De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

GSM (Prepaid informatie)

Oplossing

Geldigheidsduur van prepaid beltegoed

In onderstaand overzicht staat de geldigheid/houdbaarheid van ongebruikt beltegoed beknopt weergegeven. Als je tijdig opwaardeert ofwel het tegoed opmaakt/aanspreekt, dan behoud je het tegoed.

Dit noemen de meeste aanbieders 'onbeperkt houdbaar' terwijl dit dus eigenlijk dus alleen het geval is wanneer je zelf tegoed blijft toevoegen. Bij DekaMobiel en Dirk Mobiel staat in de voorwaarden dat het niet gebruikte beltegoed 12 maanden na de aanschaf komt te vervallen.

 

AanbiederMaandenVoorwaardenNetwerkOpwaarderen met €
AH Mobiel 12 opwaarderen of aanschaf bundel KPN 10, 20, 30
ALDI Talk 12 opwaarderen KPN 10, 20
*bliep 6 opwaarderen Tele2/T-Mobile 10, 20, 40
DekaMobiel 6 gebruik of opwaarderen Vodafone 10, 20
Dirk Mobiel** 6 gebruik of opwaarderen Vodafone 10, 20
HEMA 12 opwaarderen KPN 5, 10, 20
Jumbo Mobiel 12 opwaarderen KPN 10, 20, 30, 40, 50
KPN 6 gebruik of opwaarderen KPN 10, 20, 30, 40, 50
Kruidvat 12 opwaarderen KPN 7,50, 15, 20
Lebara 3 gebruik of opwaarderen KPN 10, 20, 50
Lycamobile 3 opwaarderen KPN 5, 10, 20
Ortel 6 opwaarderen KPN 5, 10, 20, 40
Simpel*** 3 gebruik of opwaarderen T-Mobile 10, 20, 30, 40, 50
Simyo 6 gebruik of opwaarderen KPN bedrag tussen 10 en 50
Tele2 12 opwaarderen Tele2/T-Mobile 10, 20, 40
Telesur 6 gebruik of opwaarderen Vodafone bedrag tussen 10 en 100
Telfort 6 gebruik of opwaarderen KPN bedrag tussen 10 en 50
T-Mobile 6 gebruik of opwaarderen T-Mobile bedrag tussen 10 en 50
Toggle 80 dagen gebruik of opwaarderen KPN 10, 20
Vodafone 6 gebruik of opwaarderen Vodafone 5, 10, 20, 30, 40, 50

**Dirk Mobiel verkoopt sinds december 2017 geen startpakketten meer, je kunt nog wel opwaarderen. *** Simpel stopt op 1 augustus 2019 met Prepaid. Je kunt nog tot 1 mei 2019 opwaarderen, het tegoed en het nummer komen op 1-8-2019 te vervallen als je niets doet.

Welk netwerk gebruikt je provider?

De prepaid partijen maken gebruik van de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile. Tele2 prepaid en *bliep geven aan gebruik te maken van het netwerk van Tele2. Dit is echter een 4G-netwerk en de meeste prepaid producten werken standaard nog met 3G. Vandaar dat hier (ook nog) het T-Mobile netwerk genoemd wordt.

Gratis prepaid simkaart

Gratis is meestal niet gratis. Bij veel partijen kun je een gratis simkaart aanvragen, soms zelfs met tegoed erbij. Kijk goed wat de voorwaarden zijn. Meestal is dat gratis tegoed beperkt houdbaar of moet je er wat voor doen om het te krijgen, bijvoorbeeld registreren of opwaarderen (en dan is het wel een cadeau maar niet meer gratis).

Soms zijn er meerdere acties nodig om het beloofde tegoed helemaal te krijgen, bijvoorbeeld, je moet opwaarden én je moet jezelf registreren als klant.

Tijdelijk beltegoed / bonustegoed

Vaak krijg je tegoed cadeau als je een nieuwe sim kaart koopt. Bij een aantal aanbieders is dat beltegoed beperkt houdbaar. Dit geldt bijvoorbeeld bij Telfort, Lebara en bij Vodafone.

Losse bundels (minuten/sms'en/of MB's)

Bij bijna alle providers kun je losse bundels aanschaffen van je tegoed. Door het kopen van zo'n bundel bel je bijvoorbeeld veel goedkoper of gaat de prijs per MB naar beneden.

Zo'n bundel kan al snel uit, voordeel is nog steeds dat je grip houdt op de kosten, op is op. Deze losse bundels hebben vaak een beperkte houdbaarheid, meestal is dat een maand, maar het kan ook een week of een dag zijn. Na die periode vervalt het resterende bundeltegoed.

Wat houdt de tolerantieperiode van prepaid in?

De tolerantieperiode is de hoeveelheid tijd die je hebt om het beltegoed op te waarderen voordat het beltegoed verloren gaat. Deze periode varieert per aanbieder. 

Als je niet tijdig opwaardeert, kun je tijdelijk alleen gebeld worden en zelf naar het gratis nummer van je aanbieder bellen. Waardeer je dan nog niet op, dan vervalt niet alleen je beltegoed, maar ook je mobiele telefoonnummer. Als je wel tijdig opwaardeert, gaat er een nieuwe geldigheidstermijn in voor het hele beltegoed. Uitzondering: bij toggle ben je na 80 dagen het nummer en het tegoed écht kwijt. 

Met welke bedragen kan ik opwaarderen? 

Dat is afhankelijk van de aanbieder, meestal is € 10 de goedkoopste opwaardeeroptie. Er zijn een paar te vinden met € 5, bij Kruidvat is dit € 7,50. Als je weinig/niets verbruikt zijn dat interessante mogelijkheden. Het tegoed loopt dan niet onnodig op, HEMA is in die zin de goedkoopste optie omdat je eens per 12 maanden moet opwaarderen. Maar het goedkoopste is om te kiezen voor een partij die verbruik ook meerekent bij de houdbaarheid, als je af en toe een sms'je stuurt of een kort telefoontje pleegt gaat het tegoed en het nummer weer een tijd mee. 

Houdbaarheid startpakket

De meeste prepaid-startpakketten hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Wordt de kaart voor die datum niet in gebruik genomen dan komt de kaart, inclusief telefoonnummer en eventueel (gratis) beltegoed te vervallen.

Alleen in geval van nood

Er zijn veel mensen die een prepaid aansluiting alleen gebruiken voor noodgevallen. Vaak wordt die telefoon niet regelmatig gecontroleerd en dan kan de situatie ontstaan dat het kaartje niet (meer) werkt of dat de batterij leeg is als de telefoon echt nodig is. 

Als het toestel uit is kan de batterij langzaam leeglopen. Ons advies is om de telefoon elke paar maanden aan te zetten, de batterijsterkte te controleren en even te testen of alles nog werkt. Op die manier voorkom je dat je niet kunt bellen.

Opwaarderen prepaidkaart opwaarderen in buitenland?

Je kunt bij de meeste operators je beltegoed in het buitenland ook heel gemakkelijk online of mobiel opwaarderen (met je telefoon). Je beltegoed wordt rechtstreeks afgeschreven van je bankrekening.

Opwaardeerkaarten die je in het buitenland aanschaft kunnen niet gebruikt worden (bijvoorbeeld ALDI Talk en Vodafone). Binnen de EU kun je gewoon het Nederlandse tegoed gebruiken. Reis je verder? Kijk dan voor je vertrekt naar wat je betaalt voor het bellen vanuit het buitenland.

Goedkoopste prepaidaanbieder?

Welke aanbieder het goedkoopst is, ligt aan je verbruik. Sommige aanbieders zijn goedkoper met bellen naar mobiele nummers, anderen goedkoper met het bellen naar het buitenland en weer anderen hanteren speciale tarieven voor veelbellers en veel sms'ers.

Let niet alleen op de tarieven, maar kijk in de detailinformatie ook naar de voorwaarden en zonodig naar het netwerk dat gebruikt wordt.

Wat is voordeliger, een prepaid of sim-only?

Het ligt aan je belgedrag of goedkoper uit bent met prepaid of sim only. In het algemeen geldt: wie meer dan zo'n 30 minuten per maand belt, is goedkoper uit met een sim only abonnement. Je kunt zelf aan de hand van de Belwijzer zien wat voor jou de voordeligste methode is.

Geschiedenis van geldigheidsduur van beltegoed? 

Het kan voorkomen dat de geldigheidsduur van het beltegoed door de provider wordt aangepast. Zie de beknopte onderstaande geschiedenis.

 • In 2002 heeft KPN de geldigheidsduur verkort naar 6 maanden, eind 2003 werd het weer een jaar lang geldig. Sinds juni 2004 is het tegoed bij KPN onbeperkt geldig, tenzij men langer dan een periode van zes aaneengesloten maanden geen gebruik maakt van z'n mobiele aansluiting.
 • Sinds 2004 is het Hi PrePay-tegoed na opwaarderen ook 12 maanden geldig. Per 1-1-2010 is de geldigheid 6 maanden geworden, met 30 dagen de tijd om op te waarderen in plaats van 90. Hi is op 1 mei 2015 overgegaan in KPN.
 • Bij Telfort is het beltegoed sinds eind 2003 onbeperkt geldig onder bepaalde voorwaarden. Sinds april 2006 geldt: Om het beltegoed geldig te houden moet het beltegoed binnen 12 maanden na de laatste opwaardering opnieuw opgewaardeerd worden. Halverwege 2009 geldt dat het beltegoed minimaal 1x per half jaar opgewaardeerd wordt. Vanaf 27 november 2015 volstaat gebruik (en/of opwaarderen) eens per 6 maanden voor het behoud van nummer en tegoed.
 • Halverwege 2003 biedt Orange als eerste provider onbeperkte geldigheid van het beltegoed zonder verdere voorwaarden. Toen T-Mobile deze provider overnam, is dit komen te vervallen.
 • Vodafone hanteerde heel lang een geldigheidsduur van een jaar, maar heeft deze in juli 2006 aangepast. Toen werd de geldigheid afhankelijk van de hoogte van het bedrag waarmee opgewaardeerd werd én van de methode van opwaarderen. Per 1 oktober 2012 is het tegoed na opwaarderen 12 maanden geldig.
 • T-Mobile hanteert al heel lang onbeperkte geldigheid mits men gedurende een aaneengesloten periode van 6 maanden actief gebruikmaakt van de dienst of zijn/haar beltegoed opwaardeert.
 • Lycamobile heeft in 2012 de geldigheid van 6 maanden naar 3 maanden teruggebracht.
 • In 2014 wijzigt hollandsnieuwe de houdbaarheid van 3 naar 6 maanden. Hollandsnieuwe is op woensdag 8 april 2015 gestopt met de verkoop van prepaid.
 • *bliep stapt per 2 april 2015 over van T-Mobile naar Tele2.
 • Telfort heeft op 27 november 2015 gebruik toegevoegd aan de voorwaarden voor de houdbaarheid.
 • AH Mobiel heeft per 1 juni 2016 gebruik (aanschaf bundel) toegevoegd aan de voorwaarden voor de houdbaarheid.
 • Tele2 heeft in 2016 de termijn aangepast van 6 maanden naar 12 maanden.
 • AH Mobiel heeft op 16-11-2017 heeft de de geldigheid verbeterd, van 9 naar 12 maanden.
 • Lebara heeft eind augustus 2017 de houdbaarheid gewijzigd van 6 naar 3 maanden. Gebruik telt sindsdien ook mee voor de geldigheid.
 • Vodafone past 19 maart 2018 de voorwaarden aan, als je eens per 6 maanden het tegoed aanspreekt of opwaardeert dan blijft het geldig. Dit was eens per 12 maanden opwaarderen.
 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Welke glasvezel aanbieders zijn er?
Artikel details
Artikel ID: 602
Categorie: Knowledgebase
Zoekwoorden telefoon, gsm, netwerk, mobiel, prepaid, tarief, tarieven, bellen, GSM, smart, phone, smartphone, prepaid, informatie, sim, simkaart, aanbieder, netwerk, geldigheid, geldigheidsduur, kosten, tegoed, beltegoed, goedkoop,
Datum toegevoegd: 26-Mar-2019 15:39:26
Aantal bekeken: 631
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.2/5.0 (5)

 
« Ga terug