De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Amaya Web Editor / Browser

Oplossing

Browser volgens het boekje

Amaya is een Web editor die door het W3C wordt gebruikt als implementatieplatform van nieuwe standaarden. Het is een Open source project.

Amaya is begonnen als een HTML + CSS stylesheet editor.

Amaya is niet zomaar een alternatief voor de bekende browsermerken. De applicatie is afkomstig van de uitvinders van het Web, W3C, en combineert een browser en een webauthoringtool die volledig conform de internetregels ontwikkeld zijn.

Amaya is eerder een tooltje voor webprogrammeurs dan een browser voor alledaags gebruik. Het World Wide Web Consortium (W3C) ziet het programma in de eerste plaats als een uithangbord voor de nieuwste webtechnologieën. Gewoon wat op het internet grasduinen leidt al gauw tot een teleurstelling, want Amaya geeft websites die tegen de webstandaarden zondigen niet correct weer. Soms reageert de browser heel traag, of crasht hij zelfs.

Met Amaya kunt u ook aan pagina's knutselen. Een online handleiding (vertaald naar het nederlands) helpt bij het doorgronden van de vele functies. Echt gebruiksvriendelijk is de interface van het programma niet altijd, maar daar staat tegenover dat het veel mogelijkheden biedt en niets kost.

Mogelijkheden

Amaya is niet helemaal WYSIWYG maar vooral bedoeld als een HTML-editor voor mensen die niet bang zijn voor wat code. Amaya is bijzonder geschikt voor het maken van webpagina's met formules en ondersteunt MathML. Daarnaast kunnen XML, XHTML- en SVG-documenten worden bewerkt.

Wat meteen opvalt, is de verzorgde schaalbaarheid (vergroten en verkleinen) van de weergegeven formules in samenhang met de andere HTML onderdelen. De browser kent een prachtige edit functie.

Amaya is gevoelig voor correct gebruik van talen volgens de standaard van W3C. Dat is vanuit de ontwikkelkant alleen maar voordelig, maar aan de gebruikerskant misschien niet wenselijk omdat internetpraktijk leert dat correct gebruik van (X)HTML niet de regel is.


Gerelateerde artikelen Nvu - WYSIWYG HTML-editor
Artikel details
Artikel ID: 87
Categorie: Design en DTP
Zoekwoorden
Datum toegevoegd: 25-Feb-2010 18:27:00
Aantal bekeken: 795
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.8/5.0 (272)

 
« Ga terug