Om de vraag uit de titel te kunnen beantwoorden moet je natuurlijk eerst weten op wélke manieren je eigenlijk een website kunt bouwen. Daar zijn meer dan een paar regels voor nodig, dus daarom heb ik er een speciale pagina aan gewijd: Hoe kom ik aan een goed website-ontwerp?
Van de vijf verschillende mogelijkheden die ik op die pagina noem, zijn de nummers 1 (je website bouwen met behulp van een online webbuilder) en 2 (je website bouwen met behulp van een systeem als WordPress). Zelf ben ik nooit zo’n fan geweest van nummer 2. Ondanks de populariteit kleven er namelijk wel wat nadelen aan.
Hoewel ik dus nog steeds een beetje terughoudend ben wat WordPress betreft, zie ik inmiddels wel dat een website maken met WordPress in sommige gevallen toch een goede keuze kan zijn. Voor de duidelijkheid daarom even een overzicht van de voor- en nadelen van een WordPress-website, om je te helpen de juiste keuze te maken voordat je begint. Om te beginnen de nadelen.
Een van de grootste nadelen in mijn ogen is dat een WordPress-website gemakkelijker te hacken is dan een website die je thuis, op je eigen computer hebt gebouwd en pas daarna online hebt gezet. Dat komt omdat een WordPress-pagina zoals je bezoekers die bekijken in hun browser, ter plekke is samengesteld uit verschillende onderdelen die in een database op een webserver zijn opgeslagen. Die database heb je natuurlijk zelf gevuld met die onderdelen, door in te loggen in je systeem, teksten te schrijven, foto’s te uploaden, enzovoort. Je bent dus constant online als je aan je site aan het werk bent. En dit maakt een WordPress-site vanzelf wat kwetsbaarder. Als iemand met verkeerde bedoelingen toegang krijgt tot dit systeem en tot de database, kan hij daar heel wat schade aanrichten!
Omdat een website die gemaakt is met behulp van WordPress dus wat onveiliger is, zul je natuurlijk alle moeite willen doen om het risico dat hij gehackt wordt, te voorkomen. Dat betekent dat je meer tijd kwijt zult zijn aan beheertaken, zoals het up to date houden houden van je WordPress-installatie en het installeren en onderhouden van beveiligingsplugins.
Een laatste nadeel is dat WordPress eenvoudiger lijkt dan het is. Je zult je ook wel goed moeten verdiepen in het uitgebreide aanbod van thema's en plugins die je kunt installeren, en waarschijnlijk wil je toch wat HTML-aanpassingen doen. Heb je geen tijd om te verdiepen in deze technische details, dan raad ik een online webbuilder aan.
Laat je hierdoor niet direct afschrikken. WordPress heeft ook zeker voordelen, zelfs meer dan nadelen. Het gaat er uiteindelijk om wat je het zwaarst laat wegen.
Een van de grote voordelen van WordPress vind ik dat je website vrij gemakkelijk is uit te breiden met allerlei plugins. Dus wil je bijvoorbeeld een registratie- of boekingssysteem aan je website koppelen, of er een een soort community-platform van maken, waar mensen zich kunnen aanmelden en persoonlijke pagina’s kunnen aanmaken, of gewoon een commentaarfunctie installeren, kies dan zeker voor WordPress.
Ook als je een blog aan je site wilt toevoegen, is WordPress een goede keuze. WordPress is natuurlijk vooral bekend als blogging software, dus een manier om losse berichten in een omgekeerd chronologische volgorde weer te laten geven. Op de homepage zie je in een standaard WordPress-site de eerste paar regels van het meest recente bericht bovenaan staan, en die van eerdere berichten daaronder (waarbij de titel van elk bericht linkt naar een pagina waarop het volledige bericht wordt weergegeven en eventueel reacties op dat bericht kunnen worden geplaatst).
Maar je hóeft WordPress niet als blogging software te gebruiken, je kunt er ook prima een website mee maken die er in ieder opzicht uitziet als een ‘gewone’ website. Als je wilt, kun je in dat geval nog steeds een blog aan je site toevoegen, maar het berichtenoverzicht staat dan niet op de homepage, maar op een andere, minder in het oog springende pagina.
Met WordPress kun je veel sneller een website bouwen. Je hoeft niet veel te weten van html of css, dus je site staat veel sneller. Nu is het wel zo dat je waarschijnlijk niet tevreden bent met het standaarduiterlijk van WordPress, dus uit ervaring kan ik je vertellen dat er nog aardig wat tijd overheen zal gaan voordat je honderd procent tevreden bent met de layout van je site.
Het uiterlijk van een WordPress-website is sneller en gemakkelijker te veranderen. WordPress werkt met zogenaamde ‘thema’s’, en je kunt met één klik van thema wisselen, zonder verder ook maar iets te veranderen aan de inhoud van je website. Dus wil je je site na een aantal jaren een opfrisbeurt geven, dan heb je dat veel sneller voor elkaar.
Je kunt met meerdere mensen tegelijkertijd aan je website werken. Iedereen die teksten op je website moet kunnen publiceren of foto’s moet kunnen plaatsen kan zijn eigen account krijgen, met daarbij horende rechten. Dat is een stuk gemakkelijker dan steeds teksten of foto’s heen en weer te sturen naar degene die ze uiteindelijk online moet zetten.
Je ziet, het rijtje voordelen is absoluut langer dan het rijtje nadelen. Maar om nou te zeggen dat ik daarom iedereen zou aanraden een WordPress-website te maken - nee, dat nou ook weer niet. Als je alleen werkt, niet te veel tijd kwijt wilt zijn aan onderhoudswerkzaamheden, veel waarde hecht aan de veiligheid van je site, of niet in de technische details wil duiken, bekijk dan mijn overzicht van mogelijkheden om een website te bouwen.
« Ga terug