Een VPN is een Virtueel Particulier Netwerk, ook wel Virtueel Privé Netwerk. Een VPN leidt je internetverkeer om via een externe server en versleutelt en anonimiseert daarbij al het dataverkeer. Zodra je verbonden bent met een VPN server, wordt jouw eigen IP-adres onzichtbaar voor anderen en wordt al je internetverkeer via het IP-adres van de server geleid. Dit betekent dat externe partijen, zoals overheden, hackers en websites, jouw internetgedrag niet meer kunnen koppelen aan jou omdat a) jouw echte IP-adres gemaskeerd wordt en b) je internetverbinding door de VPN server versleuteld wordt en anderen geen zicht meer hebben op jouw internetgedrag. Ook de VPN-dienst zelf heeft doorgaans geen zicht op welke websites je bezoekt, zeker als er een no-log policy wordt gehanteerd. Je kan met een VPN in principe gewoon internetten op dezelfde wijze als je gewend bent, alleen gebeurt alles nu volledige anoniem en beveiligd.
De voordelen die te behalen vallen met een VPN verschillen per aanbieder, maar de rode draad is steeds hetzelfde; je internetverkeer wordt versleuteld en de herkomst (je locatie) geanonimiseerd, zodat externe partijen (zoals de websites die je bezoekt) denken dat jij je op de locatie (bv een ander land) bevindt waar de VPN server staat. De voordelen van VPN op een rijtje:
Er is hedendaags keuze uit vele tientallen zo niet honderden VPN-aanbieders. Bij het kiezen van een VPN-service moet je bepalen welke functionaliteiten voor jou van belang zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende aspecten:
Er zijn verscheidene protocollen mogelijk om de encryptie van het dataverkeer te bewerkstelligen. Elk protocol hanteert een unieke methodiek van dataencryptie. Wat het beste protocol is hang mede af van het device en het besturingssysteem wat je gebruikt; sommige smartphones en tablets ondersteunen bijvoorbeeld niet alle encryptieprotocollen. Hedendaags worden de volgende encryptieprotocollen frequent toegepast: Open VPN (geniet in veel gevallen de voorkeur)
PTPP
L2TP/IPSec
IKEv2
Voor VPN gebruik met het oog op privacy en anonimiteit is het van groot belang stil te staan bij het feit of een VPN provider gegevens logt en welke. In principe bestaat de mogelijkheid dat alle verstuurde en ontvangen data bijgehouden wordt, al komt dit voor zover bekend erg weinig voor. Wél wordt het gebruik van de VPN diensten soms gelogd. Hierbij moet je denken aan timestamps wanneer je welke server gebruikt hebt, hoeveel data je verstuurd hebt en soms ook wat jou eigen IP-adres is. Hiermee zou je mogelijk achteraf geïdentificeerd kunnen worden. Voor dit gebeurt moet je wel dermate spannende dingen gedaan hebben, dat het traceren van jou de moeite waard is. Sommige VPN-aanbieders zijn wettelijk ook gebonden om logs bij te houden, dit hangt samen met het land waar ze gevestigd zijn. In 2011 heeft VPN provider HideMyAss onder zware druk van de autoriteiten loggegevens gebruikt om de zogenoemde Sony hackers te identificeren en deze gegevens door te spelen aan de autoriteiten. Deze hackers gebruikten HideMyAss om hun identiteit te verbergen maar door de log policy zijn ze uiteindelijk toch tegen de lamp gelopen. In 2016 is door het bijhouden van logs weer een VPN-gebruiker tegen de lamp gelopen. Zelfs als je geen doorgewinterde hacker bent is het wellicht toch een fijne gedachte dat er geen logs worden bijgehouden door de VPN provider die je gebruikt.
Zoals eerder reeds kort toegelicht, is de VPN provider gebonden aan de wet- en regelgeving van het land waarin ze geregistreerd staan (meestal de locatie van hun hoofdkantoor). Sommige VPN-aanbieders kiezen ervoor hun hoofdkantoor daarom op een tactische locatie onder te brengen die hen bijvoorbeeld toestaat een no-logging policy te hanteren. Ook de serverlocaties zijn belangrijk; verbinding maken met een server die fysiek dichtbij jouw locatie is gepositioneerd resulteert veelal in een snellere verbinding.
Veel VPN-diensten zijn geschikt voor het streamen van films of series zolang de snelheid adequaat is (anders blijft je serie of film bufferen of haperen) en zolang de bandbreedte niet beperkt is. Netflix is een hetze jegens VPN-diensten gestart en is actief IP-adressen van VPN-providers gaan blokkeren. Veel VPN-providers hebben last van deze blokkades van Netflix, maar er valt voor hen niet zo veel aan te doen. Mocht je graag Netflix streamen met je VPN zoek dan een VPN-provider die nochtans niet wordt geblokkeerd. Er is altijd een risico dat Netflix een nieuwe blokkade instelt voor de VPN-provider van jouw keuze, ook nadat je een abonnement hebt afgesloten. Hier valt weinig tegen te doen.
Torrents downloaden via P2P (peer-to-peer) netwerken is slechts bij sommige VPN providers toegestaan. Omdat P2P-netwerken met regelmaat worden gebruikt voor het illegaal downloaden van muziek, series, films en software, hebben sommige VPN-providers een algehele downloadrestrictie ingesteld op al hun servers. Dan heb je nog providers die P2P toestaan op een deel van hun servers (afhankelijk van serverlocatie) en je hebt VPN-aanbieders die P2P en torrents downloaden toestaan op al hun servers.
Informeer goed of er limieten gelden op de bandbreedte; dit is het geval bij veel gratis VPN services. Middels reviews en ervaringen van andere gebruikers kan je een beeld krijgen van de snelheid van de servers van bepaalde VPN diensten. Deze website geeft een overzicht van speedtestresultaten van een aantal aanbieders, al is het overzicht bij lange na niet compleet.
Er is een grote heterogeniteit in het gebruiksgemak tussen verschillende VPN diensten. Dit hangt voor een deel ook samen met de functies en opties die een VPN-provider aanbiedt. Sommige gebruikers willen de keuze hebben uit honderden servers, verschillende beveiligingsprotocollen, dubbele VPN-omleidingen voor extra beveiliging en speciale opties als automatische IP-changes op gezette tijdsintervallen. Andere gebruikers willen weer gewoon een hele simpele VPN met het liefst zo weinig mogelijk complexe menu’s en opties, waarmee ze met één druk op de knop online zijn en onbezorgd kunnen streamen, surfen of downloaden. Zeker voor de wat minder technische gebruikers is het misschien ook goed om uit te zoeken het gesteld is met de klantondersteuning. Sommige VPN-aanbieders hebben 24/7 chatsupport, zodat je direct een medewerker kan spreken mochten er problemen of vragen zijn. Los van chatsupport heb je veelal de mogelijkheid een email te sturen, een ticket in te dienen of een pagina te bezoeken met frequent gestelde vragen en bijbehorende oplossingen. De klantenservice van de meeste VPN-providers is Engelstalig, Daarnaast zijn er recentelijk ook enkele providers met een Nederlands sprekende klantenservice bijgekomen voor de mensen die dat prettig vinden.
Er is hedendaags een breed scala aan zowel betaalde als gratis VPN-aanbieders. De kwaliteit en de mate van beveiliging die ze bieden fluctueert sterk. Recent onderzoek laat zien dat er bijvoorbeeld veel mis is met gratis VPN diensten uit de Google Play Store. Onveilige verbindingen, spyware, malware; door een verkeerde VPN te installeren kan je je flink wat ellende op de hals halen. Ook hier geldt dat gedegen onderzoek loont om een gefundeerde keuze te kunnen maken voor een goede VPN dienst. Gratis VPN-diensten: Ook al is er flink wat mis met veel gratis VPN-aanbieders, er zijn ook enkele aanbieders die redelijk kwalitatief en veilig zijn. Wees attent op het feit dat gratis niet echt bestaat en er dus doorgaans toch een verdienmodel achter gratis diensten zit. Dit kan bijvoorbeeld zijn middels reclames die worden vertoond op vaste tijdsintervallen, of door je functies te beperken en je daarmee te verleiden om je gratis abonnement op den duur op te waarderen naar een betaald abonnement. Een gratis VPN kent vaak databeperkingen en snelheidsbeperkingen, waardoor ze minder geschikt zijn om te streamen. Ook hebben gratis VPN-services veelal downloadrestricties, een beperkt aantal servers, minder geavanceerde encryptie en daardoor ook beperkte privacygaranties. Als je slechts af en toe een VPN nodig hebt en deze beperkingen voor lief kunt nemen, dan kan een gratis VPN een goede uitkomst zijn. Het advies is dan om wel voor een betrouwbare gratis VPN-dienst te gaan, juist omdat er zoveel kaf tussen het koren zit. Betaalde VPN-diensten: Met een betaalde dienst heb je veelal een stabielere, snellere connectie tot je beschikking zonder datalimiet. Het serveraanbod is meestal uitgebreid, de encryptie van een hoger niveau en er zijn additionele functionaliteiten beschikbaar, onder meer P2P-ondersteuning en de optie om met meerdere verbindingen tegelijk online te zijn. Let echter ook bij betaalde diensten goed op de logging-policy.
Het gebruik van een VPN kent ook kanttekeningen, afhankelijk van de service en aanbieder die je kiest. De voornaamste en meest gehoorde kanttekeningen en nadelen die gebruikers ondervinden zijn de volgende:
Er zijn honderden VPN-aanbieders beschikbaar. Enkele van de populairste VPN-diensten in Nederland op dit moment (lijst wordt geupdate afhankelijk van de reacties en eigen ervaring): PureVPN GOOSE VPN VyprVPN NordVPN ExpressVPN (30 dagen gratis) Windscribe Cyberghost (evt gratis) ZenMate CactusVPN BolehVPN HotSpotShield (evt gratis) Invisible Browsing IPVanish IronSocket LiquidVPN HideMyAss Private Internet Access StrongVPN BlackVPN SurfEasy AirVPN TorGuard Tunnelbear (evt gratis) VPN.ac SwitchVPN
« Ga terug