De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Wat heb je nodig voor een eigen website?

Oplossing

Allereerst moet je je afvragen op welke manier je jouw eigen website wil gaan bouwen:

  • Op je eigen computer
  • Online via een online webbuilder

De oorspronkelijke manier om een website te maken is op je computer met HTML-codes. Als je geen technische kennis hebt is tegenwoordig een online webbuilder zoals JouwWeb of One.com waarschijnlijk een betere keuze. Hierbij heb je geen technische kennis nodig en is webhosting én domeinnaam automatisch inbegrepen.

Om een website te maken op je eigen computer zijn de volgende 3 dingen genoeg

Eigenlijk heb je voor een website alleen het volgende nodig:

  • een html-editor

  • een domeinnaam

  • webhosting

En de laatste twee uit dit rijtje heb je niet eens onmiddellijk nodig; je kunt al beginnen met het bouwen van een website zodra je een html-editor op je computer hebt geïnstalleerd. Je webpagina’s bouw je dan off line, op je eigen computer, en pas wanneer je website vorm heeft gekregen, ga je een domeinnaam en webhosting regelen, zodat je je website online kunt zetten.

Dit superkorte lijstje kan natuurlijk nog wel uitgebreid worden (denk bijvoorbeeld aan een programma om foto’s te bewerken of software waarmee je je bestanden gemakkelijk online kunt zetten), maar om zelf een website te maken zijn deze drie op zich voldoende.

1. Een html-editor

Een html-editor heb je nodig om webpagina’s aan te kunnen maken en om bestaande pagina’s te kunnen bewerken. Webpagina’s zijn bestanden met de extensie .html of .php. Ze kunnen geopend en bekeken worden met een browser als Chrome of Internet Explorer, maar als je er wat in wilt veranderen, dan doe je dat met behulp van zo’n html-editor.

Je zou webpagina’s ook kunnen bewerken met een simpele teksteditor als Kladblok, maar het is veel gemakkelijker om met een echte html-editor te werken. Omdat een html-editor verschillende kleuren gebruikt voor codes en gewone tekst, werkt dat veel gemakkelijker en maak je minder snel een foutje. Voor elk besturingssysteem is er wel een gratis html-editor te vinden, dus voor de prijs hoef je het niet te laten.

2. Een domeinnaam

Iets anders wat je nodig hebt voor een eigen website, is een domeinnaam. Een professionele domeinnaam is een naam die eindigt op .nl, .eu, .com, .net of een andere extensie. Richt je je met je nieuwe website op de Nederlandse markt, dan is een .nl-domeinnaam het meest geschikt.

Nederlandse domeinnamen worden uitgegeven door één instantie: de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN); op die manier komen er geen dubbele domeinnamen in omloop en blijft elke domeinnaam uniek. Je bestelt je domeinnaam niet rechtstreeks bij deze stichting, maar via een zogenaamde registrar: een bedrijf dat van SIDN een vergunning heeft gekregen om domeinnamen vast te leggen. Registrars zijn vaak webhosting bedrijven, en meestal regel je de domeinnaam voor je website dan ook tegelijkertijd met je webhosting.

Voor een Nederlandse domeinnaam betaal je zo rond de € 10,00 - € 15,00 per jaar.

Een domein kan verder onderverdeeld zijn in een of meer subdomeinen. Een subdomein herken je aan de punt ergens middenin de domeinnaam. Dit zie je vaak gebeuren bij bedrijven die gratis webruimte aanbieden: je krijgt dan geen eigen domeinnaam, maar de naam die jij kiest wordt vóór hun eigen domeinnaam gezet, gescheiden door een punt. (Dit maakt je website natuurlijk wel wat minder professioneel.)

3. Webhosting

Wat je als laatste absoluut nodig hebt voor een eigen site, is een plek op de server (computer) van een extern bedrijf. Daar sla je je website-bestanden op en hiervandaan worden ze ook vertoond aan iedereen die jouw domeinnaam in zijn browser intypt. Want laat je je bestanden op je eigen computer staan, dan kan niemand ze bekijken. Voor zulke server-ruimte heb je een webhosting provider nodig.

Er is een groot aanbod aan webhosting bedrijven in Nederland. Het zijn er zo veel dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. De prijzen kunnen die ze voor hun diensten vragen, lopen behoorlijk uiteen: van ongeveer € 2,00 per maand voor de goedkoopste oplossing, tot € 15,00 à 20,00 per maand voor een van de duurste. Ik vertel je op een andere pagina waar je op moet letten als je een webhosting provider wilt kiezen en ik vertel je ook met welke bedrijven ik zelf goede ervaringen heb, maar de uiteindelijke keuze moet je zelf maken.

Het is trouwens wel zo gemakkelijk als je je domeinnaam en webhosting bij een en hetzelfde bedrijf regelt. Doe je dat niet, dan moet je er zelf voor zorgen dat de domeinaam die je via het ene bedrijf hebt vastgelegd gekoppeld wordt aan de bestanden die op de serverruimte van het andere bedrijf zijn opgeslagen. En het kan ook nog eens tot extra kosten leiden.

Ten slotte...
zijn er nog veel meer programma’s die je van pas kunnen komen bij het bouwen van een eigen website. Zo kan het makkelijk zijn als je een programma hebt om de foto’s te bewerken die je op je website wilt laten zien, of een programma om snel meerdere bestanden ineens up te loaden naar de server van je webhosting provider. Maar noodzakelijk zijn zulke programma’s in eerste instantie niet. Voor een eigen website heb je echt niet meer nodig dan de genoemde drie!

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Een website beginnen, vijf zaken waar je niet buiten kunt
Een domeinnaam aan het zoeken? Wat je niet moet doen!
Welke webhosting service moet ik kiezen?
Welke webhosting service moet ik kiezen?
Wat kost een eigen website?
Zó maak en beheer je je eigen website
Goede website-software die je niets kost
Wat is een domeinnaam?
Je website beveiligen – daar kun je niet omheen!
Domeinregistratie, hoe werkt dat?
Artikel details
Artikel ID: 653
Categorie: Een eigen website maken - van start
Zoekwoorden eigen, domein, web, site, website, registratie, bouwen, ontwerpen, maken, html, editor, domeinnaam, hosting, webhosting
Datum toegevoegd: 4-Dec-2017 19:25:39
Aantal bekeken: 3346
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1005)

 
« Ga terug