over de overige packages kan ik jullie helaas niks vertellen.

Iphone/IPad-gebruik:


Synology heeft een vijftal gratis Apple apps geschreven. Genaamd: DS Finder, DS Photo, DS File, DS Audio en DS Cam.

DS finder biedt je snel toegang dat de NAS gegevens. Opslag, temperatuur en de beheerpagina. Hierdoor is het mogelijk om onder andere nieuwe gebruikers aan te maken, rechten te veranderen etc.

DS Photo+ maakt het mogelijk om je fotoalbums te openen en foto's rechstreeks van je device te uploaden naar je NAS,

DS file doet praktisch het zelfde als DS Photo+ maar hier is het ook mogelijk om bestanden te downloaden vanaf je NAS en eventueel mensen een downloadlink van het bewuste bestand te versturen.

DS Audio maakt het mogelijk om je muziek te streamen vanaf je NAS, hierdoor heb je altijd (indien je internet hebt) toegang tot je eigen muziek. Daarnaast zijn er nog een tal van internetradio's beschikbaar.

Tot slot DS Cam. Hiermee krijg je toegang tot de live camerabeelden en de opnames daarvan. Hierdoor kan je ook op afstand camerabeelden veilig stellen of live bekijken.


Prestaties:


Nu komen we wederom op het belangrijkste punt uit: de prestaties

Allereerst even kort de opstelling waarin ik de configuratie heb getest:

Ik heb een DS212 met daarin 2 Western Digital Caviar Green 2 TB schijven. Vanaf mijn werkstation via CAT5e kabel naar een MikroTik router, deze gaat naar het rack op zolder waar de nassen staan en deze zitten samen met de servers achter UPS op een HP Procurve 5120-24G-PoE+ EI Switch. Dit is het hartje van ons netwerk, we hebben er 2 maar we kunnen deze nas helaas maar op een aansluiten omdat er maar een netwerkpoort aanwezig is.

Streamen vanaf de AC-Ryan mediaplayer gaat zelfs met blueray prima en zonder problemen.

Met NASTester 1.4 kom ik op LAN (schrijven) uit een een gemiddelde snelheid van 51 MB/s. Ten opzichte van de maximaal 18 die ik haalde met de Netgear Readnynas (exact de zelfde opstelling) denk ik dat ik daar toch aardig gewonnen heb. Een bestand van de NAS naar mijn pc kopieren gaat met ongeveer 40 MB/s.

Bijlagen:
Syno_QIG_2bay2_nld.pdf Syno_QIG_2bay2_nld.pdf
Synology_Security_Whitepaper.pdf Synology_Security_Whitepaper.pdf
Synology_QuickConnect_White_Paper.pdf Synology_QuickConnect_White_Paper.pdf
Synology_DS212-_Data_Sheet_nld.pdf Synology_DS212-_Data_Sheet_nld.pdf
Synology_Cloud_Sync_White_Paper-Based_on_DSM_6.1.pdf Synology_Cloud_Sync_White_Paper-Based_on_DSM_6.1.pdf
Synology_Cloud_Station_White_Paper-Based_on_DSM_6.0.pdf Synology_Cloud_Station_White_Paper-Based_on_DSM_6.0.pdf

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Synology CS407
Synology DiskStation DS213 air
Synology DiskStation DS210+
Synology DiskStation DS214+
Synology DiskStation DS214
Hoe reset ik mijn Synology NAS?
Kan ik gegevens van mijn Synology halen
Synology RackStation RS214
RAID-0 of RAID-1
Windows Vista Installatie uitleg
Artikel details
Artikel ID: 630
Categorie: NAS - Networked Attached Storage
Zoekwoorden Synology, DS212, DS, 212, DS212+, DiskStation, NAS, netwerk, opslag, backup, data, bestanden, printserver, webserver, Redundant Array of Independent Disks, redundant, array, independent, disks
Datum toegevoegd: 13-Aug-2012 15:10:28
Aantal bekeken: 3163
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.4/5.0 (344)

 
« Ga terug