De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Synology DiskStation DS210+

Oplossing

Wie het programma van Synology een beetje bekijkt, ziet dat het merk zeer veel keuzemogelijkheden biedt. Van betaalbare modellen zoals de eerder beschreven DS-110j, tot luxere modellen, met een behoorlijk prijskaartje. € 366 voor de DS210+. Welk model je ook neemt, de softwaremogelijkheden zijn gelijk. De DS-210+ en DS-710+ lijken op het oog erg op elkaar. Beide zwart en beide voorzien van de enorme hoeveelheid functionaliteit waar het merk om bekend staat.

De DS210+ is gebaseerd is op een 1,06 GHz PowerPC processor en 512 MB werkgeheugen. De DS-210+ bulkt net als de DS-110j van het plastic. Ook bij dit model de bakjes voor de schijven gemaakt van plastic: jammer voor zo’n duur apparaat. De DS-210+ is allerminst een langzame NAS maar geen racemonster, maar daar betaal je dan ook een redelijke prijs voor.

Reden van aanschaf
Belangrijkste reden voor de aanschaf was dat mijn HTPC nu ook dienst deed als server, maar dat dit in de woonkamer het nodige gerammel van harde schijven veroorzaakte. Ook vond ik het belangrijk om alles nu eens mooi centraal op te slaan en een goede manier van backups maken te hebben. Dit was tot dan toe een grote rommel. Er moesten minimaal 2 harde schijven in kunnen voor voldoende capaciteit en na wat rondkijken viel mijn oog al snel op de Synology producten. Helaas waren de goedkopere nas-en allemaal vrij traag. Op GoT las ik soms wel snelheden die de 10MB/s niet eens haalden. Ikzelf haalde al geregeld 55MB/s via mijn gigabit netwerk en wilde zeker niet weer terug naar het 100MBit tijdperk. Dan maar iets dieper in de buidel tasten. De 710+ vond ik eigenlijk net te duur. Hot swappable is een leuke feature en als webserver en bij veel gelijktijdige transfers naar verschillende gebruikers was hij dan weer iets sneller, maar verder waren de prestaties vergelijkbaar. Dan maar de 210+.

Uitpakken
De Diskstation komt in een eenvoudige verpakking, zonder al te veel plastic. Het is mooi om te zien dat de fabrikant niet alleen het milieu spaart door energiezuinige producten te produceren, maar ook de verpakking in orde heeft. In de verpakking zit de NAS, een stroomkabel (waar de gemiddelde tweaker er al 20 van thuis heeft liggen), wat schroefjes voor harde schijven (10x) en schroefjes om de behuizing dicht te maken (3x) en een adapter en UTP kabel.

Synology DS210+
Synology DS210+

Uiterlijk
Het kastje is vrij klein van formaat. Vergeleken met mijn Point of view mini-itx pc is het een erg klein kastje. Meer dan een harde schijf houder voor 2 disks + een moederbord is het niet. Ondanks de plastic behuizing ziet het er niet heel goedkoop uit. De bedoeling van de behuizing is ook alleen om stof enigszins buiten te houden want een NAS kun je eigenlijk overal wel kwijt in huis. Hij hoeft niet per se in zicht te staan (wel bereikbaar uiteraard). Aan de voorkant zitten 4 lampjes om de status van het apparaat, de lan en de harde schijven (apart) aan te geven. Ook is er een USb poort met een usb-copy functie en een eSata poort. Ikzelf vind het een beetje jammer dat deze poort aan de voorkant zit. Als je een permanente uitbreiding van je diskstation wilt dan heb je dus altijd die kabel in beeld. Tot slot zit er nog een aan-uit knop op de voorkant. De knoppen hebben een duidelijk drukpunt maar kunnen niet heel ver ingeduwd worden.
De achterkant heeft nog eens 2 usb poorten, een LAN aansluiting, een reset'knop' en de stroomaansluiting. De ingebouwde fan blaast de lucht aan de achterkant uit de diskstation.
Synology DS210+

Installatie
De installatie is erg simpel. Kastje open schuiven en 2 sata schijven in de connectors drukken. Daarna de schijven vast zetten met 4 schroeven per schijf. De schroeven zijn meegeleverd. Dan de kap er weer op schuiven en je kunt dan met andere schroeven de behuizing vastzetten, maar met de harde schijf schroeven lukte dit ook prima. UTP kabel erin, stroomkabel erin en gaan met die banaan. Mijn harde schijven stonden niet in de lijst met ondersteunde schijven, maar de Samsung F1 640GB werken prima gelukkig.
Synology DS210+

Via de meegeleverde software doorloop je de eerste configuratiestappen van de installatie. De diskstation komt zonder firmware. Meteen dus maar even de nieuwste versie gedownload. Het erop zetten ging zonder problemen. Wel is het aantal opties dat je al direct krijgt redelijk overweldigend. Je moet goed opletten waar je op klikt maar een beetje Tweaker kan hier wel mee overweg. Na een minuut of 10-15 is het ding dan eindelijk klaar voor gebruik. Intern wordt er een linux volume gemaakt van 2GB waarop het OS geïnstalleerd wordt. Dan moet je een volume maken van harde schijven voor de reguliere opslag. Alle RAId modi zijn mogelijk, waarbij de eSata poort dienst kan doen als extra aansluiting van een harde schijf. Ook is het mogelijk om een spare hdd later aan te sluiten voor redundantie. De mogelijkheden zijn legio. Ik vraag me alleen nog af of je ook een externe esatabay met 2 harddisks kunt aansluiten en de diskstation hier dan raid10 ofzo van kan maken. Maar dit heb ik niet kunnen testen. Er is ook nog een standaard volume maker, die meer mogelijkheden voor de toekomst biedt om uit te breiden naar grotere harde schijven. Dit kan met RAIDvolumes met redundantie ook. Je vervangt dan in het volume een reserve hardeschijf en installeert een grotere schijf. Dan herstel je het volume en herhaal je dit tot je alle schijven hebt vervangen. Een erg mooie optie.

Voor de zekerheid kun je de harde schijf het beste laten controleren. Dit duurt helaas uren. Als je 2x2TB schijven gebruikt moet je waarschijnlijk rond de 10 uur wachten voordat de Diskstation bruikbaar is. Je kunt in de tussentijd wel al wat spelen met andere instellingen zoals het veranderen van de netwerkgroep zodat de Diskstation in je werkgroep zichtbaar wordt. Hij zit wel goed dichtgetimmerd, dus zonder login kon je nergens in. Helaas kunnen veel andere instellingen niet gebruikt worden zonder hardeschijfvolume. Je moet dus wachten. Een dikke 5 uur later kon ik eindelijk aan de slag. Mijn schijven bleken in orde.

Synology DS210+

Geluid en warmte en koeling
Het systeem biedt een mogelijkheid om cpu- en geheugengebruik uit te lezen. Ook kun je de cpu temperatuur en harde schijven temperatuur opvragen. De ventilator draait standaard erg zacht en maakt nauwelijks geluid. Helaas is de koeling daardoor ook niet geweldig. De ventilator kan wel veel harder. Bij startup schrik je je even rot als de ventilator maximaal draait. De cpu wordt zo'n 60 graden en de harde schijven in het begin 40 en 44 graden maar dit loopt na wat activiteit op richting 38 en 45 graden. Dit verschil wordt verklaard doordat een HDD iets vrijer is gemonteerd. Ze zitten verticaal in de behuizing dus de warmte blijft niet onder de schijven hangen. Als je echter achter de behuizing voelt dan komt er nauwelijks lucht uit het rooster. De Nas staat bij mij op zolder dus op zich heb ik geen last van het geluid, maar de koeling kan wel wat beter zeker gezien het feit dat het nog niet echt warm is geweest, maar als de kamertemperatuur richting de 30 gaat dan wordt het misschien kritisch maar vermoedelijk gaat de ventilator dan harder draaien.

edit: door een xml file op de harde schijf te editen draait de ventilator nu wat harder. Hiermee kun je zelf spelen met de temperaturen. De cpu is nu 4 graden koeler en de harde schijven worden nu zo'n 32 en 38 graden. Veel mooiere waarden. Als je de diskstation in een meterkast hebt staan kun je hem net zo goed maximaal laten draaien voor de levensduur van de componenten. Met de levensduur zit het ook out of the box wel goed. De diskstation sluit namelijk bij een bepaalde temperatuur af om schade te voorkomen(zoals in de xml te zien is). Dit geldt zowel voor een temperatuur van de harde schijf als voor de cpu.

Synology DS210+

Energieverbruik
Je kunt de harde schijven en aangesloten usb apparaten keurig stand-by laten gaan. Dit gebeurt ook echt. Als ik toevallig niks doe op de diskstation hoor ik de schijven na 10 minuten (mijn gekozen instelling) in spin-down gaan.

Het kastje verbruikt standaard zo'n 26Watt. Bij spin-up loopt het kort op tot 42 watt en uit verbruikt hij 0.2 watt. Opstarten duurt overigens niet erg lang; een minuutje of 2-3. Staan de harde schijven stand-by dan gaat het verbruik omlaag tot 16 watt. Mijn ITX pc-tje met picopsu zat op zo'n 28-30 watt. Het is duidelijk dat energie ook wat belangrijker is voor synology want hun vroegere versies waren niet echt energiezuinig maar dit is ook makkelijker te realiseren met de kleinere productieprocedés tegenwoordig.

Om energieverbruik verder te beperken kun je de NAS op vaste tijden uit laten gaan en weer aan. Ook is er een WOL functie beschikbaar. Handige dingen, maar deze functies zijn niet bij de goedkopere modellen beschikbaar. Bij mij staat hij waarschijnlijk dag en nacht aan ivm downloads en als er toevallig geen activiteit is dan gaan de schijven maar in spin-down. Met 16Watt kan ik prima leven. Als je dan de data weer nodig hebt duurt het een klein minuutje voordat je weer bij je gegevens kunt.

Performance
De eerste tests waren positief. Met samba haalde ik zo'n 60MB/s upload en 70MB/s download. Toen ik Jumbo Frames op 7000 zette(het maximum van mijn netwerkkaart) ging de snelheid bij grote bestanden zoals mkv's en iso/img bestanden omhoog naar een dikke 80MB/s met uitschieters tot 90MB/s en soms zelfs 100MB/s. Dat is natuurlijk iets om echt blij van te worden. FTP upload ging gek genoeg maar met 11MB/s, download 14MB/s. Dat ligt misschien aan een instelling(toen passief). Ook over iSCSI haalde ik maar zo'n 30MB/s. Vermoedelijk komt dit doordat ik een iSCSI volume op een bestaand volume heb gemaakt waardoor de data eerst geconverteerd of anders weggeschreven moeten worden. Als je een schijf direct aanspreekt verwacht ik dat de snelheden hoger zullen liggen en misschien in de buurt van de opgegeven 100MB/s kunnen komen. Dit heb ik niet geprobeerd. Eventueel eens een eSATA harddisk aansluiten om te proberen.
http://i267.photobucket.com/albums/ii294/RedJoeNL/Synology/transfer2.jpg

Mogelijkheden
Ikzelf gebruik niet alle mogelijkheden van de Diskstation, maar zal de dingen die ik wel gebruik kort bespreken.

DLNA server
Dit vink je gewoon aan en er komen automatisch 3 mappen bij voor video, photo en audio. Deze mappen waren direct toegankelijk vanaf mijn DLNA tv, dus dit werkt prima. Gaat een stuk sneller dan die trage usb stick die ik voorheen gebruikte om foto's te bekijken. Audioformaten kun je laten transcoden naar meer gangbare formaten voor het geval je tv/audiospeler ze niet aan kan. Helaas is videotranscoding geen optie. Vermoedelijk is de cpu wel snel genoeg voor MPEG-TS, maar het zou kunnen dat dit toch een te zware belasting voor het systeem vormt.

Printserver
Dit was eigenlijk wel belangrijk voor mij. Hier in huis staan zoveel pc's en laptops dat het wel fijn is als je van elke pc kunt printen. De printer installeerde wel prima, maar het printen wilde niet lukken. Er zijn 5 installatiemanieren uitgelegd in het menu waaronder om hem toch als lokale printer in te stellen, maar geen enkele werkte. Erg jammer. Schijnbaar ligt dit aan de omzetting van een utp signaal naar usb signaal en het usb signaal is niet vrijgegeven. Veel printers werken echter wel, en een type verwant aan mijn printer ook, dus ik zal het nog een keer proberen.

edit: inmiddels de printer nog een keer geïnstalleerd en hij doet het nu over het netwerk. Super!

iSCSI
Dit is ook een erg mooie functie. Je kunt een hele harde schijf toewijzen als iSCSI apparaat. Dit houdt in dat de schijf virtueel beschikbaar wordt voor een pc die op het netwerk is aangesloten als ware het een fysieke schijf in de pc. Omdat ik echter al een volume had gemaakt kun je ook kiezen voor een iSCSI volume dat bestaat uit een map op dat volume. Onder Windows7 werkte dit prima.

Ik zie me in de toekomst nog eens een DS1010+ kopen en dan alle harde schijven daar centraal opslaan.

Helaas heeft het booten van iSCSI harde schijven nogal wat voeten in de aarde. Dit is aardig geavanceerd. Met het installeren van OS-en op een iSCSI schijf had ik geen enkel probleem. Dit wordt in linux standaard ondersteund en windows XP bijvoorbeeld kun je via een virtual machine op een iSCSI volume installeren. Het probleem komt echter wanneer je wilt booten vanaf die schijf. Dan heb je een extra stukje software nodig en dat moet op de een of andere manier beschikbaar zijn op je diskstation. Er is software voor maar de configuratie daarvan is aardig geavanceerd. Ik zal dit in de toekomst toch blijven proberen.

Webserver + PHP + MYSQL
Dit was echt een kwestie van 2 vinkjes zetten en gaan met die banaan. Er wordt automatisch een web-map gemaakt en zodra je daar je website in zet is hij al gehost. Op de synology site kun je ook een phpmyadmin package downloaden. Ikzelf vind dat wel handig, hoewel je ook kunt MYSQL-en met andere tools. Even je database importeren en gaan met die banaan. En hoe! Vergeleken met mijn dual core ATOM in mijn HTPC die eerst dienst deed als webserver is de performance stukken beter. Eigenlijk gek aangezien de cpu van de Diskstation 'maar' 1.06Ghz bedraagt. Maar het ding is er blijkbaar voor geöptimaliseerd, want de responsiviteit is super.

Transmission/Bittorrent
Ikzelf heb de standaard downloadstation niet aangezet, maar direct Transmission erop gezet vanwege de WebUI. Helaas is de transmission versie niet heel uitgebreid, en vooral de webUI schiet wat tekort, maar je kunt veel opties via een config file editen. Je kunt dan torrents automatisch laden vanuit een map of bijvoorbeeld instellen hoe lang je wilt seeden. De eerste setting zorgt er echter wel voor dat de disks niet meer stand by gaan(er is immers elke minuut activiteit). Je kunt de torrent laad map dan het beste op een usb stick zetten zodat de harde schijven wel stand by gaan. Prestaties zijn verder goed te noemen. Transmission gebruikt zo'n 6-10% van de cpu bij het down/uploaden wat ik wel acceptabel vind.

Terminal/SSH
Je kunt ook telnetten en via SSh in het linux os komen om wat extra settings in te stellen. Voor transmission moest je bijvoorbeeld een nieuwe user maken. Dit werkt zoals je zou verwachten. Ook kun je met vi allerhande config files editen. Veel settings zijn in xml bestanden opgeslagen dus goed overzichtelijk. Wel is het noodzaak om je vi even eigen te maken want dit werkt niet als een gewone editor zoals nano of notepad.

Backups
Zeker niet onbelangrijk. Handmatig backups maken werd altijd een rommeltje bij mij. Dan heb je weer je documenten op je externe harde schijf niet up to date, of staat die file 2x ergens terwijl je al een backup hebt. De backupsoftware is niet heel uitgebreid dus je kunt het beste je eigen backup/imager gebruiken, maar het werkt prima.

Usb aansluitingen
Op de usb aansluitingen kun je erg veel aansluiten. Van usb sticks naar usb harddisks, usb printers tot usb wifi dongles. Bij specifieke hardware moet je alleen even de compatibiliteit uitzoeken. De usb-stick functionaliteit kwam bij mij ook een paar keer goed uit, want in windows kon ik na herhaaldelijk gebruik van linux formatteren geen toegang meer krijgen tot mijn usb stick. Even de stick in de Diskstation, via de webmin formatteren en hij was weer bruikbaar. Alles wat je via usb aansluit met storage kun je overigens gewoon delen via het netwerk. Op zich een handige optie.

Overige opties
Standaard zit de diskstation aardig dichtgetimmerd. Je moet dan ook groepen en gebruikers aanmaken. Ikzelf had eerst de standaardgroep meer rechten gegeven, maar dit gaf altijd een melding dat er aanpassingen gedaan waren ivm conflicten. Het blijkt dus dat je een nieuwe (sub-)groep moet maken. Elke nieuwe gebruiker is standaard lid van gebruikers. Dan kun je daarna een groep maken Read-Only of Read/write en gebruikers daaraan toewijzen. Dit werkt verder perfect. Ook kun je elke gebruiker zijn eigen home directory geven. Dit is ook erg handig als gebruikers hun persoonlijke data willen opslaan. In het begin bleef er wel een homes directory zichtbaar. Dit is de map waarin de individuele home mappen staan, maar je kunt gedeelde mappen handig verbergen wat het meteen een stuk overzichtelijker maakt.

Custom software
Omdat het dingetje op linux draait is erg veel mogelijk. De mod community is zeer uitgebreid, maar helaas moet je een aardige linux nerd zijn als je zelf wat dingen wilt toevoegen. Meestal begin je met een package manager erop te zetten (ipkg). Helaas wordt het daarna een stuk lastiger. De meeste tutorials zijn een pagina of 10 lang en vereisen veel spitten in het file system via een command line en voor config files heb je om te beginnen alleen (het gebruiksonvriendelijke) vi. Als je niet thuis bent in linux(-fs) is het daarom erg lastig, maar het kan. Een linux liefhebber kan zich uitleven en eigenlijk alles met de Diskstation doen wat de hardware nog aan kan.

Prijs
De prijs is toch vrij fors. Bij Synology betaal je ook een groot deel extra voor de megafunctionaliteit die je krijgt maar het moet gezegd worden: die functionaliteit voelt aardig volwassen aan en is zeer goed uitgewerkt.

Conclusie
Zoek je een zuinige 2-bay NAS met uitgebreide mogelijkheden die makkelijk te configureren is en vind je hoge doorvoorsnelheid erg belangrijk, dan is de Synology Diskstation DS210+ absoluut de beste keus. De software voelt volwassen aan en functioneert na wat trial en error zeer goed. Ook is de ondersteuning van Synology erg goed en worden de Diskstations telkens maar weer uitgebreid met meer functionaliteit of bug-fixes. Omdat het systeem gebaseerd is op Linux is eigenlijk alles mogelijk en wordt er door modders ook erg veel bijgedragen en is er zeer veel documentatie beschikbaar.

De paar kleine minpuntjes zoals het urenlange controleren van de harde schijven voor gebruik en het gebrek aan isolatie bij de schijfophanging wat voor veel vibratie zorgt is snel vergeten als alles eenmaal draait. Veel instellingen kunnen aan je eigen voorkeur worden aangepast. Helaas moet je daarvoor soms wel het linux FS in duiken en dat is niet altijd even overzichtelijk voor een linux leek. Ook werkt niet alle hardware zoals bijvoorbeeld harde schijven, wifi dongles en usb printers standaard goed samen met de Diskstation, maar het is vrijwel onmogelijk voor een fabrikant om alle mogelijke hardware te ondersteunen. Tot slot is er nog de prijs die door sommigen zeker fors gevonden gaat worden, maar als je snelheid en responsiviteit belangrijk vindt dan is elke euro goed besteed aan dit product. In zijn geheel genomen wat mij betreft een dikke aanrader en aangezien zowel de software als de hardware bij Synology constant in ontwikkeling is, zie ik in de toekomst nog eens een perfecte NAS verschijnen.

Bijlagen:
Syno_QIG_2bay_nld.pdf Syno_QIG_2bay_nld.pdf
Syno_UsersGuide_NAServer_nld.pdf Syno_UsersGuide_NAServer_nld.pdf
Synology_DS210-_Data_Sheet_nld.pdf Synology_DS210-_Data_Sheet_nld.pdf
Synology_QuickConnect_White_Paper.pdf Synology_QuickConnect_White_Paper.pdf
DirectoryServer_enu.pdf DirectoryServer_enu.pdf
Synology_DiskStation_MIB_Guide.pdf Synology_DiskStation_MIB_Guide.pdf

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Synology CS407
Kan ik gegevens van mijn Synology halen
RAID-0 of RAID-1
Gewiste bestanden, herstellen, terughalen
Synology DiskStation DS213 air
Synology DiskStation DS214
Synology DiskStation DS214+
Synology RackStation RS214
Partities
Wat is een NAS
Artikel details
Artikel ID: 536
Categorie: NAS - Networked Attached Storage
Zoekwoorden Synology, DiskStation, DS210, NAS, netwerk, opslag, backup, data, bestanden, printserver, webserver, DS210+, plus, back-up, lan, raid, Redundant Array of Independent Disks, redundant, array, independent, disks
Datum toegevoegd: 15-Aug-2014 18:20:31
Aantal bekeken: 4912
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.1/5.0 (2002)

 
« Ga terug