De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

NordVPN

Oplossing

NordVPN review (Beste keuze van de Webmaster, land van vestiging: Panama, dus geen verplichting tot het delen van data en logs met overheden!)

Vanaf $3,29 per maand (bij afname voor 2 jaar) Bezoek NordVPN

Eigenschappen
 • Software voor: Windows, iOS, OS X, Android, Linux
 • Browser plugins: Mozilla Firefox en Chrome
 • Protocollen: OpenVPN, L2TP/IPSec, PPTP, IKEv2
 • Betalen met: Ideal, Credit-card, Paypal, Bitcoin, Bank overschrijving, PaySafeCard
 • Max gelijktijdige connecties: 6
 • Aantal landen: 59
 • Aantal servers: meer dan 2850
 • Dedicated ip adres: Ja tegen meerprijs (€70 per jaar) beschikbaar
 • Vestigingsland: Panama
 • Log beleid: geen logs
 • Helpfiles: KLIK

Kenmerken NordVPN

NordVPN Met een hoofdkantoor in Panama weet je al zeker dat NordVPN een no-logging VPN dienst is. Daardoor dus erg goed voor je online privacy.

Daarbij hoort natuurlijk onbeperkte data en toegang tot de meeste veilige en snelle VPN protocollen. Wat dat betreft laat NordVPN niets te wensen over. Doordat je 6 gelijktijdige verbindingen kan maken per account kan je veel apparaten tegelijkertijd verbinden met de VPN.

Lees hieronder de volledige review van NordVPN om te ontdekken of deze dienst voor jou geschikt is. Met de hulp van onze ervaring met NordVPN krijg je een duidelijk beeld over deze VPN service.

Gebruik

Voor de allerdaagse gebruiker heeft NordVPN een eigen VPN app ontwikkeld voor vrijwel elk apparaat. Maar er is ook rekening gehouden met powerusers die bijvoorbeeld Tor over VPN willen of een dubbele VPN (bijvoorbeeld van Nederland naar Rusland of andersom). Je raad het al, Bittorrent en ander P2P verkeer is gewoon welkom bij deze anonieme VPN.

De makkelijkste manier om NordVPN te gebruiken zal voor de meeste mensen de NordVPN app zijn. Deze VPN app is beschikbaar op Windows, Mac, iOS en Android. Daarnaast is er officiële ondersteuning voor Linux, Chrome OS, Windows Phone, Raspberry Pi, DD-WRT routers, Tomato routers, Synology, Asustor, AsusWRT (+ Merlin) en pfSense. Voor de normale gebruiker klinkt dat misschien wat overdreven maar voor iedereen die serieus wil VPN-en is dit een goed teken.

Alle versies van de NordVPN app laten je makkelijk verbinding maken met elke server. Via de Quickconnect maakt NordVPN verbinding met de dichtstbijzijnde server. Handig als je op openbare WIFI zit en snel beveiligd moet zijn.

Servers

NordVPN heeft (op momente van schrijven) over de gehele wereld in 59 landen 2853 servers in gebruik. De service is de afgelopen jaren flink gestegen in hun serveraantal. Dit was noodzakelijk omdat er veel nieuwe klanten een abonnement bij NordVPN afgesloten hebben. Dit was weer het gevolg van de perfecte dienstverlening die NordVPN verleent.

NordVPN heeft servers in de volgende landen:

Singapore, Slowakije, Zuid-Korea, Spanje,Hong Kong, Hongarije, IJsland, India, Indonesië, Ierland, Israël, Italië , Japan, Letland, Litouwen, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Moldavië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Zweden, Zwitserland, Taiwan, Thailand, Turkije, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Vietnam Albanië, Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Bulgarije, Canada, Costa Rica, Tsjechië, Denemarken, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Duitsland, Griekenland.

Er zijn servers aanwezig in elk werelddeel zodat je altijd gebruik kunt maken van een snelle verbinding. Ook staan er in een behoorlijk aantal landen een VPN server van NordVPN. Dit betekent dat je geografisch geblokkeerde content uit veel verschillende landen kunt zien.

Nordvpn server status

Logs

Geen logs, nul. NordVPN voert bedrijf onder de jurisdictie van Panama. Doordat er in Panama geen wetten omtrent dataretentie en logging bestaan hoeft NordVPN niets te loggen. Bij het aanmaken van je account hoef je geen persoonlijk identificeerbare gegevens te verstrekken. Het enige dat NordVPN van je weet is het volgende (rechtstreeks uit de NordVPN voorwaarden):

E-mail van de gebruiker – om het laatste NordVPN-nieuws toe te zenden, en een vergeten wachtwoord op te vragen.
Gebruikersnaam – dit is nodig om een VPN-verbinding te maken.
Betalingsinformatie – wij slaan factuurgegevens op in geval van een verzoek om teruggave.

Als je het abonnement ook nog eens betaalt met Bitcoin voeg je nog een extra laag privacy toe.

VPN over TOR

Voor echt maximale veiligheid zijn er bij NordVPN servers die VPN met tor combineren. Jouw data gaat en komt van de VPN server. De VPN server gebruikt daar zelf het tor netwerk, ook wel onion netwerk genoemd, voor. De combinatie van deze 2 anonieme netwerken verzorgen de grootste zekerheid dat je anoniem surft.

Een nadeel van deze connectie is dat deze erg traag is. Het onion netwerk is nu eenmaal een stuk trager dan het normale internet.

Dedicated ip adres

Bij deze VPN provider heb je de mogelijkheid om een dedicated ip adres aan je VPN connectie te hangen. Dit kan bijvoorbeeld in de volgende gevallen handig zijn:

 • jouw ip adres moet gewhitelist zijn voor toegang tot kantoor of andere applicaties
 • je wilt toegang tot jouw thuisnetwerk beperken tot 1 ip adres
 • minder kans dat bijvoorbeeld Netflix jouw ip blokkeert

De prijs van een eigen ip adres bij NordVPN is wel aan de hoge kant. Dit kost je $70 per jaar.

Dubbele VPN verbinding

NordVPN heeft de mogelijkheid om een dubbele vpn verbinding te gebruiken. In de praktijk betekent dit dat jouw internetverkeer naar een VPN server wordt gestuurd, vervolgens wordt de data nog eens naar een andere server gestuurd en vervolgens pas naar de website. Het ontvangen gaat in de omgekeerde volgorde. Het idee hiervan is dat je privacy nog beter beschermd wordt. Bovendien is het verkeer tussen de servers en het verkeer tussen jouw computer en server gemixte tcp en udp verbindingen zijn. Dit maakt het nog lastiger om het te volgen.

NordVPN gebruiken

Zoals aangegeven is er voor Windows en het Mac besturingssysteem OS X gemakkelijk te gebruiken software gemaakt. Wanneer je ingelogd bent op je NordVPN account in de cliënt software kan je het nodige instellen

De software van NordVPN is uitgebreider dan van de meeste andere VPN diensten. Naast functionaliteit om te kiezen welke server je wilt gebruiken zijn er nog veel andere opties te selecteren. Denk aan het automatisch connectie maken wanneer Windows of Mac OS opstart.

Nordvpn app land selecteren

Het selecteren van een server is erg overzichtelijk. Je ziet gemakkelijk hoe zwaar elke server belast is en wat de ping naar betreffende server is. Als je bijvoorbeeld een Amerikaanse server wilt gebruiken voor je VPN verbinding weet je precies welke het snelst is.

In het instellingen menu staan een paar handige instelmogelijkheden die we bij andere VPN software niet zo vaak tegen komen. Zo kan je aangeven dat er standaard een VPN verbinding wordt gemaakt zodra Windows opstart. Een andere handige optie is dat je in de software zelf een alternatieve DNS server kunt instellen, wel zo veilig als je je privacy echt wilt beschermen.


Chrome extensie

NordVPN heeft ook een chrome extensie waarmee je je al je surfgedrag via een VPN server kunt laten verlopen. Wanneer je een abonnement hebt bij NordVPN kun je met deze extensie gemakkelijk gebruik maken van de meer dan 1100 ip adressen die NordVPN ter beschikking heeft gesteld via servers verdeeld over meer dan 60 landen.

NordVPN met router

NordVPN is gemakkelijk te gebruiken met routers die een OpenVPN cliënt optie hebben. Er zijn zelf uitgebreide tutorials voor verschillende type routers te vinden op de website van NordVPN.

Daarnaast is er ook een uitgebreide uitleg hoe je NordVPN kunt instellen op routers met de DD-RWT firmware. Dit is een open-source firmware die op veel verschillende routers geïnstalleerd kan worden. Hetzelfde geldt voor Tomato firmware die op routers geïnstalleerd kan worden.

Automatisch connectie maken

De software, zowel voor de smartphones als voor de pc’s van NordVPN heeft een gebruiksvriendelijkheid ingebouwd die ons erg aanspreekt, zeker om dat het ook een veiligheidsoptie is.  Je kan instellen dat de verbinding met de VPN server automatisch gemaakt wordt wanneer het systeem opstart. Tevens is er een kill switch optie die, wanneer ingeschakeld, al het internetverkeer blokkeert zolang er geen VPN verbinding is.

Privacy en beveiliging bij NordVPN

Privacy heeft een erg grote prioriteit bij NordVPN, dit uit zich in een aantal feiten. Zo houdt NordVPN helemaal geen logs bij. Geen verbinding en geen gebruik logs. Ook hoef je bij het abonneren op de service geen persoonlijke gegevens in te vullen. Een email adres en wachtwoord is in feite voldoende. Omdat Bitcoin beschikbaar is als betaalmiddel kan je ook nog anoniem betalen.

Daarnaast nog het feit dat de dienst zicht gevestigd heeft in Panama. Dit geeft ook aan dat ze de privacy van hun klanten zeer serieus nemen. Op deze manier vallen ze buiten de jurisdictie van de Verenigde Staten en Europa.

Daarnaast heeft NordVPN nog een tweetal mogelijkheden waarmee ze zich qua privacy onderscheiden van andere VPN aanbieders. Ze hebben een double VPN mogelijkheid. dit betekent dat je connectie maakt met een vpn server, deze server maakt een nieuwe versleutelde verbinding met een andere VPN server en vanaf die server wordt pas de data opgehaald die nodig is om vervolgens weer over twee VPN servers terug gestuurd te worden naar de gebruiker van de dienst. Deze oplossing wordt overigens aangeboden door een samenwerking tussen een server in Nederland en een andere in Oostenrijk. De andere mogelijkheid is om TOR over VPN te gebruiken. Ook daar hebben ze speciaal een server voor ingericht.

Qua techniek en encryptie zit het ook wel goed bij NordVPN. Zo is OpenVPN beschikbaar op alle servers met  2048 bit SSL encryptie. Voor L2TP/IPSec wordt de AES 256 bit encryptie gebruikt. Ook heeft NordVPN inmiddels IKEv2 toegevoegd als protocol, dit protocol wordt ook zeer veilig geacht.

De minder veilige optie is PTPP die 128 bit encryptie gebruikt om het verkeer te versleutelen.

Snelheid en stabiliteit

Naast veilig moet een VPN dienst natuurlijk gewoon altijd snel werken. We hebben in deze review de proef op de som genomen. We hebben connectie gemaakt met een server in de buurt, Amsterdam in dit geval. We konden met gemak HD filmpjes streamen. Ook het downloaden ging snel. De snelheid was van 60 Mbit/s naar 50 Mbit/s gedaald. Dit is een zeer geringe vertraging voor een VPN dienst.

Ook kwa stabiliteit zijn we zeer te spreken. We zijn 6 uur online geweest met de service en geen enkele is de verbinding verbroken geweest.

Bittorrent met NordVPN

NordVPN staat het toe om te downloaden over het bittorrent protocol. De service ondersteunt zelfs het gebruik van socks5, een proxy service die gebruikt kan worden in veel torrent clients. Met de juiste instellingen kan je met de socks5 proxy van NordVPN anoniem torrents downloaden, je ip is dan niet zichtbaar voor andere.

Over de VPN verbinding van NordVPN is het ook toegestaan om torrents te downloaden. Vanwege het feit dat deze torrent dienst zich in Panama bevindt is er ook zeer weinig bemoeienis van overheid aangaande het aankloppen voor gegevens van gebruikers van de dienst.

Kodi met NordVPN

Als je via een VPN verbinding Kodi wilt gebruiken kan is dat gemakkelijk te realiseren met alle VPN diensten die OpenVPN aanbieden als protocol. Bij NordVPN is dit dus het geval en kan dus prima gebruikt worden in combinatie met Kodig.

Om je te helpen heeft NordVPN een Kodi tutorial op de website staan. Op deze manier zie je hoe je gemakkelijk het is om Kodi zo in te stellen dat er altijd connectie via een VPN verbinding gemaakt wordt wanneer je content wilt streamen in Kodi.

Netflix met Smartplay & VPN

NordVPN heeft een service die ze Smartplay noemen, dit werkt hetzelfde als de meer bekende service die smartdns genoemd wordt. De software van NordVPN heeft in de opties de mogelijkheid om Smartplay aan te zetten. Op deze manier kan je volgens NordVPN naar het Amerikaanse aanbod van Netflix kijken. Tijdens onze test voor deze review werkte dat ook uitstekend, maar we beseffen ons dat het een kat en muis spel kan worden tussen Netflix en de verschillende VPN diensten.

Ook via een gewone VPN verbinding is NordVPN uitermate geschikt om Netflix te kijken. Je kunt niet de Netflix van alle landen bekijken. maar wel de voor de meeste mensen belangrijkste: de Amerikaanse. NordVPN houdt zelfs op hun website bij waar tips op staan mocht Netflix jou alsnog blokken tijdens het gebruik van hun VPN server.

Smartplay technologie

NordVPN heeft ook de eerder aangehaalde Smartplay technologie geïntegreerd op al hun software. Hiermee kan je gemakkelijk selecteren naar welke content je wilt kijken. Denk bijvoorbeeld aan Hulu, Netflix, HBO, NBC sports en nog veel meer.

De Smartplay technologie is in feite een SMART DNS functie. Deze functie zorgt ervoor dat het erop lijkt als je in een ander land bent dan dat je daadwerkelijk bent. Hiermee kun je dus geografische blokkades omzeilen en videos die normaal geblokkeerd zijn alsnog zien.

Kosten voor NordVPN

De prijs die betaalt voor een abonnement bij deze aanbieder is volgens ons redelijk te noemen. Er worden 4 verschillende abonnementen aangeboden; een maandcontract, een halfjaarcontract, ee jaarcontract of een tweejarig abonnement. Wanneer je voor het 2 jarencontract kiest zul je omgerekend per maand het minst betalen en wanneer je een maandabonnement koopt betaal je de hoogste prijs per maand.

Vergeleken bij de andere VPN aanbieders is de prijs van NordVPN gemiddeld te noemen, voor hetgeen wat ze aanbieden is het een goede prijs. Private Internet Access biedt ongeveer hetzelfde qua kwaliteit maar is goedkoper, een nadeel is alleen dat zij in de Verenigde Staten het hoofdkantoor hebben.

Gratis trial NordVPN

De dienst biedt een gratis proefperiode aan in de vorm van een trial. Dit betekent dat je 30 dagen niet goed geld terug garantie hebt. Je zult dus eerst een betaald abonnement moeten afsluiten bij NordVPN, mocht de dienst je niet bevallen kan je dit bedrag na 30 dagen of minder na het aangaan van het abonnement terug vragen.

30 Dagen vinden wij een uitgebreide tijd om de dienst te testen, deze trial periode van NordVPN vinden wij dan ook een pluspunt in deze review.

Service van NordVPN

De website van NordVPN is voor een groot deel ook in het Nederlands beschikbaar. Op deze manier proberen ze de Nederlandse markt goed te bedienen.

Daarnaast is er een klantenservice in het Engels 24/7 te bereiken. Ze zijn beschikbaar via de chat en via de mail. We hadden in onze review periode 1 keer een vraag over het instellen. Toen we die gesteld hadden werden we binnen 5 minuten adequaat geholpen door klantenservice medewerker van NordVPN.

Conclusie

Je hebt ontzettend veel (750+) servers om je internetverbinding mee te beveiligen. En omdat je maar één soort abonnementsvorm hebt kan elke klant van elke server gebruik maken. Geen keuzestress dus als het om abonnementen gaat.

Filesharing via Bittorrent en andere P2P programma’s is gewoon toegestaan bij NordVPN, iets wat bij veel andere VPN diensten verboden is. En omdat NordVPN geen logs bijhoudt ben je verzekerd van een extra laag privacy voor al je online activiteiten.

Streaming video fans zitten ook goed bij deze VPN. Alle NordVPN servers die ik testte (van dichtbij tot heel ver weg) gaven me meer dan genoeg snelheid om HD video te streamen via diverse diensten zoals Youtube, Horizon Go en Netflix.

NordVPN is voor diegene die graag hun eigen privacy beschermen. De registratie als klant kan zo goed als anoniem net zoals het betalen. Vanwege het feit dat er geen logs worden bijgehouden kan bepaald gebruik niet aan jouw, de gebruiker, gelinkt worden. Daarnaast bieden ze de zeldzame mogelijkheid om TOR over VPN te gebruiken en bieden ze de mogelijkheid om een double-vpn te gebruiken.

De prijs is gemiddeld te noemen. Voor de 4 euro die je per maand betaalt heb je vergeleken bij andere aanbieders echt veel mogelijkheden, waaronder 6 gelijktijdige connecties met 1 account. Tijdens onze review kwam dit goed van pas, we hebben meerdere devices tegelijk kunnen testen.

De stabiliteit van de service is naar onze ervaring met NordVPN steeds beter geworden. De connecties zijn hartstikke snel en stabiel. Naar eigen zeggen zijn ze constant bezig met het uitbreiden van hun serverpark zodat de grote vraag beantwoord kan worden.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen VPN geen overbodige luxe
Expressvpn
Wat is een VPN (verbinding)
VPN aanbieders
Tor Browser Bundle
Alternatieve DNS-server instellen
Wat zijn de voordelen van VPN?
Welke webhosting service moet ik kiezen?
Hoe beveilig ik mijn router
Uitleg routers
Artikel details
Artikel ID: 435
Categorie: VPN Providers
Zoekwoorden nordvpn, vpn, ip, adres, verbergen, privacy, beschermen, server, servers, verbinding, Panama, log, logs, openvpn, windows, iOS, OS X, Android, beste, keuze, webmaster, router, virtual, private, network, snel, veilig, dedicated ip adres, bittorrent, tor, onion, router, netflix, kodi, downloaden, torrents, brein
Datum toegevoegd: 15-Jan-2018 16:43:52
Aantal bekeken: 2625
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.0/5.0 (28)

 
« Ga terug