De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Een backup maken van je linux systeem

Oplossing Sinds ik thuis een linux servertje heb wat staat te brommen heb ik heel wat bijgeleerd over het besturingsysteem. Ik heb al verschillende distro’s op mijn desktop gedraaid (waaronder Ubuntu, Centos en Fedora) maar linux als besturingsysteem op je server was nieuw.
Zelfs op linux kun je, zeker als je iets voor het eerst doet, de boel behoorlijk in de war schoppen.
Opnieuw installeren lijkt dan de enige optie. Lijkt, want dat hoeft dus niet!

Hierbij een korte handleiding hoe je je linux systeem volledig kunt backuppen en herstellen. Dat is vooral voor servers handig, maar het werkt natuurlijk ook voor je desktop. Als je een backup maakt op het moment voordat je gaat rotzooien met config files e.d. dan is het een kwestie van een kwartiertje voor de server weer in zijn oude staat is teruggezet mocht dat nodig blijken. Om dit te doen maak ik gebruik van het bij linux meegeleverde programma tar via de commandline interface. Ik ga er vanuit dat je al een terminal geopend hebt.

Hoe moet ik mijn linux server backuppen?

Herstarten om je systeem te backuppen is typisch iets van Windows. Linux kun je backuppen terwijl het nog draait. Handig, want zo beperk je de downtime van je machine. Voer de volgende commando’s uit om je systeem te backuppen. Je kunt ze kopieren en plakken. Het zijn drie losse commando’s, de laatste is enkel verspreid over twee regels.

sudo su
cd /
tar cvpzf backup.tgz --exclude=/media --exclude=/proc --exclude=/lost+found --exclude=/backup.tgz --exclude=/mnt --exclude=/sys /

Je ziet nu allerlei regels over je scherm flitsen. Afhankelijk van de hoeveelheid ingenomen ruimte van je harde schijf, en de cpu-kracht van je systeem, kan dit enkele minuten tot een half uur duren. Als je weer commando’s in kunt voeren is de backup klaar. Zo makkelijk is het inderdaad. Nu vind je onder je root directory het bestand backup.tgz. Dit bestand kun je eventueel wegbranden op CD/DVD om later je systeem te herstellen, maar het hoeft natuurlijk niet.

Hoe moet ik mijn linux server herstellen?

Je linux systeem weer herstellen vanaf de eerder gemaakte image is heel makkelijk. Ik ga er hier even vanuit dat je het bestand hebt laten staan in je root directory, of dat je het vanaf CD/DVD weer hebt teruggezet daar naar toe. Voer de volgende commando’s eerst uit om de image terug te zetten. Let op: dit overschrijft je huidige instellingen!

sudo su
cd /
tar xvpfz backup.tgz -C /

Wanneer alles weer tot rust is gekomen (lees: wanneer je weer een nieuw commando in kunt voeren) volstaan de volgende commando’s om je backup compleet te maken. Let op: het herstellen van een image bestand vereist een reboot. Zonder reboot heb je kans dat je eerder meer problemen krijgt dan minder! Daarom heb ik ook een commando opgenomen wat je systeem ogenblikkelijk herstart. Houd daar dus even rekening mee.

sudo su
cd /
mkdir proc
mkdir lost+found
mkdir mnt
mkdir sys
reboot

Dat was het al weer! Veel succes met je het backuppen/herstellen van je systeem. Hopelijk heb ik je hiermee de nodige frustraties bespaart. Mij heeft dit kleine truukje inmiddels al heel wat ellende bespaart, dus doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Backup en restore met tar
Mount externe USB drive CentOS 7
NVidia slaat instellingen niet op in Linux Mint 19
Backups using Rsync, Bash & Cron
Backup maken in linux naar cd of externe hard disk
Momentopnamen van systeem
Grub Herstellen of Verwijderen
Mappen beschermen tegen phishing bestanden
Schijfgebruik per map
Cache of swap wissen linux
Artikel details
Artikel ID: 74
Categorie: Backup
Zoekwoorden
Datum toegevoegd: 19-Feb-2007 01:35:59
Aantal bekeken: 9795
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.0/5.0 (6202)

 
« Ga terug