De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Maak het jezelf gemakkelijk met php includes

Oplossing

Sla de stukken code die je vaker gebruikt in een apart bestand op, en laad ze in wanneer je ze nodig hebt.

Op deze pagina leg ik je uit hoe je het jezelf nog wat gemakkelijker kunt maken met het bouwen van je web­site: namelijk door gebruik te maken van zogenaamde php includes.

Elke website heeft gedeeltes die op elke pagina terugkomen. Denk aan de menubalk, en de gedeeltes boven- of onderaan een site bijvoorbeeld. Als je die gedeeltes nu in een apart bestand opslaat, en ‘inleest’ wanneer je ze nodig hebt, dan hoef je maar op één plek iets aan te passen als je iets in zo’n gedeelte wilt veranderen.

Neem de-help-desk.nl bijvoorbeeld. Onderaan de site staat een footer of ‘voetregel’, die op elke pagina van de site terug te vinden is. Daarin staat o.a. een copyright-regel, met een paar jaartallen erin, waaronder het huidige jaar. Wil ik nu aan het begin van het nieuwe jaar die copyright-regel veranderen, dan zou ik alle html-pagina’s een voor een moeten openen en er het nieuwe jaartal in zetten. Dat is me veel te veel werk!

Wat je in zo’n geval veel beter kunt doen, en wat ik zelf ook gedaan heb, is gebruikmaken van php includes. Het eerste wat ik heb gedaan, is de html-code van mijn voetregel weghalen. Bij mij was dit mijn voetregel-code:

<p>Copyright © 2013- HESK<a href="privacy.php">privacybeleid</a></p>

Op de plaats waar die code stond, heb ik nu de volgende regel opgenomen:

<?php include("inc_footer.php"); ?>

Daarna heb ik een nieuw bestand geopend, waarin ik mijn verwijderde code heb geplakt. En nu ik toch gebruikmaak van php, heb ik ook het huidige jaartal vervangen door een code, zodat ik het niet meer aan het begin van elk nieuw jaar hoef te vervangen. In het voorbeeld van hierboven heb ik daarom nog vervangen door:

<? date_default_timezone_set('Europe/Amsterdam'); echo date("Y"); ?>

Daarna heb ik het bestand opgeslagen onder de naam: inc_footer.php

Ten slotte heb ik alles geüploadet naar de server. Als ik de gewijzigde pagina’s oproep in mijn browser ziet alles er nog precies hetzelfde uit, maar achter de schermen heb ik het een stuk eenvoudiger gemaakt.

Hetzelfde kun je natuurlijk doen met andere gedeeltes van je site die overal hetzelfde zijn, zoals het bovenste gedeelte van je website en je menubalk.

NB:

  1. Om php includes te kunnen toepassen, moet je wel een webhosting provider hebben die het gebruik van php-scripts toestaat, anders werkt het niet. Ook moeten je webpagina’s de extensie .php hebben (en geen .html).
  2. Ook als je website alleen nog maar op je eigen computer staat, werkt dit niet. Je eigen computer beschikt standaard namelijk niet over een programma dat php-code kan interpreteren. Installeer je een toepassing als WAMP of MAMP op je computer, dan kunnen de php-pagina’s die op je eigen computer staan wél goed worden weergegeven door je browser.
 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Html-pagina of php-pagina?
Tijdbesparende tools voor je website
Tips en tools voor website-beheer
Hoe je een eigen error-pagina maakt voor je website
Zelf stap voor stap een website maken
Bijzondere lettertypes in html: hoe doe je dat?
Wat heb je nodig voor een eigen website?
Zelf een RSS-feed maken: wat en waarom?
Een link maken: de html-codes verklaard
Link-bestemmingen: waar leidt je link naartoe?
Artikel details
Artikel ID: 723
Categorie: Een eigen website maken - Beheer en onderhoud
Zoekwoorden Copyright, ©, privacy, beleid, rechten, php, footer, header, website, web, site, pagina, code, html, css, browser, voetregel
Datum toegevoegd: 5-Dec-2017 21:47:51
Aantal bekeken: 3537
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1006)

 
« Ga terug