De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Windows Vista Installatie uitleg

Oplossing Windows Vista Installatie uitleg

Hieronder een overzicht van de installatie van Windows Vista. Deze ziet en gaat anders dan de installatie van Windows XP. Het grootste verschil is dat de gehele installatie is nu grafisch ingesteld. Bij een XP installatie begin je de installatie in een soort DOS omgeving qua uiterlijk. Dit is nu helemaal verleden tijd.

Voordat je gaat installeren is het belangrijk om te weten of je een schone installatie uitvoert of een upgrade. Als je een upgrade van Windows XP naar Windows Vista wilt uitvoeren start dan je pc op in Windows XP en start vanuit daar de installatie dvd van Windows Vista. Als de dvd opstart druk je in het eerste scherm op " Nu installeren". In het tweede scherm wordt dan gevraagd of je online updates wilt ophalen voor de installatie. Download deze updates. Het scherm wat daarop volgt is de productcode invoer. Verderop naar beneden op deze pagina zie je datzelde scherm terug van de productcode terug en volg vanaf daar de installatie verder. 

Hieronder gaan we uit van een verse schone installatie en dan begint het bij het opstarten, zorg dat je je pc zo ingesteld hebt dat de pc van dvd-rom opstart. Mocht je dit niet weten kun je dit simpelweg controleren door de Windows Vista dvd in je speler te doen en de pc op te starten, als er geen melding komt met "druk op een toets om......." dan moet er een bios instelling gewijzigd worden zodat de pc opstart van de dvd. Meestal kom je door de "del" toets in te drukken direct bij het aanzetten van de pc in de bios. Eenmaal in de bios zul je even moeten zoeken naar de bootdevices omdat dit per bios kan verschillen. Zodra je het gevonden hebt zet dan de dvd-rom als eerste bootdevice.

Hieronder word uitgegaan van een lege harddisk en zie je een volledige nieuwe installatie van Windows Vista.

Nu gaan we Windows installeren, start je pc op met de dvd in de speler en klik op een toets zodra gevraagd word of je wilt installeren, hierna worden dan de bestanden geladen wat je ziet in de melding in beeld. Daarna komt het eerste (onderstaand) scherm in beeld. Hierin de eerste vragen van de installatie die je in principe niet hoeft te wijzigen.

De eerste optie is de taal die geinstalleerd moet worden, dit is standaard Nederlands. De indeling van tijd en valuta komt als tweede, ook dit is standaard Nederlands en hoef je niet te veranderen. In principe is de laatste optie ook al goed ingesteld. De toetsenbord instellingen behoord te staan op Verenigde staten (internationaal).Het daaropvolgende scherm is een eenvoudige. In het midden staat de knop "Nu installeren". Met een druk op deze knop ga je naar het volgende venster. Als je meer informatie wilt hebben over de installatie kun je op de regel "Wat moet u weten voordat u Windows installeert?".


Dan komt het scherm met de productcode. Wat in de installatie van Windows XP nogal onlogisch is, is dat je de productcode pas invoert vrij op het eind in plaats van in het begin van de installatie. Dit is met Windows Vista dus gewijzigd.

Vanaf dit scherm zie je onderaan een kleine balk over de gehele lengte van het scherm staan verdeeld in 2 delen. Dit is de voortgangsbalk van de installatie. Het eerste deel gaat over het verzamelen van de informatie benodigd voor de installatie zoals de productcode. Het tweede deel van de balk geeft aan hoever de installatie zelf is.

Het is niet perse verplicht om de productcode hieronder in te voeren. Dit kan later na installatie ook nog maar moet dan wel binnen 30 dagen gebeuren. Eventueel kun je het vinkje ook verwijderen voor "Windows automatisch activeren als de computer online is". Zodra je dit ingevuld hebt klik je op volgende. Als je geen productcode hebt ingevoerd zal er nog een extra scherm tevoorschijn komen met de vraag of je zeker weet dat je geen productcode wilt opgeven.


Als je een productcode hebt ingevoerd kan daarmee automatisch worden bepaald welke versie je van Windows Vista hebt gekocht en wilt installeren. Het hieronder staande scherm zul je dan ook niet zien omdat er al bepaald is welke versie er geinstalleerd wordt.

Als je dus geen product code hebt ingevoerd krijg je wel onderstaand scherm. Selecteer hier in het rijtje de versie van Windows Vista die je wilt installeren en waarvan je een productcode hebt die je later na installatie kunt invullen. De keus is er uit alle 7 versies. Selecteer de versie en vink onderaan het vinkje aan voor "Ik heb de editie van Windows geselecteerd die ik heb aangeschaft" en klik op volgende.


Dan beland je bij de gebruikersovereenkomst, lees deze eventueel door en druk mits je het ermee eens bent op volgende om door te gaan.


Daarop volgend krijg je de vraag welk type installatie het moet gaan worden. 2 opties heb je hier, een upgrade of een aangepaste installatie. Je kunt voor een upgrade kiezen om zodoende een bestaande installatie van Windows XP te upgraden naar Windows Vista, hiervoor had je de installatie moeten starten vanuit Windows XP zoals aan het begin van dit artikel is aangegeven. Hiermee worden alle bestanden en instellingen en programma's bewaard. Mochten er redenen zijn waarom de installatie niet voortgezet kan worden door bijvoorbeeld te weinig ruimte op de harde schijf zullen hier meldingen van staan onderaan in dit scherm in het zwart.

Zoals eerder aangegeven wordt hier van een nieuwe installatie uitgegaan en dan klik je op "Aangepast installatie".


Voor de installatie moet worden aangegeven waar je Vista wilt installeren. Selecteer hier de partitie waarop je de schijf wilt installeren, in het scherm is er maar 1 partitie waarop geinstalleerd kan worden. Ook de mogelijkheid om hier extra partities aan te maken, te verwijderen, formatteren etc. de opties hiervoor haal je tevoorschijn door een druk op de knop "Stationsopties" en zie je hieronder ook in het scherm. Klik dan op volgende.


De installatie van Windows Vista begint nu echt en je hoeft eerst even niets te doen behalve misschien een kop koffie of thee pakken en achterover te gaan zitten. Op het scherm staat de voortgang weergegeven. De installatie werkt 5 stappen af en plaatst hier groene vinkjes voor zodra een stap is afgerond.


Op een gegeven moment zal onderstaand scherm tevoorschijn komen met de melding dat de pc herstart moet worden. Dit gebeurt automatisch na 15 seconden. Als je het iets sneller wilt doen klik je op de knop "Nu opnieuw opstarten" en de pc herstart.


Tijdens het opstarten komt de melding met het Vista logo erboven dat er wordt voorbereid op de eerste keer opstarten.


Na het ogenblik geduld van hierboven komen de vragen weer en wel voor gebruikersnaam en afbeelding. Vul onder gebruikersnaam de gewenste gebruikersnaam in voor je account, eventueel als extra optie kun je een wachtwoord opgeven. Dit is niet verplicht en kun je ook open laten. Standaard wordt de bloem toegevoegd als plaatje van het account, dit is altijd na installatie weer aan te passen. Ook kun je kiezen uit een aantal standaard plaatjes die eronder staan weergegeven. Klik op een gewenst plaatje om deze te activeren.


Dan opnieuw 2 opties, als eerst de naam die je gaat geven aan de computer. Dit is ook eveneens later na de installatie te veranderen, hoe je dit doet vind je in de tip hiervoor: Verander computernaam

In het scherm kun je de aangegeven naam laten staan of deze veranderen in een eigen gewenste naam. Eronder staat de mogelijkheid om een bureaublad uit te kiezen uit de zes standaard aangegeven wallpapers. Ook dit is natuurlijk weer aan te passen na installatie en hoeft niet perse hier opgegeven te worden. Als je dat wel wilt klik je op 1 van de wallpapers en deze wordt direct getoond op de achtergrond. Druk dan op volgende.


De automatische updates. Het is zeker aan te bevelen om deze in te schakelen om belangrijke patches/updates etc. te ontvangen. Drie mogelijkheden hier. De aanbevolen instellingen bovenaan, als tweede de optie om alleen belangrijke updates binnen te halen en als laatste de optie om de updates nog niet in te schakelen en later een beslissing te nemen hierover. Klik de gewenste instelling om door te gaan.


Bij de tijd wezen gaat het volgende scherm dan over, controleer of de klok op tijd staat en de datum klopt. Klopt dit niet pas het dan aan naar de juiste instellingen, anders klik je op volgende om door te gaan naar het laatste scherm.


Dit laatste scherm is eigenlijk alleen de melding dat de installatie voltooid is. Druk nu op de knop "Starten" om door te gaan naar de prestatiemeting en uiteindelijk Windows te starten.


Als allerlaatste stap worden de prestaties van de pc gemeten om hier een cijfer aan toe te kennen. De groene voortgangsbalk bijna onderaan geeft aan hoever de meting is. Erboven roteren een aantal teksten. De meting zal uiteindelijk er voor zorgen dat een cijfer wordt toegewezen aan je pc tussen de 1 en 5 als eindscore. Hoe hoger het cijfer hoe beter je pc aan Vista voldoet.

Na de installatie vind je onder het configuratiescherm onder "Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties" het cijfer terug. Mochten er drivers zijn die de prestaties tegenwerken krijg je hier ook keurig een overzicht van de drivers die niet goed zijn. Aanvullende tools hier maken het mogelijk om een rapport te laten maken van je PC en zodoende informatie tevoorschijn halen. Zoals een aankomende kapotte harddisk wordt hier gemeld plus aanvullende informatie over te weinig beschikbare ruimte op je harddisk, het niet hebben van anti-virus software etc.


De installatie is nu voltooid en Windows Vista is klaar voor gebruik.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Kan ik Windows Vista op mijn computer installeren?
Windows-cd nodig voor upgrade?
Windows Mail E-mailaccount instellen (alleen Vista)
Servicepack Vista (SP1) wil niet installeren
Aanmelden in Vista zonder wachtwoord
Kan ik onder Windows Vista al mijn oude programma's draaien?
Nederlands Taal vista Installeren aanpassen
Grub Herstellen of Verwijderen
Windows Vista: de benodigde hardware
WAMP - Windows Apache MySQL PHP
Artikel details
Artikel ID: 23
Categorie: Vista
Zoekwoorden
Datum toegevoegd: 12-Jul-2007 02:57:34
Aantal bekeken: 8624
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (4825)

 
« Ga terug