De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Anoniem surfen

Oplossing Het is zover. We hebben ons jarenlang verzet tegen de Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens, maar nu is de wet dan toch aangenomen. Telecombedrijven en internetproviders moeten nu gedetailleerde gegevens gaan bewaren over de telecommunicatie tussen alle burgers, voor opsporingsdoeleinden.

Dankzij Tor kunnen internetters zelfs websites bezoeken die worden geblokkeerd. TOR (The Onion Routing) is een netwerk van versleutelde proxyservers waarbij elke server de volgende versleuteld. Gebruikers krijgen steeds wisselende ip-adressen uit de hele wereld toegewezen. Daardoor lijkt het alsof een gebruiker zich buiten het eigen land bevindt.

Tor is software die beschermt tegen 'traffic analysis', een vorm van netwerktoezicht dat persoonlijke vrijheden en privacy, geheime bedrijfsactiviteiten, relaties en overheden bedreigt. Tor beschermt je hiertegen door je communicatie door relays te sturen, die door vrijwilligers gedraaid worden, overal ter wereld.


Tor zorgt ervoor dat mensen die je internetverbinding in de gaten houden niet meer kunnen zien welke sites jij bezoekt. Ook weten de sites die je bezoekt niet wat jou adres is.


Tor kan gebruikt worden in combinatie met bijvoorbeeld Firefox. Makkelijk is de TorButton, waarmee je Tor snel kunt in- en uitschakelen. Voor een goede beveiliging moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

zie: http://www.torproject.org/

________________

Een ander alternatief voor mensen die de bewaarplicht niet waarderen is HotSpot shield. Hotspot Shield beveiligt je netwerk als je op een openbare hotspot surft. Het maakt een virtueel netwerk dat voorkomt dat anderen bij je persoonlijke bestanden kunnen, bovendien werk je met een Amerikaans IP nummer. Privé surfen, beveiligd, en anoniem.

Zie: http://anchorfree.com
 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Hoe werkt TOR
Tor Browser Bundle
Artikel details
Artikel ID: 15
Categorie: Privacy
Zoekwoorden
Datum toegevoegd: 1-Jul-2009 21:25:31
Aantal bekeken: 4074
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.9/5.0 (3213)

 
« Ga terug