De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Inkscape

Oplossing Inkscape is een gratis tekenprogramma met mogelijkheden die vergelijkbaar zijn met Illustrator, Freehand en CorelDRAW.

Inkscape kent nog niet alle mogelijkheden die deze pakketten bieden, maar de makers zijn aardig op weg om er iets heel moois van te maken.
De functionaliteit is al een stuk groter dan die van SodiPodi, het opensource-project waaruit Inscape voortkomt. De meeste mensen die op zoek zijn naar een vector georiënteerd tekenpakket zullen dan ook in dit programma vinden wat ze zoeken.

 

 

Wat is Vector?

Grafische formaten als JPG en GIF werken met pixels. De afbeeldingen bestaan uit puntjes. Als je deze afbeeldingen vergroot zie je deze pixels, het plaatje wordt heel korrelig. Verkleinen en later weer vergroten van zo'n afbeelding levert dan ook een dramatisch kwaliteitsverlies op.

SVG (Scalable Vector Graphics) afbeeldingen worden op een heel andere manier samengesteld. De plaatjes worden niet als puntjes in het geheugen opgeslagen maar er wordt gekeken naar de lijnen waaruit de tekening is opgebouwd. Als zo'n afbeelding wordt vergroot komen deze punten verder uit elkaar te liggen, maar dit maakt voor de opbouw van de tekening maakt dit niet uit. Het tekenprogramma trekt gewoon een nieuwe lijn tussen de punten en vult het vlak weer op met de juiste kleur. Je krijgt een nieuwe haarscherpe afbeelding.

Vector is vooral geschikt voor niet al te gedetailleerde tekeningen zoals logo's, grafieken en grafische ontwerpen. Voor foto's is het niet geschikt.

 

nkscape beschikt over een groot aantal functies en je kunt met verschillende lagen (layers) werken. Als basis voor je afbeelding dient een standaardvorm zoals een cirkel, een spiraal of een driehoek, die je met diverse tools op tal van manieren kunt vervormen. Je kunt ook een bestaande bitmap importeren en bewerken. Websitemakers kunnen met behulp van een xml-editor direct in de code van de afbeelding werken. Inkscape is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OS X.

 

 

spatie
Gerelateerde artikelen JPG, GIF, PNG of SVG?
Wat is de html-code voor een foto of andere afbeelding?
Over afbeeldingen en html-codes
Ik zie een rood kruisje in plaats van mijn foto!
Gimp 2.6 (GNU Image Manipulation Program)
Hoe geef je je website een foto als achtergrond?
Sneltoetsen GIMP gebruiken
Picasa
Blender - 3d computer graphics
OpenOffice.org 3
Artikel details
Artikel ID: 92
Categorie: Design en DTP
Zoekwoorden
Datum toegevoegd: 2-Feb-2010 20:43:19
Aantal bekeken: 1084
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.2/5.0 (439)

 
« Ga terug