De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Wat is een firewall

Oplossing

Wat is een Firewall?

Elke internet- of computergebruiker heeft er vast wel eens van gehoord of mee te maken gehad: De firewall ingebouwd in bijvoorbeeld een Windows computer of een router. Een ‘brandmuur’ die probeert uw netwerk en computer virus en spyware vrij te houden.
 


Firewall kiezen

Een belangrijke keuze die u moet maken bij het aanschaffen van een firewall is het aantal gebruikers. Daarmee wordt bedoeld hoeveel mensen er op het bedrijfsnetwerk actief zijn. Daarnaast moet u een keuze maken uit een standaard firewall of een UTM firewall. Maak direct uw keuze door op één van de buttons hieronder te klikken en bekijk ons assortiment firewalls.


Wat is een UTM firewall?

UTM staat voor Unified Threat Management en dit houdt in dat uw apparaat veel beveiligingsfuncties tegelijkertijd kan uitvoeren. Denk hierbij aan anti-virus, anti-spyware, anti-spam, content filtering, intrusion preventie en detectie. Kort gezegd, met een UTM firewall heeft u veel meer mogelijkheden om uw netwerk te beveiligen door bijvoorbeeld bepaalde URL’s of applicaties te blokkeren, maar ook bent u beter beschermd tegen schadelijke bestanden van buitenaf. UTM firewalls worden voornamelijk ingezet in kantooromgevingen, scholen en overheidsinstellingen, waar een 100% veilig netwerk essentieel is.


Waarom heb ik een firewall nodig?

De thuisgebruiker ziet een firewall waarschijnlijk als ‘het irritante programma dat steeds om updates vraagt, pop ups geeft en adviseert om bepaalde programma’s niet uit te voeren’. De zakelijke gebruiker daarentegen zal een firewall identificeren als het belangrijkste en betrouwbaarste stukje hardware van het zakelijke computernetwerk, of althans, dat zou zo moeten zijn. De firewall is namelijk het hart van een kantoor vol met computers en andere netwerkapparatuur. Zonder een degelijke firewall wordt de deur wagenwijd opengezet voor gevaren van buitenaf zoals virussen, hackers, SPAM en inbrekers. Een firewall is dus erg belangrijk voor bedrijven om hun intellectuele eigendommen te beschermen.

Wij is er heilig van overtuigd dat in elk zakelijk netwerk een firewall essentieel is. Met een hardwarematige firewall beveiligt u namelijk de gateway van het netwerk en wordt al het inkomende en uitgaande verkeerd gecontroleerd op virussen, spyware, intrusions en SPAM. Een firewall op de gateway scant namelijk alle losse pakketjes met stateful packet inspection (SPI) of deep package inspection (DPI). Door deze methode is de kans op besmetting minimaal en houdt u uw netwerk ook nog eens snel en schoon! Naast het scannen op virussen, spyware en inbraakbeveiliging doet een firewall nog veel meer.

Met een firewall anno nu heeft u betrouwbare hardware in huis die meer doet dan alleen de gateway beveiligen. U kunt uw gehele netwerk beheren zoals u dat zelf wilt. U kunt meestal op een gebruiksvriendelijke manier controle hebben over het netwerk en door middel van talloze manieren alle gebruikers beveiligen en tegelijkertijd de doorvoersnelheden waarborgen. 


Wat kan een firewall nog meer?

Het managen van bandbreedte per gebruiker

Het blokkeren van groepen websites

Internetgebruik reguleren

Computers forceren gebruik te maken van een virusscanner

Monitoren

Op applicatieniveau zien wat individuele gebruikers doen

Schema’s, roosters en groepen maken en daar acties op uitvoeren
Wat is een firewall?

Waar wordt een firewall geplaatst?

Een firewall kan op verschillende plekken geplaatst worden. Wij raden u aan om in een normale netwerk infrastructuur de firewall te plaatsen bij de Gateway, direct achter de breedbandmodem. Een firewall kan namelijk ook gewoon als router fungeren en is dus multifunctioneel. Een firewall scant namelijk alle pakketjes die door het apparaat heen geleid worden. Als een firewall direct achter het modem staat, zal al het verkeer door de firewall naar het netwerk moeten.


Hardware of software firewall?

Bijna elke computer heeft een softwarematige firewall aan boord. Deze firewall controleert al het verkeer dat in en uit de computer gaat en controleert deze op gevaren.
Een hardware firewall beveiligt namelijk niet alleen diezelfde computer met een software firewall en een virusscanner, maar ook alle andere computers in het netwerk. Een hardwarematige firewall wordt achter een modem geplaatst en deze zal ook als router fungeren. De firewall zal de complete deur naar het internet beveiligen. Dit is met stip de beste manier om een individuele computers en een compleet netwerk met servers, opslagservers en overige componenten virusvrij te houden.

Een softwarematige firewall zien wij als een extra laagje beveiliging. Echter zitten er veel haken en ogen aan het gebruik van enkel virusscanners en firewallsoftware op de computer. De gebruikers vinden dit meestal een irritant programma dat steeds meldingen geeft of om updates vraagt.

Een hardwarematige firewall is niet zomaar uit te zetten voor gemiddelde netwerkgebruikers. Het apparaat wordt geplaatst in het netwerk en staat onder beheer bij een netwerkbeheerder. Deze stelt hem in en de firewall controleert elk inkomend pakketje op onder andere virussen, spyware en andere kwaadwillende acties vanaf het internet. Een firewall wordt vaak automatisch voorzien van nieuwe beveiligingsdefinities waardoor u altijd verzekerd bent van maximale beveiliging.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Wat doet een firewall?
ZoneAlarm - Personal Firewall
Firewall uitschakelen Centos 6
CSF + LFD - Configserver firewall installatie
Blokkeer Facebook in je MikroTik router
Firewall uitschakelen Centos 7
Installatie webmin in Centos, Fedora en Redhat
Wat zijn de voordelen van VPN?
Blokeer op MAC adres
Welke poorten gebruikt ispconfig 3
Artikel details
Artikel ID: 528
Categorie: Hoe werkt dat
Zoekwoorden firewall, software, hardware, UTM, update, Unified Threat Management, unified, threat, management, bescherming, hack, hackers, gebruikers, beveiliging, netwerk, network, controle, spyware, virus, veilig
Datum toegevoegd: 3-Aug-2018 19:10:22
Aantal bekeken: 816
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.9/5.0 (110)

 
« Ga terug