De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Nagios

Oplossing

Nagios is een volwassen netwerkmonitoring raamwerk dat al jaren volop doorontwikkeld wordt. Het programma is geschreven in C en biedt systeem- en netwerkbeheerders alles wat ze van een monitoringpakket mogen verwachten. De web gebruiksinterface is snel en werkt intuïtief, daarnaast is de back-end erg robuust.

Net als voor Cacti geldt, is ook op Nagios van toepassing dat een hele grote community de tool ondersteunt en er bergen plug-ins beschikbaar zijn. Die verschillen van simpele pingtests tot integratietools als Webinject, waarmee je de status van alles dat via IP werkt kunt monitoren.

Ik gebruik Nagios om hardeschijfruimte op servers te meten, te kijken naar RAM- en CPU-gebruik, FLEXlm licentiegebruik, servertemperatuur en WAN en internet link latency. Het kan je ook helpen ervoor te zorgen dat webservers niet alleen HTTP-queries behandelen, maar ook helpen vast te stellen dat ze de juiste pagina's retourneren en dat er geen malware actief is.

Netwerk- en servermonitoring stelt niets voor zonder notificaties. Nagios kent een volledig e-mail/SMS notificatiesysteem en escalatieplan. Deze kunnen gebruikt worden om intelligente beslissingen te maken over wie wanneer in te lichten. Dit kan je bergen slaaptekort besparen als je het goed gebruikt. Daarnaast heb ik Nagios' meldingen geïntegreerd met Jabber, dus zodra een uitzonderingsgeval plaatsvindt, krijg ik een IM van Nagios met de details van het probleem. De web GUI kan gebruikt worden om notificaties op te volgen en uit te schakelen; het kan ook kanttekeningen van beheerders bijhouden.

En alsof dit nog niet genoeg was, is er ook nog een kaartenfunctie waarmee alle gemonitorde devices in een logische representatie van hun plek in het netwerk kunnen worden geplot, compleet met kleurcodering om zodra problemen optreden, deze te tonen.

Het nadeel van Nagios is de configuratie. De config werkt het beste via de commandline en is lastig te leren voor nieuwkomers, al zullen lui die gewend zijn te werken met standaard Linux/Unix config bestanden zich snel thuis en op hun gemak voelen. Net als voor de andere tools in dit lijstje geldt, geldt ook voor Nagios dat de mogelijkheden gigantisch zijn, maar dat je soms behoorlijk wat moeite moet steken in het ontsluiten van diezelfde mogelijkheden.

Laat de complexiteit je niet afschrikken - Nagios heeft mijn hachje meermaals gered. De voordelen van een waarschuwingssysteem voor zoveel onderdelen van het netwerk zijn van onschatbare waarde. De tool is je tijd en inzet dubbel en dwars waard.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Icinga
Nagios installeren op Fedora 12
Nagios installeren op CentOS 7
Cacti
Artikel details
Artikel ID: 342
Categorie: Log en monitor
Zoekwoorden nagios, netwerk, monitor, tool, remote,web, site, grafiek, grafisch, server, lan, ethernet, scan, life, open, source, beheerder, lamp, linux, routers, switch, snmp, perl, php,
Datum toegevoegd: 15-Sep-2017 17:36:06
Aantal bekeken: 332
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.7/5.0 (6)

 
« Ga terug