De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Zelf RJ45 netwerk kabels maken CAT5, CAT6 & CAT7 RJ-45

Oplossing

1. Gewone (straight) netwerkkabels.

Deze gebruiken we om een PC aan een hub, switch of router te koppelen aan de betreffende LAN aansluiting van een dergelijk apparaat. De andere kant wordt gewoon in de netwerkkaart van de PC gestoken.

Dit is een 1 op 1 verbinding.

2. Crossed netwerkkabels.

Deze kabels gebruiken we om een PC direct aan een andere PC te hangen, of om van een switch (of router of hub) een uplink te maken naar een andere switch (of router of hub).
Meestal echter om een PC direct aan een andere PC te koppelen, voor het ad-hoc koppelen van 2 PC's. Dus van netwerkkaart naar netwerkkaart zonder tussenkomst van een hub, switch of router.

Dit is een verbinding waarbij de zend en ontvangst signalen gewisseld worden.

Voorbeeldje van de juiste kabel bij de juiste verbinding:

RJ45 netwerk maken

 

Gereedschap en materiaal

Voor het maken van een patchkabel heb je nodig:

- UTP knijptang (geschikt voor RJ45 stekkers) meer info
- UTP stekkertjes (van het type RJ45) meer info
- CAT-5e of cat6 soepele kabel
- Kabelstripper (optioneel) meer info

Wat is het verschil tussen soepele en stugge kabel? KLIK voor meer info

Aan de buitenkant zie je vrijwel geen verschil echter stugge kabel bevat 1 harde koperkern en soepele kabel bevat losse in elkaar gedraaie koperdraadjes.
Stugge kabel gebruiken we in principe altijd in combinatie met LSA stroken, deze zitten vrijwel altijd in wandkontactdozen en patchpanels .
Voor nood kan je eventueel gebruik maken van stugge connectoren. Deze zijn speciaal gemaakt om de vaste kern vast te pakken i.p.v. te doorboren.
Soepele netwerkkabel is enkel te gebruiken om rj45 connectors op te zetten. Zou je deze soepel kabel op een LSA strook zetten dan gaan de koperdraadjes kapot!

Zie HIER de uitgebreide uitleg.

RJ-45 stekkerRJ-45 krimptang

 

De UTP knijptang is een speciale tang voor het samenknijpen van een UTP stekkertje. Dergelijke stekkers zijn niet echt duur en maar 1x te gebruiken!

Hoe maken we een straight kabel?

Stap 1:

Eerst beginnen we met het strippen van de kabel,doe dit voorzichtig zodat er geen adertjes beschadigen want dan kan het gebeuren dat je kabel niets doet,of je krijgt data verlies.

Strippen betreft in dit geval alleen maar het verwijderen van de buitenmantel van de kabel. Ga dus niet de individuele aders strippen!
Het eenvoudigste doe je dit met de kabelstripper voor twisted pair kabel
door voorzichtig een centimeter of 3 van het einde van de kabel, een fijne snede in de mantel te maken.

Leg de aders in dezelfde volgorde als hieronder staat aangegeven.Dit schema geldt voor beide uiteinden.

Houdt de kabels vervolgens naast elkaar en knip met de schaar alle aders in 1x op dezelfde lengte.

RJ-45 straight kabel kleuren code

 

Stap 2:

Nu gaan we de RJ45 connector er over zetten.

Let op:

- Zorg er wel voor dat het lipje van de connector naar achter wijst. (Zoals op het plaatje staat aangegeven)
- Houdt de aders NAAST elkaar
- Kijk door het doorzichtige deel van de stekker en controleer dat alle aders geheel tot het einde van de stekker zit.

Tip: zorg ervoor dat de ommanteling van de kabel ook in de stekker gaat, en wel minimaal tot de hoogte waar de inkeping zit welke straks aangedrukt gaat worden. Hierdoor krijgt de kabel een soort trek-ontlasting.

 

Stap 3:

Nu kunnen we de kabel gaan knijpen (krimpen).

Tip: Controleer nogmaals de volgorde van de ader-kleuren, en zorg ervoor dat de aders zo ver mogelijk in de stekker zit.

Bij het knijpen van de kabel, kan het nodig zijn de tang twee keer (of meer) goed stevig in te knijpen, zodat de contacten ook goed gemaakt worden en de stekker stevig bevestigd is.

Herhaal deze stappen voor beide uiteinden en de gewone UTP kabel is klaar.

 

Hoe maken we een crossed kabel?

Een crossed kabel maken gaat op dezelfde manier in z'n werk.

Stap 1:

Voor het ene uiteinde, pas je de stappen toe zoals hierboven beschreven staat voor de gewone UTP kabel.
Let op: dus voor slechts 1 van de beide uiteinden!

Stap 2:

Wil je een crossover kabel gaan maken, dan moet je aan het andere uiteinde van de kabel, de stekker anders aansluiten.
De volgorde van de aders staat hieronder:

RJ-45 cross kabel kleuren code

LET OP: DIT GELDT VOOR 1 UITEINDE! HET ANDERE UITEINDE MOET DUS GEKNEPEN WORDEN NET ALS BIJ EEN STRAIGHT KABEL.

Stap 3:

De stappen voor het knijpen van de kabel gebeurt nu op dezelfde manier als bij een gewone kabel, echter de kleur volgorde van de aders is anders. Let hier goed op!
Zorg er wel voor dat het lipje van de connector naar achter wijst. (Zoals op het plaatje staat aangegeven)

Nu kunnen we de kabels gaan knijpen (krimpen) controleer wel eerst even de kleuren.

Informatie en afkortingen:

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair.

De Cat6a netwerkkabel is geschikt voor snelheden tot 10 Gbit (1.000 Mbit/s) en beschikt over een bandbreedte (doorvoersnelheid) van 500 MHz.

De Cat6 netwerkkabel staat ook bekend als Cat6 Ethernet kabel, Cat6 Patchkabel, Cat6 Internetkabel en Cat6e LAN kabel.

Waarom een 100% koperen ader?

Deze Cat 6a FTP netwerkkabel beschikt over een 100% koperen ader. Netwerkkabels met een 100% koperen geleider hebben veel voordelen t.o.v. netwerkkabels met een CCA ader (aluminium ader met een dun laagje koper). Zo heeft een kabel met een koperen ader veel minder kans op kabelbreuken en biedt deze een veel hogere gegarandeerde doorvoersnelheid bij gebruik over langere afstanden.

Wat is LSZH?

LSZH staat voor Low Smoke Zero Halogen. Dit houdt in dat de kabel halogeenvrij is waardoor er bij brand weinig giftige gassen zullen worden afgegeven. Ook zal er weinig rook vrijkomen. De giftige gassen die door een brand vrijkomen zijn niet alleen een direct gevaar voor de mens, dier en milieu maar kunnen ook elektronica aantasten. Door gebruik van deze kabel worden tijdens brand deze gevolgen geminimaliseerd. Daarbij is de Cat 6a kabel ook brand vertragend.

Wat is Cat6a?

De Cat6a netwerkkabel ondersteunt internet snelheden tot 10 Gigabit en heeft een bandbreedte (doorvoersnelheid) van 500 MHz. Ideaal wanneer er sprake is van meerdere internetverbruikers en voor het veelvuldig downloaden en streamen.

 

CAT5e

De Cat5e netwerkkabel staat ook bekend als Cat5e Ethernet kabel, Cat5e Patchkabel, Cat5e Internetkabel en Cat5e LAN kabel.

De Cat5e netwerkkabel is geschikt voor snelheden tot 1 Gbit (1.000 Mbit/s) en beschikt over een bandbreedte (doorvoersnelheid) van 100 MHz. U kunt de Cat5e internetkabel in verschillende varianten krijgen. Netwerkkabels worden afgeschermd om zo interferentie (elektronische storingen) van andere kabels en apparatuur tegen te gaan. Hieronder wordt het verschil tussen de verschillende afschermingen uitgelegd:

UTP - U/UTP (Unshielded twisted pair):
De Cat5e UTP netwerkkabel beschikt over 8 aders welke per 2 worden getwist. Dit zorgt ervoor dat de netwerkkabel wordt beschermd tegen storingen van buitenaf. Deze internetkabel is vooral geschikt voor thuisgebruik. Wanneer u de kabel naast meerdere stroomkabels plaatst, dan adviseren wij om te kiezen voor een FTP of S/FTP kabel. Hiermee zult u minder last hebben van storingen.


CAT7

Waarom een 100% koperen ader?

Deze Cat 7 S/FTP netwerkkabel beschikt over een hoge kwaliteit 100% koperen ader. Netwerkkabels met een 100% koperen geleider hebben veel voordelen t.o.v. netwerkkabels met een CCA ader (aluminium ader met een dun laagje koper). Zo heeft een kabel met een koperen ader veel minder kans op kabelbreuken en biedt deze een veel hogere gegarandeerde doorvoersnelheid bij gebruik over langere afstanden.
 

Wat is LSZH?

LSZH staat voor Low Smoke Zero Halogen. Dit houdt in dat de kabel halogeenvrij is waardoor er bij brand weinig giftige gassen zullen worden afgegeven. Ook zal er weinig rook vrijkomen. De giftige gassen die door een brand vrijkomen zijn niet alleen een direct gevaar voor de mens, dier en milieu maar kunnen ook elektronica aantasten. Door gebruik van deze kabel worden tijdens brand deze gevolgen geminimaliseerd. Daarbij is de Cat7 kabel ook brand vertragend.
 

Wat is Cat7?

De Cat 7 netwerkkabel op rol is net als de Cat 6a kabel geschikt voor snelheden tot 10 Gbit (10.000 Mbit/s). Echter beschikt de Cat 7 over een bandbreedte van minimaal 600 MHz. De internetkabel is net als de Cat6a internetkabel ideaal voor veelvuldig streamen en toepassingen waarbij u topkwaliteit audio en video wilt gebruiken.
 

Wat is S-STP - S/FTP?

SFTP staat voor Screened foiled twisted pair. De S/FTP netwerkkabel is opgebouwd uit 8 aders welke per 2 worden getwist. In tegenstelling tot de FTP kabel zit er om alle aders geen folie maar een gevlochten afscherming. Naast deze gevlochten afscherming zijn ook alle aderparen afzonderlijk beschermd met folie (Pairs in Metal Foil). Dankzij deze extra bescherming is de S/FTP internetkabel het minst gevoelig voor storingen van buitenaf.

 

SFTP ader


FTP - F/UTP (Foiled twisted pair):
De Cat5e FTP netwerkkabel beschikt over 8 aders welke per 2 worden getwist. In tegenstelling tot de UTP kabel heeft een FTP kabel nog een exra folie afscherming om alle aders heen. Dit zorgt ervoor dat de kabel beter beschermd is tegen storingen van buitenaf. De FTP internetkabel is een goede keuze voor zowel gebruik thuis als in een zakelijke omgeving wanneer de internetkabel naast andere kabels of apparatuur wordt gelegd.

 

FTP ader

 

Wat betekent CPR Eca?

Sinds 1 juli 2017 moeten alle kabels in nieuwe permanente installaties aan Europese CPR norm EN 50575 brandveiligheidseisen voldoen. Hierin worden de kabels opgedeeld in vier verschillende klassen. Die kunt u hieronder bekijken.


U heeft niet voor alle installaties de hoogste klasse kabels nodig, bijvoorbeeld als de brandveiligheid in het gebouw al hoog is of het om een klein gebouw gaat. Echter zit u met een Eca-kabel wel altijd goed.
 
De Cat7 netwerkkabel staat ook bekend als Cat7 Ethernet kabel, Cat7 Patchkabel, Cat7 Internetkabel en Cat7 LAN kabel.

 

 

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen CAT5, CAT6 & CAT7 RJ45 het verschil tussen stugge en soepele kern RJ-45 kabel
Cat5 kabel maken
Wat is het verschil tussen UTP en FTP kabels en netwerken CAT RJ-45
Wat is het verschil tussen Cat5 en Cat6?
Uitleg switches
Glasvezel
Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel?
Cisco EPC-3925 Ziggo in Bridge + eigen router
Internet storing oplossen
Uitleg routers
Artikel details
Artikel ID: 421
Categorie: Netwerken
Zoekwoorden netwerkkabel, zelf maken, cat5, UTP, lan, netwerk, kleuren, volgorde, tang, krimpen, kabel, internet, modem, router, computer, switch, hub, poort, stekker, RJ45, netwerk, kabels, maken, CAT5, CAT6, CAT7, zelf, netwerkkaart, kaart, interface, wan, wlan, verbinding, soepel, stug, stugge, rj-45, plug, trekontlasting, tule, cat5e, cat6a
Datum toegevoegd: 19-Oct-2012 20:48:42
Aantal bekeken: 14586
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.9/5.0 (897)

 
« Ga terug