De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

ZoneAlarm - Personal Firewall

Oplossing ZoneAlarm is een populaire gratis firewall, dat elk programma afzonderlijk kan blokkeren dan wel kan toestaan te communiceren met het netwerk of internet.

Wanneer een voor ZoneAlarm onbekend programma probeert contact te leggen met het netwerk of het internet, wordt er om een bevestiging (toestemming) gevraagd.

Het belang van een firewall

Veel virussen en inbrekers maken gebruik van communicatie poorten op uw computer die openstaan. Op deze wijze kunnen zij controle krijgen over uw pc en zijn zij onder andere in staat om:

  • al uw randapparatuur te besturen en de gegevens op uw harde schijf te manipuleren, kopiëren of zelfs verwijderen
  • uw pc te gebruiken voor:
    • de verspreiding van spam en virussen
    • het beschikbaar stellen van muziek, film en porno
    • het "platleggen" van services en servers op het internet

Wat is een Firewall

Een firewall is software die als een soort douanebeambte al het in- en uitgaande verkeer op uw computer controleert. Indien u gebruik maakt van kabel of ADSL, doet u er zeer verstandig aan zo'n firewall te installeren. U krijgt namelijk een vast IP (Internet Protocol) adres toegewezen, waar inbrekers (hackers of crackers) handig misbruik van kunnen maken. Bovendien bent u waarschijnlijk regelmatig langdurig online waardoor het gevaar dat er op uw systeem wordt ingebroken nog groter is.

Om een computer binnen te komen maken inbrekers gebruik van z.g.n. poorten. Een inbreker kan op deze wijze controle krijgen over uw pc. Hij of zij is in zo'n geval in staat om al uw randapparatuur te besturen en om de gegevens op uw harde schijf te manipuleren, kopiëren of zelfs verwijderen.

Een firewall stelt vast of internet verkeer gestopt of doorgelaten moet worden. Met een goede firewall kunt u niet alleen bepaalde pakketjes de toegang weigeren, maar er ook voor zorgen dat poorten onzichtbaar worden gemaakt. Wel dient u zelf actief mee te werken aan een adequate beveiliging. Programma's die verbinding zoeken met het internet hebben namelijk uw permissie nodig om dit te doen. Wanneer uw E-mailprogramma of browser toestemming vraagt, kunt u zonder problemen deze permissie verlenen. Wanneer echter uw screensaver dit verzoek doet dan dient er bij u een alarmbelletje te gaan rinkelen.

Het programma ZoneAlarm is een uitstekende firewall en bovendien gemakkelijk te installeren en te configureren.

Programma permissies

Het configureren van ZoneAlarm gaat eigenlijk vanzelf. Indien u een programma opstart dat toegang tot het internet nodig heeft, krijgt u een melding waarin om uw toestemming wordt gevraagd. Toestaan of afwijzen dus. De volgende keer dat het programma internet op wil, zal het weer moeten vragen of dat wel mag. Dit is voor sommige programma's, zoals uw E-mail programma, niet echt handig. Indien u de optie Remember this answer the next time I use this program aanvinkt, zal ZoneAlarm u niet meer lastig vallen met een permissieverzoek. Indien u niet weet of het veilig is om het betreffende programma permissie te verlenen, kunt u op de knop More Info klikken. ZoneAlarm zal u meer informatie geven omtrent het programma dat contact wil maken met het internet. Wees echter voorzichtig. ZoneAlarm kan alleen adequaat bescherming bieden indien u terughoudend bent met het verlenen van permissies.

Server permissies

Sommige programma's vragen om server permissie zoals RealPlayer, peer to peer en menig chatprogramma. Indien u een programma server permissie verleent, kunnen andere computers verbinding maken met uw computer. Geef alleen serverrechten aan programma's die u 100% vertrouwt en die deze rechten nodig hebben om goed te functioneren.


Gerelateerde artikelen Wat doet een firewall?
Wat is een firewall
Maak uw PC schoon in 10 stappen
Uitleg servers
CSF + LFD - Configserver firewall installatie
Op afstand werken
Security
CrossLoop 2000/XP/VISTA/7/8
Windows XP Services uitschakelen
Gewiste bestanden, herstellen, terughalen
Artikel details
Artikel ID: 106
Categorie: Netwerken
Zoekwoorden
Datum toegevoegd: 13-Apr-2009 22:41:16
Aantal bekeken: 2103
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.1/5.0 (1293)

 
« Ga terug