De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Blacklisting, hoe werkt dat?

Oplossing

Blacklisting is een vermelding van één of meerdere IP-adressen op een zogenaamde ‘zwarte lijst’. Deze lijsten houden bij vanaf welke IP-adressen er grote hoeveelheden spam zijn verzonden. Voor meer informatie over wat blacklisting precies inhoudt, kunt u het volgende artikel raadplegen: wat-is-blacklisting. Wat kunt u zelf doen als u te maken krijgt met blacklisting?

Mocht u een bericht wat u probeert te versturen terugkrijgen met een melding van blacklisting, dan zal deze er ongeveer zo uitzien:

Email error, blacklist

Uiteraard zijn er vele variaties op deze melding, aangezien het bijna altijd verschillende servers/IP-adressen en/of blacklists betreft. Er zal echter wel vaak een vermelding van een blokkade of ‘listing’ worden gegeven zoals:

-‘550 123.456.789.101 is listed on *blacklist’

-‘Client host [123.456.789.101] blocked using *blacklist’

Het is in dit geval belangrijk om te achterhalen welk IP-adres er wordt geblacklist. Dit kan namelijk een IP-adres zijn van uw eigen e-mail provider, een IP-adres van de ontvangende partij of zelfs het IP-adres van uw lokale internetprovider.

In de melding uit het voorbeeld ziet u dat het fictieve IP-adres ‘123.456.789.101’ wordt geblocked. Soms zal er in de bounce melding ook staan vermeld om welke specifieke server het gaat. De naam van deze server kan u soms al in de juiste richting sturen. Mocht dit echter niet direct op te maken zijn uit het bericht, dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de website ‘RIPE’. Deze website houdt namelijk een database bij van alle IP-adressen.

Aan de hand van de gevonden informatie weet u vervolgen bij welke partij u moet aankloppen. Zij kunnen u dan meer informatie geven over de status van de blacklisting. In de meeste gevallen is er reeds actie ondernomen door de geblockte partij, maar is het een kwestie van tijd voordat de vermeldingen worden opgeheven.

In het geval dat uw eigen e-mailprovider wordt geblacklist (wij als Argeweb bijvoorbeeld), dan kunt u ervoor kiezen om tijdelijk e-mail te versturen via de uitgaande mailserver van uw lokale internet provider, mits deze niet ook geblacklist is. Op deze manier kunt u het probleem omzeilen, totdat het is opgelost. (Mocht u gebruik maken van de dienst Hosted Exchange, dan is dit niet van toepassing).

Als u een eigen server beheert, dan bent u uiteraard zelf verantwoordelijk voor het opheffen van een eventuele blacklisting. Het is dan belangrijk dat u eerst de oorzaak van de blacklisting stopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wijzigen van wachtwoorden van e-mailaccounts (en/of website), zodat er geen spam vandaan meer gestuurd kan worden. Daarna kunt u zich afmelden bij de diverse blacklists door delisting aan te vragen. Dit zal in de meeste gevallen 24 tot 48 uur in beslag nemen. In de uitzondering dat u zich niet kun afmelden bij een blacklist of als er een geldbedrag gevraagd wordt, dan dient u dit helaas af te wachten. Het betalen van een geldsom aan deze partijen heeft meestal geen effect op het eerder afmelden van uw IP-adres.

Al met al is blacklisting een vervelend probleem, waar soms niet direct iets tegen gedaan kan worden. Uiteraard is voorkomen beter als genezen, waarom het ook belangrijk is om bijvoorbeeld uw eigen e-mailaccounts te beveiligen met een sterk wachtwoord.

 

Bekende blacklists

 

access.redhawk.org all.s5h.net
b.barracudacentral.org bl.spamcannibal.org
bl.spamcop.net bl.tiopan.com
blackholes.wirehub.net blacklist.sci.kun.nl
block.dnsbl.sorbs.net blocked.hilli.dk
bogons.cymru.com dnsbl.spfbl.net
cbl.abuseat.org cblless.anti-spam.org.cn
dev.null.dk dialup.blacklist.jippg.org
dialups.mail-abuse.org dialups.visi.com
dnsbl.abuse.ch dnsbl.anticaptcha.net
dnsbl.antispam.or.id dnsbl.dronebl.org
dnsbl.justspam.org dnsbl.kempt.net
dnsbl.sorbs.net dnsbl.tornevall.org
dnsbl-1.uceprotect.net duinv.aupads.org
dnsbl-2.uceprotect.net dnsbl-3.uceprotect.net
dul.dnsbl.sorbs.net escalations.dnsbl.sorbs.net
hil.habeas.com black.junkemailfilter.com
http.dnsbl.sorbs.net intruders.docs.uu.se
ips.backscatterer.org korea.services.net
  mail-abuse.blacklist.jippg.org
misc.dnsbl.sorbs.net msgid.bl.gweep.ca
new.dnsbl.sorbs.net no-more-funn.moensted.dk
old.dnsbl.sorbs.net opm.tornevall.org
pbl.spamhaus.org proxy.bl.gweep.ca
psbl.surriel.com pss.spambusters.org.ar
rbl.schulte.org rbl.snark.net
recent.dnsbl.sorbs.net relays.bl.gweep.ca
relays.mail-abuse.org relays.nether.net
rsbl.aupads.org sbl.spamhaus.org
smtp.dnsbl.sorbs.net socks.dnsbl.sorbs.net
spam.dnsbl.sorbs.net spam.olsentech.net
spamguard.leadmon.net spamsources.fabel.dk
  ubl.unsubscore.com
web.dnsbl.sorbs.net xbl.spamhaus.org
zen.spamhaus.org zombie.dnsbl.sorbs.net
dnsbl.inps.de bl.mailspike.net

 

 

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Wat is blacklisting
Spamlijsten Postfix - Spam blok lijst
Test je internet verbinding
SSH Firewall regel tegen - Brute Force Aanval
Blokadelijsten voor PiHole en hostfile in omloop
Pi-hole installeren op je Raspberry PI
Artikel details
Artikel ID: 589
Categorie: Hoe werkt dat
Zoekwoorden blacklist, black, list, lijst, geblokkeerde, afzender, afzenders, mail, pop, pop3, smtp, server, mailserver, verzenden, ontvangen, email, e-mail, adres, address, melding, vermelding, blacklisting, spam, pishing, IP, ip-adres
Datum toegevoegd: 3-Oct-2014 06:52:46
Aantal bekeken: 10415
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.5/5.0 (3024)

 
« Ga terug