De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

SFP modules, wat zijn dat en hoe werkt het

Oplossing

 

Glasvezel internet en intern glasvezelnetwerk

Glasvezel internet zorgt voor hoge download- en uploadsnelheden. Bekijk onze glasvezel internetpagina voor uitleg hierover en de beste bijpassende routers. Wilt u ook een snel intern netwerk? Kies dan voor glasvezelverbindingen. Zeker wanneer u Gigabit of 10GE switches gebruikt, heeft u glasvezelkabels nodig. Hierdoor is uw ‘backbone’ razendsnel. Zodra u kiest voor glasvezelverbindingen in uw internetnetwerk heeft u een SFP-module nodig.

Single-mode glasvezel en multi-mode glasvezel

Bij een SFP-module zult u altijd moeten kiezen uit single-mode of multi-mode. De verschillen hiertussen zitten in de afstand en de snelheid.
 

Single mode glasvezel
 
Multi mode glasvezel
Een SFP-module voor single-mode glasvezel is bedoeld voor het overbruggen van grote afstanden. De diameter van de kern van de glasvezelkabel is kleiner, zodat er maximaal 1 lichtstraal door de kabel gestuurd kan worden. Dit zorgt voor hogere snelheden dan bij multi-mode glasvezel. .. Een SFP-module voor multi-mode glasvezel gebruikt u voor het overbruggen van korte afstanden. De diameter van de kern van de glasvezelkabel is groter, zodat er van meerdere golflengtes gebruik kan worden gemaakt. Dit betekent meer bandbreedte, maar de snelheden zijn lager dan bij single-mode glasvezel.

 

Verschil SFP & SFP+

Bij de modules waar we het over hebben zult u vaak SFP of SFP+ ziet staan. Het verschil zit hem in de snelheid van de modules. Standaard SFP ondersteunt geen dataoverdracht van 10GB. Een SFP+ module doet dat wel en zal daarom altijd wat hoger geprijsd zijn. Daarnaast is er een technisch verschil. SFP is gebaseerd op IEEE802.3 en SFF-8472, terwijl SFP+ uitgaat van SFF-8431.

Compatibiliteit SFP modules

Niet elke SFP-module past zomaar in elke switch. Vaak bestaan er vaste combinaties van switches en bijbehorende SFP-modules. In onderstaand overzicht vindt u welk merk SFP module u nodig heeft voor uw switch.
 

Merk switch
 
  Merk SFP module
 
Netgear logo
 
.....
Netgear logo
 
Cisco logo
 
Cisco logo
 

Ubiquiti
 
Mikrotik
ZyXEL logo

ZyXEL en Mikrotik
 
HP
HP

 

Glasvezelkabels & connectoren

Bij een glasvezelkabel moet u rekening houden met het soort connector. Meest voorkomend zijn een SC connector en een LC connector.
 

SC connector
..
LC connector
SC connector   LC connector
Een SC connector is de klassieke connector voor datakabels. Vooral bedoeld voor telecom en datacom applicaties, waaronder point-to-point-verbindingen. SC connectoren zijn het meest gebruikelijk om verbindingen te maken tussen netwerkapparatuur.   De LC connector wordt vaak gezien als de moderne vervanger van de SC connector. Deze connector is een stuk kleiner en wordt veel gebruikt in datacom applicaties en veeleisende omgevingen. De compactheid is namelijk ideaal voor racks met veel bekabeling.
Een switch beschikt vaak over één of meerdere SFP-poorten. Met de SFP-poorten kunt u de switch flexibel inzetten, bijvoorbeeld door deze via een glasvezelkabel met andere switches te verbinden. Hiervoor heeft u wel een SFP-module nodig. SFP-modules zijn verkrijgbaar voor verschillende afstanden, met verschillende aansluitingen en met wisselende snelheden. Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over SFP-modules en glasvezel. Mikrotik SFP module
 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Gewiste bestanden, herstellen, terughalen
Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel?
Hoe verloopt een glasvezel traject?
Wat is het verschil tussen Cat5 en Cat6?
Waar ligt glasvezel in Nederland?
Glasvezel
Welke glasvezel aanbieders zijn er?
JPG, GIF, PNG of SVG?
CAT5, CAT6 & CAT7 RJ45 het verschil tussen stugge en soepele kern RJ-45 kabel
Ik zie een rood kruisje in plaats van mijn foto!
Artikel details
Artikel ID: 571
Categorie: Fiber
Zoekwoorden SFP, Modules, GBIC, SFP, Fiber modules, fiber internet, glasvezel, poort, poorten, SFP modules, single, mode, multimode, multi, singlemode, backbone, verbinding, netwerk, router, switch, kaart, glasvezelkabel, lan, wan, switches, verbinden, SFP-poorten, SC connectoren, SC connector, connectoren, LC connector, LC connectoren
Datum toegevoegd: 22-Sep-2012 04:21:32
Aantal bekeken: 5900
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.3/5.0 (1331)

 
« Ga terug