Misschien heeft u erover gelezen in een tijdschrift, of wat gezien op internet. Hier zal ik kort uitleggen wat Linux is, wat het nu kan en hoe u ermee kan beginnen. Voor u echter begint aan het installeren en gebruiken van Linux, dient u te weten dat elke onderneming op computer gebied problemen met zich mee kan brengen. Sla de bestanden die u belangrijk vindt eerst goed op op een CD. Dit doet u niet omdat het installeren van Linux gevaarlijk is, maar om met een gerust hart te kunnen werken met uw computer. En vergeet niet dat zelf met uw belangrijke bestanden op een CD waarschuwingen nooit zonder lezen in de wind mogen worden geslagen. Wat is Linux? Wat kan Linux? Wat kan het niet? Linux kan niet alles hetzelfde doen als Windows. Het is dan ook niet de bedoeling van Linux om Windows na te doen, ookal lijken veel mensen dit eigenlijk te verwachten. Wat Linux niet kan? Een paar dingen die linux niet kan zijn:
Zoals u al ziet, zijn er een hoop Microsoft producten die problemen vormen. Bent u aan een van de bovenstaande producten verslaafd, ga uzelf dan niet tergen met Linux. U kunt dan beter iedereen de ergernis besparen en Linux niet proberen. Als u het toch wil proberen, lees dan verder. Hoe u het beste kan beginnen Het klinkt misschien stom, maar de beste manier om aan Linux te beginnen is door het niet te installeren. De beste manier om aan Linux te beginnen is door aan de Linux programma's te beginnen. Het mooie is namelijk dat veel programma's van Linux wel op Windows draaien. Wilt u dus beginnen met Linux, dan kunt u het beste uzelf een maand lang verplichten deze programma's te gebruiken in de plaats van hun Microsoft varianten. Als het u lukt, dan ben u klaar om Linux te installeren naast uw Windows. Het is namelijk uiteindelijk de bedoeling dat u meer tijd onder Linux gaat werken dan onder Windows, pas op dat moment heeft de installatie ook enige zin gehad. Hieronder een lijst met programma's die u dan nu kan gaan proberen. Zorg dat dit uw standaard keuze wordt en probeer niet terug te stappen op andere programma's als u het lukt. U hoeft niet alle programma's in een keer te installeren, maar zorg wel dat u met elk van de programma's enig sinds tevreden bent voor u Linux installeert.
Voor veel van deze programma's zijn ook andere alternatieven te bedenken, maar dit zijn de meest voorkomende. U kunt natuurlijk ook andere programma's gaan zoeken als u daar tijd in wil steken. Uw ontdekkingsreis naar het land van Linux is immers al begonnen. Heeft u er al helemaal zin in, dan zijn hier nog wat suggesties in het Engels. Waarom zou ik de moeite doen? Als u bij dit onderdeel bent aangekomen en nog geen rede hebt gevonden om het alles maar eens uit te proberen, dan hier een onsamenhangende collectie argumenten. Hopelijk kan de overtuiging dat het aantal uitmaakt, u tot actie doen overgaan:
____________________________________________________________________ De Linux HOWTOs en mini-HOWTOs zijn gedetailleerde documenten van "hoe iets doen" over een specifiek onderwerp. Op volgende sites vindt u Nederlandstalige HOWTOs: http://doc.nl.linux.org Meer dan 120 HOWTOs, verschillende man-pages. http://www.tldp.org The Linux Documentation Project. De officiele Linux documentatie site. http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/HOWTO/translations/dutch/ Hier kan u alle Nederlandstalige documantatie apart downloaden. En hier nog de complete Debian handleidinghttp://doc.nl.linux.org/GUIDE/debian-tutorial-nl/book.html ____________________________________________________________________ Waar vind ik de laatste versie van een programma? Er zijn veel plaatsen waar u de laatste versie van een programma kan vinden. U kan uw zoektocht best beginnen op de thuispagina van het desbetreffende programma of op 1 van onderstaande sites http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/http://www.rpmfind.net
« Ga terug