De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Een Linux Mint / Ubuntu computer in uw windows thuisnetwerk opnemen

Oplossing

Voorbereidingen

U heeft een Windows computer opgenomen in een thuisnetwerk. Op een andere PC staat het besturingssysteem Ubuntu. Ook die PC wilt u koppelen aan uw thuisnetwerk. Hier leest u hoe u dat voor elkaar kunt krijgen. We gaan er vanuit dat de Windows computer al een of meerdere mappen heeft gedeeld. Natuurlijk heeft u ook als gebruiker toegang tot die Windows computer. Daarnaast heeft u een account (met sudo rechten) op de Ubuntu computer. Zijn er meer mensen in uw netwerk met een Windows machine, dan maakt u voor hen (eventueel) ook een account aan op de Ubuntu computer ( via Menu, Systeem, Beheer, Gebruikers en Groepen) zodat ze daar ook een eigen /home/gebruikers map verkrijgen.

Installeren Samba

Om het mogelijk te maken dat we bestanden kunnen delen, moeten we eerst zorgen dat Linux met Windows kan "communiceren".

Samba

SMB (Server Message Block), dat is de naam van het protocol dat Windows gebruikt om in een netwerk bestandsuitwisseling mogelijk te maken. Omdat dit protocol niet Open Source is, heeft een groep mensen gewerkt aan een alternatief, genaamd Samba.

U heeft dit programma nodig, dus moet u het installeren. Omdat u bestanden op de Windows-computer wilt benaderen, installeert u ook een client. Start het terminalvenster en voer het volgende in:

sudo apt-get install samba smbclient smbfs
(uw wachtwoord)

Er worden nu drie pakketten geïnstalleerd.


 

Configureren Samba

Na de installatie moet u Samba configureren. Om dat te doen moet u het configuratiebestand aanpassen met Gedit. Hiervoor opent u het terminalvenster en typt u:

sudo gedit /etc/samba/smb.conf
(uw wachtwoord)

Het eerste dat u hier doet is het aanpassen van de "workgroup"-naam. Tenzij de naam van uw netwerk "WORKGROUP" is, want dat is de standaardwaarde. Als u dit goed hebt ingevuld, zoekt u op "Homes". Verander hier "browseable" in "yes" en haal de ; (puntkomma) weg. Ga hierna een stukje omlaag, tot aan "read-only". Ook hier haalt u de ; (puntkomma) weg, en verandert u de "yes" in "no".

Door Browseable op "yes" te zetten zorgt u er voor dat u door deze locatie kunt bladeren. Als dit niet goed staat, wordt de locatie niet op het netwerk vermeld. Read-only zegt het waarschijnlijk al. Zolang deze optie op "yes" blijft staan, beschikt u niet over de machtiging om wijzigingen aan te brengen.

 

Sluit Gedit af en herlaadt Samba door het volgende in het terminalvenster te typen:

sudo /etc/init.d/samba force-reload

U hoeft nu geen wachtwoord in te voeren, omdat het terminalvenster heeft onthouden dat u dit al hebt ingevoerd. Zodra u een nieuw venster opent, moet u het wachtwoord opnieuw in vullen.


 

Gebruikers aanmaken

Samba zorgt er standaard voor dat de gebruikersnaam die inlogt ook naar de betreffende home directory gestuurd wordt. Dus als u nu als gebruiker 'jan' in zou loggen, probeert Samba u naar de directory /home/jan te sturen. Om er voor te zorgen dat Samba onderscheid maakt tussen gebruikers van Samba en de gebruikers van Linux, maakt u een Samba gebruiker aan. Dit doet u door dit commando in te vullen:

sudo smbpasswd -a <gebruikersnaam>

Uiteraard moet u <gebruikersnaam> vervangen door de naam van de gebruiker die u wilt toevoegen. Vul vervolgens uw wachtwoord in. Het is het handigst om de gebruikers op uw Linux-machine, in Samba en op uw Windows-machine precies dezelfde namen en wachtwoorden te geven. U bent nu klaar met het configureren van Samba.

Computers opzoeken

Nu alles is geïnstalleerd en geconfigureerd, is het mogelijk om vanaf de Windows computer de share te benaderen. Open bijvoorbeeld in de verkenner: <servernaam><gebruikersnaam>, bijvoorbeeld //webhost/gebruiker1.

Als het goed is, ziet u nu de bestanden die in uw home-directory staan. Als alles is gegaan zoals het hoort, kunt u ook vanuit Linux uw Gedeelde mappen benaderen. Dit doet u door naar "Locaties" en vervolgens "Netwerk" te gaan. Open nu de map "Windows Networks". Hier staan alle mappen die u in Windows gedeeld hebt.

Als u problemen ondervindt met het doorzoeken van je Windows-mappen, dan kan het helpen om een NTFS-configurationtool te installeren. Deze tool kunt u installeren door in het terminalvenster het volgende te typen:

sudo apt-get install ntfs-config

Vervolgens start u dat programma door het volgende in te typen:

sudo ntfs-config

NTFS-config tool is een programmaatje dat de ondersteuning voor NTFS-schijven verbetert. Het zorgt er namelijk voor dat uw Ubuntu-installatie NTFS-3g ondersteunt. Dit maakt het mogelijk om NTFS-schijven te configureren.

Mappen delen

Natuurlijk is het leuk om een netwerk te hebben, maar dan moeten er wel mappen en bestanden via het netwerk bereikbaar zijn. Een map delen gaat in Ubuntu eigenlijk hetzelfde als in Windows. U selecteert een map, en kiest daarna voor "Deeloptie".

Suc6

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Ubuntu aan een windows domein toevoegen
NFS - Bestanden delen met Ubuntu
Kan ik Windows Vista op mijn computer installeren?
Thuisgroep weg in Windows 10 versie 1803
Netwerk
Linux Mint 19 'Tara'
Aanmelden in Vista zonder wachtwoord
Grub herstellen en aanpassen opstartvolgorde
Security
Windows eerst in grub
Artikel details
Artikel ID: 486
Categorie: Netwerk
Zoekwoorden Linux, netwerk, windows, pc, delen, samba, share, SMB, installeren, Mint, Ubuntu, client, werkgroep, workgroup, mappen, printer
Datum toegevoegd: 1-Jun-2017 16:14:00
Aantal bekeken: 14481
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.1/5.0 (1006)

 
« Ga terug