De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Wat is een NAS

Oplossing

Network-attached storage, vaak afgekort tot het acroniem NAS, is een opslagmedium dat op het netwerk aangesloten is en gebruikmaakt van het TCP/IP-protocol voor dataoverdracht. NAS-apparaten zijn in feite volwaardige fileservers.

Bij NAS wordt het bestandssysteem beheerd vanuit het NAS-systeem zelf, in tegenstelling tot SAN, waarbij het bestandssysteem beheerd wordt door servers. Een NAS voor thuisgebruik heeft ruimte voor één, twee of vier harde schijven. Met twee of meer schijven is RAID mogelijk.

Vanaf 2006 zijn er NAS-systemen in de handel die qua opbouw nauwelijks verschillen van externe USB-schijven. Met behulp van eenvoudige pc-hardware en een pakket als OpenMediaVault, FreeNAS, NAS4Free of Rockstor kan zelf een NAS-systeem opgebouwd worden. Grotere NAS-systemen zijn vaak servers die speciaal voor deze taak ontworpen zijn en een voor opslag geoptimaliseerde variant van een besturingssysteem als Windows of Linux draaien. Bij dergelijke grote NAS-systemen zijn vaak ook voorzieningen voor het maken van back-ups ingebouwd.

De alternatieven voor NAS zijn direct-attached storage (DAS), waarbij het opslagmedium direct aangesloten is op een computersysteem, of storage area network (SAN) systemen, die in feite een afzonderlijk netwerk voor opslag zijn.

Functies

Een NAS-systeem dat op het netwerk aangesloten is, kan geraadpleegd worden door elke machine op datzelfde netwerk. Een NAS-systeem vereenvoudigt zo het delen van informatie, vooral tussen verschillende besturingssystemen. Het vergroten van de opslagcapaciteit is meestal eenvoudig: een nieuwe (en/of grotere) harde schijf kopen of NAS-systemen aan elkaar koppelen.

Sommige NAS-systemen hebben ingebouwde extra functies:

  • printerserver, waarmee een centrale printer gebruikt kan worden door alle computers in het netwerk. Een printerserver is een computer of router met één of meer aangekoppelde printers die door middel van een netwerk te bereiken zijn. Het gebruik van één centrale computer die als printerserver dient kan behoorlijke besparingen opleveren omdat er in plaats van meerdere maar één printer gekocht hoeft te worden, en deze op een centrale plaats staan. Een voordeel ten opzichte van meerdere computers die printers delen is dat die computers ontzien worden en men er niets van merkt dat zijn/haar printer gebruikt wordt. Bovendien is degene die wil printen niet afhankelijk van of de computer die de printer deelt wel aanstaat. Veel moderne printers hebben een ingebouwde printerserver.
  • webserver, soms met MySQL- en PHP-mogelijkheden. Een webserver is een programma dat via een netwerk HTTP-verzoeken ontvangt en documenten naar de client stuurt. Als totum pro parte wordt in het dagelijks spraakgebruik ook wel de hele computer die de betreffende software uitvoert als webserver aangeduid.
  • FTP-server, waarmee de opgeslagen bestanden ook van buitenaf via internet toegankelijk zijn. File Transfer Protocol ( FTP ) is een protocol dat uitwisseling van bestanden tussen computers vergemakkelijkt. Het standaardiseert een aantal handelingen die tussen besturingssystemen vaak verschillen.
  • Streaming media-server zodat de inhoud van de NAS via een externe mediaspeler afgespeeld kan worden. Streaming media zijn media die rechtstreeks via computernetwerken worden gedistribueerd. Het proces wordt streamen genoemd en wordt gebruikt bij het webcasten en is een populaire distributiemethode bij het op verzoek bekijken van webvideo's. Tijdens het streamen wordt continu een gedeelte van de data in een buffer geplaatst, opdat een programma dit kan afspelen. Hierdoor kunnen de ontvangen media direct geconsumeerd worden zonder dat de gehele uitzending gedownload is.
  • Back-up-server die automatisch gegevens van elders kan ophalen. Een back-up of reservekopie is een kopie van gegevens die zich op een gegevensdrager of binnen een applicatie bevinden om deze te kunnen herstellen mochten ze beschadigd raken. Meestal wordt de term back-up gebruikt voor gegevens op bijvoorbeeld de harde schijf van een computer, maar ook van gegevens op andere dragers zoals een simkaart, binnen een applicatie zoals een databasemanagementsysteem of zelfs niet-elektronische gegevens zoals een adresboekje kan een back-up gemaakt worden. Deze kopieën worden preventief gemaakt om belangrijke gegevens veilig te stellen voor het geval de gegevens op de originele drager verloren gaan of beschadigd raken.
  • BitTorrent-client die torrents kan downloaden en vervolgens weer kan delen. BitTorrent is een systeem om peer-to-peer gegevens uit te wisselen. BitTorrent maakt gebruik van een centrale locatie die de downloads coördineert maar zelf geen bestanden levert.
  • Cloudopslagfuncties. Cloud computing is het via een netwerk – vaak het internet – op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, ongeveer zoals elektriciteit uit het lichtnet. De term is afkomstig uit de schematechnieken uit de informatica, waar een groot, decentraal netwerk met behulp van een wolk wordt aangeduid.

Voor- en nadelen

  • De besturingssystemen van (professionele) NAS-appliances zijn ontwikkeld voor data-opslag. Hierdoor zijn de prestaties ten opzichte van bijvoorbeeld een traditionele Windows-fileserver aanzienlijk hoger (of kan de server toe met minder geheugen en/of rekenkracht). Mede hierdoor is het energieverbruik meestal lager dan dat van een gewone server.
  • De prestaties ten opzichte van SAN zijn echter lager doordat de data door tragere netwerkprotocollen verzonden moet worden. Er moeten namelijk hele bestanden in plaats van losse blokken overgestuurd worden. Door het gebruik van een NAS kunnen de LAN-prestaties dalen.
  • Een NAS draait vaak onder een bekend besturingssysteem, zoals Windows of Linux. Het is echter mogelijk dat voor de opslag een eigen bestandsindeling wordt gebruikt. Dat betekent dat de schijven niet meer leesbaar zijn als de NAS defect raakt - tenzij men de schijven naar een NAS van hetzelfde type overbrengt.
Bronnen, noten en/of referenties
 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Het belang van backups
Uitleg servers
Kan ik gegevens van mijn Synology halen
RAID-0 of RAID-1
Synology CS407
Windows XP Services uitschakelen
Wat is het verschil tussen Cat5 en Cat6?
Kan ik Windows Vista op mijn computer installeren?
Gewiste bestanden, herstellen, terughalen
Hoe werkt Cloud computing?
Artikel details
Artikel ID: 485
Categorie: Netwerken
Zoekwoorden NAS, netwerk, server, opslag, harde, schijf, harddisk, USB, schijf, schijven, zelfbouw, wat, is, een, Network-attached storage, network, attached , storage, distributie, software, TCP, IP, protocol, fileserver, RAID, OpenMediaVault, FreeNAS, NAS4Free, Rockstor, distributie, guide, handleiding, RAID-0, RAID-1, RAID-2, RAID-3, RAID-4, RAID-5, RAID-6, RAID-10, JBOD, Redundant Array of Independent Disks, redundant, array, independent, disks
Datum toegevoegd: 22-May-2017 15:58:25
Aantal bekeken: 22397
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.2/5.0 (991)

 
« Ga terug