De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Linux een hype?

Oplossing

Momenteel is er een grote ommekeer gaande in de wereld van de informatica.
Het toverwoord daarbij is Linux.
Was het eerst zaak dat je alle versies van MicroSoft Windows al een keer gezien had, is het nu een mode verschijnsel om hier juist vanaf te willen geraken.
Hoge aanschaf kosten en de noodzaak voor steeds snellere computers in ruil voor dezelfde elende doen veel bedrijven en particulieren ervoor kiezen langzaam maar zeker voor Linux te kiezen.

Linux is booming buissnes...

nu ja... wat heet, want aan Linux valt natuurlijk niet zoveel geld te verdienen. Was het met MicroSoft een kwestie van het aantal PC's te vermenigvuldigen met de prijs van alle gevraagde software paketen, zal er in de wereld die Linux genoemd wordt enkel geld aan de strijkstok blijven hangen als je daadwerkelijk een toegevoegde waarde kunt bieden.
Linux op een computer instaleren is tegenwoordig niet moeilijker dan een Windows PC inrichten.

Wil je daarna een fatsoenlijk en veilig systeem, dan vereizen al snel de problemen.
Bij windows doen we niet aan stabiliteit of beveiliging, we zin immers gewend dat de boel vastloopt en dat er virusen op ons systeem komen.
Van een Linux systeem verwachten wij dat het fout en probleemloos functioneert, ondanks dat we er geen benul van hebben hoe het werkt, en daarom maar alle beveiligings maatregelen teniet doen.

Een computer is echter een erg ingewikkeld apparaat, dat nu eenmaal deskundig onderhoud behoeft.
Waar tegenwoordig gebruikersvriendelijkheid word gezien als het vermogen om zonder enige kennis van zaken functionaliteit te krijgen, kiest men er voor dit te realiseren zonder erbij na te denken wat de consequenties zullen zijn waneer het systeem operationeel wordt.
Het is dan ook erg lastig om mensen te vinden die een probleem weten op te lossen op een zodanige manier dat er geen vervelende bijwerkingen ontstaan.

Onder het motto "vele Megahertzen maken de man", Weten brallerige verkopers nog wel uit te leggen dat een Pentium zes beter
is dan een Celeron 3.
Maken ze je duidelijk dat je soundkaart 3D dolby suround moet zijn en dat een muis met draadje en een balletje uit de oude doos is... Hoe het apparaat daadwerkelijk functioneert weten zij meestal niet.

Problemen met vastlopende systemen omdat de hardware verkeerd geconfigureerd is zijn legio.
Vastlopers omdat Windows besloten heeft dat het systeem ineens een verandering moet ondergaan worden als normaal beschouwd.
Volgens Bill Gates de oprichter en tot voor kort de hoogste baas van het bedrijf MicroSoft, zal het nog een tiental jaren duren voordat computers stabiel en betrouwbaar worden.
De zoveelste onhandige uitspraak van een fabrikant die in haar reclame spotjes onder vrolijke muziek beweerd dat de nieuwste versie van haar product altijd maar door blijft werken.
Dat het al ruim twintig jaar geleden heel normaal was dat computers betrouwbaar genoeg waren om jaar in jaar uit probleemloos te blijven werken is Bill Gates die deze tijd ook heeft meegemaakt gemakshalve even vergeten.

Ondertussen zijn steeds meer grote bedrijven gezwicht voor de onstuitbare opkomst van Linux.
Onder het motto "if you can't beat them, join them" hangen bedrijven hun HP-URIX, IBM-AIX, SUN Solaris if SCI-IRIX aan de wilgen en porten hun hele handeltje naar het Linux platform.
Officieel zullen de fabrikanten hun eigen systeem nog een aantal jaren moeten ondersteunen maar allen ontwikkelen zij een Linux versie voor hun systeem opdat zij de boot die vaart voortgeduwd door het modewoord niet missen.
Typerend is daarbij dat deze fabrikanten volhouden dat zij een evenzolange periode support blijven bieden voor de Windows NT versie van hun software.
Een aardige klus, als je bedenkt dat MicroSoft binnenkort stopt met de ondersteuning van dit product.

Ook in het bedrijfsleven maakt Linux een goede opkomst.
Ging dit eerst mondjesmaat en wilde bedrijven hieraan liever geen ruchtbaarheid geven, is het inmiddels heel gewoon dat er een of meerdere servers onder Linux draaien.
Al dan niet geinstaleerd onder deskundige leiding van een ervaring enthousiast.
In sommige bedrijven heeft zelfs de MicroSoft desktop plaats moeten maken voor KDE of GNOME.
Een keuze die heel gewaagd lijkt, maar met een layout die nagenoeg hetzelfde is als de MicroSoft variant, een functionaliteit die de oude software ver overstijgt, een stabiliteit die overingens ten onrechte legendarisch is, blijft enkel het prijskaartje een discusiepunt.

Kost de instalatie van een complete kantooromgeving per PC een paar honderd Euro, wordt een Linux CDtje gewoon bij een vaktijdschrift meegeleverd en mag onbeperkt worden geinstaleerd en zonodig gewijzigd naar eigen behoefte.

Zelfs de particulier heeft Linux ontdekt.
Schuchter probeert deze zijn pas aangeschafte CDtje te instaleren naast het bestaande MicroSoft Windows systeem.
Een fluitje van een cent, met als enige drempel het negatieve advies van de buurman, die het niet voorelkaar kreeg.
Met name onder scholieren en studenten doet Linux het goed.
Men is de vele problemen rondom MicroSoft zat en rebels als jongeren altijd zijn, richten zij zich graag tegen de gevestigde orde die als enige doelstelling nog meer geld verdienen schijnt te hebben. En passant lift de jeugd mee op de hype die Linux teweeg brengt.

Al vanaf het moment dat Linux een beetje op een serieus besturings syteem begon te lijken, was het een levensdoel van Linus Torvalds om op elke PC in de wereld MicroSoft Windows te verdrijven en te vervangen voor Linux.
Op zich wil MicroSoft niet anders.
Het verschil zit hem in de vrije keuze van software die natuurlijk ook door het prijskaartje word bepaald.
Het ziet er steeds meer na uit dat Linus ten koste van Bill deze strijd gaat overleven.

bron: https://web.archive.org/web/20060915064751/http://pascal.nedlinux.nl:80/cgi-bin/schrijfsels.pl?verhaal=linuxhype.txt

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Ik wil beginnen met Linux
HTML editor MS expression web
Inleiding
Een backup maken van je linux systeem
Windows-gerelateerd
Google Chrome OS ?
Spiceworks XP/VISTA/7
Beginnen met Linux
Linux starten onder Windows
Kan ik Windows Vista op mijn computer installeren?
Artikel details
Artikel ID: 17
Categorie: Linux
Zoekwoorden Linux, installeren, waarom, JA, ik, wil, snel, makkelijk, beter, mint, ubuntu, fedora, debian, redhat, centos, linus, gratis, snel, free, kde, gnome
Datum toegevoegd: 18-Feb-2008 19:31:15
Aantal bekeken: 20485
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.0/5.0 (12471)

 
« Ga terug