Wil je zelf een website beginnen, dan heb je daarvoor in de eerste plaats een goed ontwerp nodig. Waar je dat vandaan haalt, hangt af van de manier waarop je je site wilt gaan bouwen:
een online website-builder zoals het populaire JouwWeb of een andere webbuilder is tegenwoordig vaak de meest geschikte manier. Zo'n dienst komt met kant-en-klare designs die je zelf naar wens kan aanpassen en waarin je vervolgens eenvoudig je website kan opbouwen. Technische kennis is niet vereist en de domeinnaam is vaak al inbegrepen;
ga je WordPress-gebruiken, dan zul je zien dat daar standaard een paar templates (of ‘themes’ in WordPress-jargon) meegeleverd worden (daarnaast zijn er natuurlijk ook volop door ontwerpers gemaakte WordPress-themes te koop);
heb je zelf een redelijke kennis van HTML en CSS, dan kun je een kant-en-klaar html-template kopen en dat aanpassen met behulp van een html-editor;
en ten slotte kun je helemaal je eigen ontwerp maken – ook weer met behulp van een html-editor – maar daarvoor moet je natuurlijk wel behoorlijk wat van HTML en CSS af weten én genoeg tijd hebben.
Verder heb je natuurlijk eigen teksten en foto’s nodig. Je teksten zul je waarschijnlijk zelf schrijven, en foto’s (en andere afbeeldingen natuurlijk) kunnen óf van jezelf zijn, óf afkomstig van anderen.
Verder moet je een plek hebben waar de bestanden van je website worden neergezet. Dat heet web hosting. Maak je gebruik van een online webbuilder, dan is de web hosting inbegrepen. Maar bouw je een WordPress-website, of bouw je je site helemaal zelf, dan moet je dat zelf een contract aangaan met een hosting provider.
Ontwerp je je website zelf, dan heb je daarnaast nog een zogenaamd ftp-programma nodig om je bestanden over te brengen van je eigen computer naar je webhosting provider. Bij een online webbuilder bouw je je pagina’s online, en ook met WordPress heb je zoiets niet nodig.
Wat je natuurlijk ook absoluut nodig hebt, is een domeinnaam. Dat is de naam waaronder je website op internet te vinden is. Elke website heeft ook een nummer, maar een naam is veel gemakkelijker te onthouden. Denk goed na voordat je een domeinnaam kiest, want eenmaal vastgelegd verander je die niet snel meer. Het is trouwens wel zo gemakkelijk als je je domeinnaam en webhosting onderbrengt bij een en hetzelfde bedrijf (maar het hóeft niet).
En ten slotte zou ik een SSL-certificaat nog willen noemen als een van de vereisten als je een eigen website beginnen wilt. Op die manier maak je aan je bezoekers en klanten duidelijk maakt dat je de veiligheid en betrouwbaarheid van je website serieus neemt. Bovendien is het een van de factoren geworden waarop Google een site beoordeelt.
« Ga terug