De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Domeinnaam en merkrecht

Oplossing

Om producten en diensten van elkaar te kunnen onderscheiden, worden deze voorzien van merken. In de Benelux is het verplicht om een merk te registreren om merkrecht te verkrijgen. Zonder die registratie kan de houder van een merk niet optreden tegen namaak en gebruik van de merknaam. Het gebruiken van iemand anders zijn merk in jouw domeinnaam, kan leiden tot inbreuk op het merkrecht.

Merkrecht

Domeinnaam registreren

Computers gebruiken lange cijfercodes (IP adressen) om met elkaar te kunnen communiceren. Elke computer heeft zo een uniek IP adres. Maar deze cijfer combinaties zijn niet zo gemakkelijk om te onthouden. Oorspronkelijk bestond er dus enkel een lijst met namen en IP adressen, maar al snel ging men dat systeem vervangen door namen te gebruiken in plaats van cijfers. De IP adressen werden ingeruild voor domeinnamen met het Domain Naming System (DNS). 

Mensen kunnen namen immers veel beter onthouden. Tegenwoordig kun je, bij het opzetten van een website, dus een eigen domeinnaam kiezen en registreren, om zo optimaal verkeer naar je website te krijgen. Je wordt dan ook veel beter gevonden op het wereldwijde internet. Maar deze domeinregistraties verlopen niet altijd vlekkeloos want er zijn regels waaraan je je moet houden. Merkrecht is er zo eentje van.

Domeinnaam en merkrecht

Iedereen kan een domeinnaam aanvragen en registreren. Maar wanneer je de merknaam van een ander gaat gebruiken, kan het zware gevolgen met zich meebrengen omdat je dan inbreuk pleegt op het merkrecht. Het Benelux Verdrag hanteert hiervoor de volgende overtredingen:

  • Als de domeinnaam gelijk is aan het merk en gebruikt wordt voor dezelfde waren of diensten als die waarvoor het merk werd ingeschreven.
  • Als de domeinnaam gelijk is aan of overeenstemt met het merk en gebruikt wordt voor dezelfde of soortgelijke waren of diensten, waardoor er bij het publiek enige verwarring kan ontstaan, inhoudende het gevaar van associatie met het merk.
  • Als de domeinnaam gelijk is aan of overeenstemt met het merk en gebruikt wordt voor waren of diensten, die niet soortgelijk zijn aan die waarvoor het merk is ingeschreven, indien dit merk bekend is binnen het Benelux-gebied en door het gebruik, zonder geldige reden, van het teken ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk.
  • Als de domeinnaam gebruikt wordt, anders dan ter onderscheiding van waren of diensten, indien door gebruik, zonder geldige reden, van dat teken ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk.

Domeinnaam merkrecht inbreuk

Houd je je niet aan deze regels, van het Benelux Verdrag omtrent merkrecht, dan pleeg je inbreuk op het merkrecht.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Persoonsnamen registreren
Wat is een domeinnaam?
Domeinregistratie, hoe werkt dat?
Een domeinnaam aan het zoeken? Wat je niet moet doen!
Letsencypt of Comodo
Wordpress fout: is_dir(): open_basedir
Wat heb je nodig voor een eigen website?
Host of domeinnaam controleren
Artikel details
Artikel ID: 515
Categorie: Hoe werkt dat
Zoekwoorden domein, naam, domeinnaam, registratie, merk, recht, merken, merkenrecht, inbreuk, merkrecht, inbreuk, Benelux, Nederland, Belgiƫ, Luxemburg, EU, Europa, verkrijgen, registreren, registratie,
Datum toegevoegd: 16-Jul-2013 14:16:30
Aantal bekeken: 2331
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1001)

 
« Ga terug