De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Rechten en rollen

Oplossing

WordPress is een geweldig systeem om met meerdere personen tegelijk aan een website te werken. Je kunt allerlei redenen voor bedenken: samen een blog bijhouden, samen aan een project werken of een community zoals facebook. Het uitgangspunt is dat je meerdere gebruikers toevoegt aan de website met verschillende rollen en rechten.

WordPress werkt niet met individuele rollen en rechten. Dat kan wel maar komt in ander artikel aan bod. WordPress werkt met rollen en gaat ervan uit dat groepen personen bepaalde rechten krijgen. Er zijn vijf standaard rollen:

  • Beheerder
  • Redacteur
  • Auteur
  • Schrijver
  • Abonnee

Beheerder

De beheerder van een site is vaak de webmaster of de maker van de website. Deze rol kan alle functies in WordPress bedienen en aanpassen. De beheerder kan ook bepalen wie welke rol krijgt, een rol veranderen van iemand of verwijderen.

Redacteur

De redacteur heeft minder mogelijkheden. Hij kan wel alles met betrekking tot content. Hij kan berichten en pagina’s maken, bewerken en publiceren. De auteur kan ook bestanden uploaden. Een redacteur heeft ook een controlerende rol als er meerdere auteurs zijn en kan daarom ook hun pagina’s en berichten bewerken en opnieuw publiceren.

Auteur

Een auteur kan in WordPress berichten maken, bewerken en publiceren. Hij heeft ook de mogelijkheid om bestanden te uploaden naar de website. Hij heeft alleen maar zeggenschap over zijn eigen berichten. Niet die van anderen.

Schrijver

De rol schrijver kan berichten maken en bewerken. Hij kan ze echter niet publiceren. Dat is voorbehouden aan de redacteur of beheerder.

Abonnee

De abonnee is te vergelijken met elke normale bezoeker van een website. Iemand met deze rol kan alleen lezen. Wel is voor bepaalde websites vereist dat je inlogt als abonnee zodat je reacties kunt achterlaten bij een geschreven artikel.

Een superbeheerder?

Er is zelfs nog een zesde rol maar deze is niet standaard. Bij zogenaamde multisites (een netwerk van websites onder één moederwebsite) is er de superbeheerder die alle websites beheert en de beheerders van elke website kan toewijzen.

Veranderende menustructuur

Bij elke rol horen verschillende rechten. Daarmee is er ook een aangepast menu. Het menu wordt aangepast of versimpeld afhankelijk van de rechten die iemand heeft. Zo ziet de beheerder dus alles en de schrijver alleen het menu berichten.

Meer controle?

Er zijn mogelijkheden in WordPress om meer controle te krijgen op wie welke rechten heeft. In de meer uitgebreide contentmanagementsystemen is dit per persoon in te stellen. In WordPress is dit niet standaard maar zijn er verschillende plugins om dit wel te krijgen zoals de User Role Editor of Members van Justin Tadlock. (de huidige versies staan hier ook als bijlage)

Bijlagen:
members.0.2.4.zip members.0.2.4.zip
user-role-editor.zip user-role-editor.zip

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Hoe kun je een WordPress-website optimaal beveiligen?
Weet je zeker dat je een WordPress-website wil maken?
Wordpress handleiding Nederlands
Grote bestanden uploaden ISPconfig, apache en php instellingen
Uitschakelen Thema en Plugin editor in Wordpress
Hoe kies je een goede WordPress-template?
htaccess beschermd je WordPress site
Je website beveiligen – daar kun je niet omheen!
Hoe kom ik aan een goed website ontwerp?
Een website beginnen, vijf zaken waar je niet buiten kunt
Artikel details
Artikel ID: 282
Categorie: wordpress
Zoekwoorden wordpress, rechten, beheerder, redacteur, auteur, schrijver, superbeheerder, plugin, berichten, pagina, content
Datum toegevoegd: 11-Feb-2014 12:40:04
Aantal bekeken: 1026
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.2/5.0 (322)

 
« Ga terug