De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

OpenOffice.org 3

Oplossing

Een volledig uitgerust en gratis kantoorpakket

OpenOffice.org is afkomstig van het bedrijf Sun Microsystems en beschikbaar gesteld aan de opensourcegemeenschap, hierdoor zal dit prachtige officepakket voor nu en in de toekomst altijd gratis zijn.

OpenOffice.org gebruikt de OpenDocument-standaard voor haar eigen bestanden. Toch kan OpenOffice.org overweg met zeer veel bestandstypen uit andere Office pakketten. Hierdoor is het gemakkelijk bestanden uitwisselen met bijvoorbeeld Microsoft Office. Je kunt zelfs zover gaan, dat je Microsoft Office instelt als standaard bestandstype.

Nederlandstalige versies van OpenOffice.org 3 zijn beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OS X.

 • OpenOffice.org bestaat uit:
  • Writer - Tekstverwerker
  • Calc - Spreadsheets
  • Impress - Presentaties (vergelijkbaar met Microsoft PowerPoint)
  • Draw - Tekenen (vector)
  • Base - Database
  • Math - Formules
  • PDF - bewerken en opslaan. OpenOffice.org 3.0 heeft een veelgevraagde nieuwe functie, PDF (Portable Document Format van Adobe) bewerken en opslaan. Handig om nog snel even wat kleine aanpassingen aan een pdf-bestand te doen waarvan u het origineel niet meer hebt als tekstdocument. Om met OpenOffice.org 3.0 pdf-documenten te kunnen bewerken dient u een extra extensie te downloaden, genaamd Sun PDF Import.

PDF - Het Portable Document Format van Adobe

Al geruime tijd is het mogelijk in OpenOffice.org, om je documenten op te slaan als een pdf-document. Een voordeel van een PDF-bestand is dat het in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Word-document op elke printer er hetzelfde uit zal zien. Ook kan een PDF-bestand op alle platformen bekeken en/of bewerkt worden.

Nieuw is echter, dat in OpenOffice.org 3 de mogelijkheid hebt om PDF-bestanden te bewerken. Je hebt daar Sun PDF Import plugin voor nodig die gratis is te downloaden.


ODF ondersteuning

OpenOffice.org 3.0 ondersteunt het OpenDocument Format (ODF). ODF omvat een krachtige formuletaal, die is gebaseerd op de W3C-standaards RDF & OWL


Microsoft Office 2007 importfilters

OpenOffice.org 3-gebruikers kunnen samenwerken met gebruikers die (nog) Microsoft Office gebruiken. De lees- en schrijfondersteuning van Microsoft Office (.doc, .xls, .ppt) kan OpenOffice.org 3 nu ook bestanden openen en bewerken, die gemaakt zijn met Microsoft Office 2007 of Microsoft Office 2008 voor de Mac (.docx, .xlsx, .pptx, etc.)

 

 

naar top paginaWriter (tekstverwerker)

Writer heeft vele mogelijkheden voor het maken van brieven, boeken, rapporten, nieuwsbrieven, brochures en andere documenten. U kunt tekeningen en objecten vanuit andere OOo-modules in Writer-documenten invoegen. Writer kan bestanden exporteren naar HTML, XHTML, XML, Adobe's Portable Document Format (PDF) en verscheidene versies van Microsoft Word. Vanuit Writer kunt u ook e-mailberichten versturen.

 

 

naar top paginaCalc (werkblad)

Calc beschikt over vele functies om geavanceerde analyses te maken, tabellen in kaart te brengen en om beslissingen te nemen, zoals kan verwacht worden van een werkblad van hoge kwaliteit. Er zijn onder andere meer dan 300 functies voor financiële, statistische en wiskundige bewerkingen. Met behulp van scenario's bent u in staat om "wat indien"-analyses te maken. Calc genereert vlot 2-D en 3-D-grafieken, die in andere OOo-documenten kunnen worden opgenomen. Het is ook mogelijk om Microsoft Excel werkbladen te openen en ze weer op te slaan in hun eigen formaat. Calc kan werkbladen exporteren naar het Adobe Portable Document Format (PDF) en naar HTML.

 

 

naar top paginaImpress (presentaties)

Impress voorziet in alle multimedia presentatiegereedschappen, zoals speciale overgangseffecten, evenals animatie- en tekengereedschappen. Het is geïntegreerd met de geavanceerde grafische mogelijkheden van OOo's Draw- en Math-modules. Diavoorstellingen kunnen verder worden opgeluisterd met Fontwork's speciale teksteffecten, alsook met geluids- en videoclips. Impress kan het Microsoft's PowerPointbestandsformaat openen en kan uw werk ook opslaan in heel wat grafische formaten, waaronder Macromedia Flash (SWF).

 

 

naar top paginaDraw (tekeningen)

Draw is een vector tekengereedschap dat in staat is om alles te produceren, van simpele diagrammen of stroomdiagrammen tot 3-D kunstwerken. Het is mogelijk om uw eigen verbindingspunten te definiëren op uw objecten en deze dan te laten verbinden met intelligente verbindingen. Draw kan worden gebruikt om grafieken te maken die kunnen worden gebruikt in de andere OOo-modules en u kunt uw eigen clipart maken en deze toevoegen aan de Galerij. Draw kan illustraties importeren uit de meeste formaten en ze weer opslaan in meer dan 20 formaten waaronder PNG, HTML, PDF en Flash.

 

 

naar top paginaBase (database)

Base biedt alles wat u nodig heeft voor uw dagelijks databasewerk en dit in een eenvoudige interface. Er kunnen formulieren, rapporten, query's, tabellen, overzichten en relaties mee worden gedefinieerd, waardoor het beheer van een database zeer vergelijkbaar wordt met andere populaire databasetoepassingen. Base voorziet in vele nieuwe mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om relaties te analyseren en te bewerken vanuit het diagramoverzicht. Base slaat z'n gegevens standaard op in de ingebouwde HSQLDB relationale database. Het kan echter ook worden gekoppeld aan dBase, Microsoft Access, MySQL of Oracle, of elke andere ODBC- of JDBC-compatibele database. Base voorziet ook in ondersteuning voor een afgeleide van ANSI-92 SQL.

 

 

naar top paginaMath (formulebewerking)

Math is het programma van OOo voor het bewerken en uitschrijven van formules en bewerkingen. Er kunnen complexe vergelijkingen, die symbolen of tekens bevatten die niet beschikbaar zijn in de standaard lettertypes, mee worden gemaakt. Het wordt voornamelijk gebruikt om formules in andere documenten, zoals in Writer en Impress te maken. Het kan echter ook als zelfstandig programma worden gebruikt. Formules kunnen worden opgeslagen in het Mathematical Markup Language (MathML) formaat voor toevoeging aan webpagina's en andere documenten die niet met OOo werden gemaakt.

 

 

naar top pagina


Gerelateerde artikelen Spellingcontrole in OpenOffice.org Writer
PDF Creator - Gemakkelijk een PDF maken
Ik wil beginnen met Linux
Scribus - DTP
LibreOffice Calc Formules en Functies
XML Copy Editor voor Windows en Linux
TopStyle Lite - CSS-editor
Gimp 2.6 (GNU Image Manipulation Program)
Inkscape
Mozilla FireFox 3.x
Artikel details
Artikel ID: 94
Categorie: LibreOffice / Open Office
Zoekwoorden
Datum toegevoegd: 1-Aug-2009 19:16:22
Aantal bekeken: 2668
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.8/5.0 (1881)

 
« Ga terug