De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Een 3D-tekst maken voor je site doe je zo!

Oplossing

Met behulp van CSS3-technieken kun je met enkel code een stukje tekst in 3D zetten.

Met CSS3-technieken maak je hele leuke teksteffecten op je website, die vroeger alleen met behulp van fotobewerkingssoftware mogelijk waren. Een van de mogelijkheden is een stukje 3D-tekst.

Text-shadow

De css-eigenschap die je moet gebruiken om 3D-tekst te kunnen maken, is die van text-shadow. Die text-shadow kun je vier eigenschappen meegeven:

  1. de grootte van de schaduw in horizontale richting, bijvoorbeeld: 3px

  2. de grootte van de schaduw in verticale richting, bijvoorbeeld: -3px

  3. de blur (waarmee je de grootte van de vervaging vastlegt), bijvoorbeeld: 5px

  4. de kleur van de schaduw, bijvoorbeeld: #505050

Deze eigenschappen moet je in precies deze volgorde opnemen, anders snapt je browser het niet. Dit levert dus de volgende code op: text-shadow: 3px -3px 5px #505050;

Door bovenstaande code verspringt de schaduw van de tekst 3 pixels naar rechts, 3 pixels naar boven (een negatieve waarde laat de schaduw naar boven verspringen in plaats van naar beneden). Ook krijgt de schaduw door deze code een lichtgrijze tint, en vervaagt hij in 5 pixels. Gecombineerd met een donkerrode tekstkleur maroon in het lettertype courier new, krijg je het volgende effect:

tekst met schaduw

Voor de laatste twee eigenschappen (blur en kleur) hóef je niets op te geven, je kunt dus ook volstaan met alleen de waardes voor de horizontale en verticale verspringing van de schaduw.

3D-tekst

Om een 3D-tekst te maken, ga je op dezelfde manier te werk. Om het nog wat realistischer te maken, zet je meerdere schaduwen achter elkaar. Elke schaduw is van de vorige gescheiden door een komma, en de laatste schaduw sluit je af met een puntkomma.

Voor de 3D-tekst hieronder heb ik een donkerblauwe tekstkleur gekozen (#000033) in het lettertype verdana. De tekstschaduw heb ik alleen naar beneden laten weergeven (dus de eerste waarde van elke schaduw – die van de horizontale verspringing – is steeds 0px).

Verder heb ik acht lagen met tekstschaduw aangebracht, elke laag is steeds 1 pixel groter dan de vorige (zodat steeds maar een randje van 1 pixel van elke kleur te zien is) en de kleur van elke laag loopt op van heel lichtgrijs (#909090) naar zwart (black). Om een zo natuurlijk mogelijk effect te krijgen, moet je met de lichtste tint beginnen, en eindigen met de donkerste tint. Om de rand van de laatste laag wat te ‘verzachten’, heeft deze een vervaging gekregen van 7px.

3D-tekst

De code van bovenstaande 3D-tekst is dus de volgende:

<p style="font-family: verdana, sans-serif; font-size: 2em; font-weight: bold; color: #000033; text-shadow: 0px 1px #909090, 0px 2px #808080, 0px 3px #707070, 0px 4px #606060, 0px 5px #505050, 0px 6px #404040, 0px 7px #303030, 0px 8px 7px black;">3D-tekst</p>

Meer voorbeelden met schaduw-tekst

Met deze simpele techniek kun je behalve 3D-teksten, nog veel meer leuke teksteffecten maken. Hieronder staan een paar voorbeelden.

Tweekleurig

Veelkleurig

Outline

Licht dubbel

Neon

Vurig

Embossed

 

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Hoe maak je je links wat origineler?
Vrolijk je webpagina’s op met interessante initialen
Leuke lijsten maken met html en css
Maak je website-teksten lekker leesbaar
Opvallende aanhalingstekens in html
Hoe je CSS gebruikt voor je website-layout
Hoe schrijf ik goede teksten voor mijn website?
Wat te doen als je bijzondere website-lettertypes gebruiken wil in je pagina?
Wat is de html-code voor een foto of andere afbeelding?
Hoe maak ik zoiets? (Ofwel: de broncode van iets achterhalen)
Artikel details
Artikel ID: 691
Categorie: Een eigen website maken - Content (letters en tekst)
Zoekwoorden 3d, tekst, html, css, code, html-code, schaduw, techniek, 3D-teksten, web, pagina, site, opmaak, content, teksteffecten, voorbeelden, 3D-tekst, tekstschaduw
Datum toegevoegd: 5-Dec-2017 13:07:31
Aantal bekeken: 3221
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1002)

 
« Ga terug