De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Uitleg routers

Oplossing

Een router vormt het centrale regelpunt van uw netwerk. De router verdeelt de internetverbinding over bekabelde en draadloze verbindingen. De draadloze verbinding wordt ook wel WiFi genoemd. Naast uw pc, laptop, smartphone en tablet, maken steeds meer apparaten in uw huis gebruik van het internet. Denk bijvoorbeeld aan een smart speaker of slimme verlichting. Omdat een router een faciliterende rol speelt in het leveren van internet aan steeds meer apparaten, heeft de router een belangrijke functie gekregen. Een stabiel en snel netwerk begint daarom bij het plaatsen van een router die past in uw persoonlijke situatie.

Wat is het verschil tussen een router en een modem ?

In tegenstelling tot een router, wordt een Wifi-modem (of modemrouter) standaard meegeleverd bij het afsluiten van een alles-in-één of internetabonnement bij uw provider. Het modem maakt binnenkomende informatiesignalen (zoals netwerk- en televisiesignalen) van uw provider geschikt voor verzending naar onder andere uw televisie, telefoon en computer.

De router heeft vervolgens een aanvullende functie op het modem. De router verdeelt de binnenkomende internetverbinding door een netwerk te creëren. Op dit netwerk kunnen apparaten verbonden worden via een netwerkkabel of draadloze (WiFi) verbinding. U kunt de router dus min of meer zien als het toegangspunt tot het internet voor al uw apparaten.

Het komt regelmatig voor dat beide apparaten samenwerken in een soort van ‘hybride’ oplossing welke een modemrouter wordt genoemd. De modemrouter vertaalt zowel binnenkomende signalen en verdeelt direct het internetsignaal naar alle apparaten in huis. Een modemrouter is echter een basisoplossing en is doorgaans niet krachtig genoeg om in onze continue veranderende internetwensen te blijven voldoen. Hierdoor wordt er vaak gekozen om een alternatieve router van bijvoorbeeld Asus, D-Link, TP-Link of Netgear aan uw modem te plaatsen die uw internetsnelheid een flinke boost kan geven. Zo kunt u snel blijven downloaden, op een vlotte manier op het web surfen en in hoge kwaliteit streamen zonder haperingen en buffermomenten. Dit ook nog eens tegelijkertijd op uw laptop, tablet, televisie en smartphone.

Hoe sluit u de router aan op het modem?

Het plaatsen van een alternatieve router is helemaal niet zo ingewikkeld. Lees onderstaand stappenplan om te kijken hoe u dit doet of bekijk onze installatievideo.

Aansluiten: een router sluit u aan op uw meegeleverde modem(router) met een internetkabel. Daarbij verbind u de LAN aansluiting van het modem(router) aan de WAN aansluiting van de router. Vervolgens sluit u de router aan op het lichtnet en zet u hem aan. Het kan een paar minuten duren tot de router is opgestart. Na opstarten, begint de router automatisch met het uitzenden van een WiFi signaal.

Router benaderen: na het aansluiten van de router, gaat u de router benaderen. U kunt de router benaderen via een bekabelde of draadloze verbinding, of via een bijpassende app. Indien u een apparaat met een kabel hebt aangesloten op de router, benadert u de router door in de browser een adres in te voeren. Meestal is dat 192.168.1.1. Bekijk in de meegeleverde handleiding van de router wat het exacte adres is. In het geval u gebruik maakt van een draadloze WiFi verbinding, gaat u naar hetzelfde adres nadat u verbinding heeft gemaakt met het WiFi netwerk van de betreffende router. Dat doet u door het draadloos netwerk te selecteren en het standaardwachtwoord in te voeren. Deze standaardgegevens staan weergegeven in de handleiding of op een sticker op de router. Als de router is benaderd, ziet u een inlogscherm. Met behulp van een standaard gebruikersnaam en wachtwoord kunt u hier inloggen. Ook deze gegevens zijn in de handleiding te vinden. Tegenwoordig zijn bijna alle routers te benaderen via een app die u eenvoudig kunt installeren op uw smartphone of tablet.

Router instellen: zodra u ingelogd bent in de router, kunt u aan de slag met het configureren. Meestal wordt u doorgeleid naar een installatiehulp, waarbij u in een aantal simpele stappen binnen een paar minuten de basisinstellingen kunt aanpassen, zoals de naam van uw draadloos netwerk en uw wachtwoord (TIP: Geef uw 2,4 en 5 GHz netwerk dezelfde naam zodat apparaten vanzelf overschakelen). We raden u sterk aan dit direct te veranderen in verband met de veiligheid van uw netwerk. Naast de basisinstellingen, kunt u ook de aanvullende features configureren, waardoor u volledige controle kunt krijgen over uw netwerk.

Multiroom WiFi

Buiten de reguliere router wordt er meer en meer gebruik gemaakt van Multiroom WiFi. Dit is een relatief nieuwe techniek die een alles-in-één oplossing biedt en zorgt voor een complete WiFi dekking binnen uw gehele huis. Door het plaatsen van meerdere zogenoemde ‘nodes’ wordt het signaal afkomstig vanaf uw router of modem doorgezet naar de rest van het huis. In de tip Multiroom WiFi gaan we dieper in op wat een Multiroom WiFi systeem precies is en wat de voor- en nadelen zijn.

MiFi router

Als u in het buitenland goedkoop gebruik wil blijven maken van internet, is een MiFi router een goede oplossing. Een MiFi router gebruikt een simkaart met een 3G, 4G of 5G verbinding en zet dit vervolgens om in een bruikbaar WiFi netwerk. Een MiFi router wordt veel gebruikt als u op reis bent aangezien een lokale simkaart veel kosten bespaart ten opzichte van een regulier 4G of 5G abonnement. Handig bijvoorbeeld om uw smartphone en laptop met het internet te verbinden op zakenreis of om met het hele gezin op de camping van het internet te kunnen genieten!

Wat is de beste router?

Een router hoeft helemaal niet duur te zijn, maar de high-end modellen kunnen oplopen tot enkele honderden euro's. Hoe kiest u welke router het beste past in uw situatie? Bent u geholpen met een voordelig instapmodel of heeft u een echte krachtpatser nodig? Hieronder volgen een aantal punten waar u op kunt letten bij de aanschaf van uw router. 

Aansluitingen:

Op elke router is een scala aan aansluitingen mogelijk. Als standaard zijn vrijwel alle routers voorzien van internet (LAN) aansluitingen. De snelheid van een internetaansluiting wordt weergegeven in megabit per seconde (Mbps), en varieert per generatie kabelaansluiting.  Let hierbij op de benaming, een netwerkverbinding wordt weergegeven in Mb/s terwijl het op een router als MB/s staat. 1 MB/s staat hierbij gelijk aan 8 mb/s.

De maximale snelheid van uw router wordt bepaald door de bandbreedte, de WiFi standaard die de router ondersteund en de rekenkracht van de router. De bandbreedte van een router kunt u zien als een soort snelweg. Hoe meer rijbanen, hoe meer auto's over de snelweg kunnen. Dat geldt in principe ook met het aantal banden waar een router over beschikt. Hoe meer banden een router kan ondersteunen, hoe breder de snelweg. De meeste routers ondersteunen 2 banden (dual-band), moderne routers 3 (triple-band) of zelfs 4 (quad-band). Daarnaast is de ondersteunde WiFi standaard van belang. Afhankelijk van de ondersteunde WiFi standaard, kunt u meer gegevens over een band versturen en ontvangen. De versie van deze band staat vaak in de modelnaam van de router weergegeven; zo zijn de meeste moderne routers compatible met de AC-standaard.

U hoeft niet te vrezen dat oudere apparaten niet werken met moderne routers, omdat de oudere standaarden altijd ondersteund blijven. De snelheid van draadloos internet wordt weergeven door de WiFi standaard, gevolgd door de theoretisch maximaal haalbare snelheid. Zo staat N300 voor een N-specificatie met een bandbreedte van maximaal 300 Mbit, en AC1900 voor een AC-specificatie geschikt voor een bandbreedte van maximaal 1900 Mbit. Deze theoretische snelheid zal u in de praktijk nooit behalen, maar geeft wel het plafond van de router aan qua capaciteit.

Draadloos bereik:

Het draadloze bereik van een router is onder meer afhankelijk van de frequentie van de gebruikte band. In de praktijk gebruiken we 2 frequenties voor onze WiFi netwerken; 2.4 GHz en 5 GHz. Een 2.4 GHz band heeft doorgaans een verder bereik, ten koste van een beperkte snelheid. Een 5 GHz band kan daarentegen een veel bredere bandbreedte bieden, maar heeft een minder ver bereik. Wanneer uw draadloze apparaten dicht bij de router staan, heeft u op de 5 GHz band dus de hoogste snelheid. Het is dus ontzettend belangrijk dat u uw router op de juiste positie plaatst: zo centraal mogelijk in uw huis of kantoor en zo ver mogelijk verwijderd van grote metalen objecten (zoals de meterkast) die het signaal kunnen blokkeren en/of verstoren.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Draadloos netwerk beveiligen
WiFi problemen? Dit zijn de oplossingen
Wat is een router
Cisco EPC-3925 Ziggo in Bridge + eigen router
Internet storing oplossen
Ziggo IP veranderen
Technicolor TC-7200 Ziggo in Bridge + eigen router
Modem en router reset 30-30-30 regel
Wifi netwerk met meerdere access points
Hoe beveilig ik mijn router
Artikel details
Artikel ID: 625
Categorie: Hoe werkt dat
Zoekwoorden router, modem, switch, wifi, draadloos, netwerk, netwerken, kabel, utp, lan, 2.4, 5, GHz,
Datum toegevoegd: 15-Jun-2019 12:21:14
Aantal bekeken: 969
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.5/5.0 (11)

 
« Ga terug