De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Synology CS407

Oplossing

Synology CS407 NAS

Hoewel Synology in veel opzichten een van de meest innovatieve merken op het gebied van NAS-apparaten is, missen we wel een voorziening die je op veel andere modellen van dit merk en ook bij andere merken aantreft: de USB-aansluiting met synchronisatietoets. Hiermee kun je met een druk op de knop de inhoud synchroniseren van of naar een aangesloten USB-apparaat. Ook mist dit modellen de mogelijkheid om de opslag uit te breiden via eSATA. Daarvoor kun je alleen terugvallen op één van de twee USB-aansluitingen aan de achterkant. De USB-aansluitingen kun je ook gebruiken als je de compacte 4-bay NAS-apparaten van Synology wilt gebruiken als printserver.

De compacte vorm van dit model is te danken aan de slimme opbouw. Waar in veel modellen in deze klasse de schijven geplaatst worden in makkelijk te verwijderen trays, heeft Synology voor deze modellen gekozen voor een opbouw die een beetje lijkt zoals je dat in veel (goedkopere) computerkasten tegenkomt. De schijven zitten met elkaar in een metalen frame en worden gekoeld door een 8 cm grote ventilator die zich aan de achterzijde bevindt. Net als bij een systeem moeten de disks met losse kabeltjes met het moederbordje van de CS-407 worden verbonden. Dit model wordt geleverd met een losse voedingsadapter met een vermogen van 100 Watt, die de vergelijking met een baksteen prima kan doorstaan.

Waar andere fabrikanten vaak een duidelijk onderscheid maken tussen de functies die je in duurdere en goedkopere modellen aantreft, heeft Synology dat grotendeels gelijk getrokken met de introductie van haar Disk Station Manager 2.0, de firmware die het hart vormt van de mogelijkheden van deze slimme NAS-apparaten.

Behalve fysieke beperkingen - zo heb je natuurlijk geen RAID 5 op een twee disk model - hebben alle uitvoeringen gelijke functionaliteit. Zelfs op relatief eenvoudige modellen heb je hierdoor alle mogelijkheden tot je beschikking, die je in een aanzienlijk duurder model aantreft.

De belasting van een NAS bestaat niet alleen uit de mogelijkheden van de software, maar heeft ook te maken hoe de harde schijven zijn ingesteld. Zo kost het aanspreken van een enkele harde schijf veel minder moeite dan bijvoorbeeld een combinatie van harde schijven in RAID 5 waarbij bij het wegschrijven de parity moet worden berekend. Dat zie je dan dus ook terug in de prestaties. Zeker wanneer je deze slimme fileservers hard laat werken, zie je dat de prestaties flink afnemen.

Deze NAS heeft ruimte voor meerdere schijven, dus kun je die disks op verschillende manieren combineren. Je kunt ze afzonderlijk aanspreken, maar ook kun je kiezen voor slimme (RAID) combinaties van de schijven. Dit model ondersteunt RAID 0 (stripe), 1 (mirror), RAID 5 en RAID 6. RAID 6 is misschien minder bekend, maar lijkt op RAID 5 - met het verschil dat RAID 6 ook bescherming biedt als twee schijven kapot gaat. RAID 5 biedt alleen redding als maximaal één harde schijf het leven laat.  Voor RAID 5 zijn minimaal drie harde schijven nodig, voor RAID 6 minimaal vier. RAID 0+1, een populaire combinatie waarin snelheid en zekerheid wordt gecombineerd, is helaas niet mogelijk.

In tegenstelling tot de meeste andere NAS-apparaten is dit model van Synology niet voorzien van een intelligente firmware wanneer je deze uit de verpakking haalt. Eerst moet er een harde schijf worden geplaatst en daarna kan met de meegeleverde Synology Assistant software het apparaat worden ontdekt in het netwerk, waarna de besturingssoftware geïnstalleerd kan worden. Hoewel op de cd die je bij het apparaat geleverd krijgt ook een versie van die software wordt meegeleverd, is het aan te raden om bij de installatie direct de nieuwste versie te downloaden van de website van Synology. Zo weet je zeker dat je gebruik kunt maken van de nieuwste mogelijkheden.

Synology CS407 NAS

Na de installatie valt direct op dat Synology veel werk heeft gemaakt van de firmware. Waar de meeste NAS-apparaten niet bepaald gebruiksvriendelijk zijn, heeft Synology een prachtige omgeving ontwikkeld op basis van AJAX, waardoor je niet het gevoel hebt in een webmenu bezig te zijn. Ook op een ander vlak valt de firmware van Synology op - want de software is geheel Nederlandstalig. Helaas - maar dat is eigenlijk niet te voorkomen - zijn er af en toe wat onvolkomenheden in de vertaling te vinden, zoals het bepalen van de ‘Neerzetzone' in de Download Redirector.

Naast de Synology software om het apparaat te vinden in het netwerk, levert het bedrijf nog een tweetal andere toepassingen mee. De eerste is Data Replicator, een programma waarmee je eenvoudig data kunt synchroniseren tussen de NAS en een computer; en Download Redirector (Mac/Windows) waarmee je de NAS kunt gebruiken voor het downloaden van grote bestanden. Ideaal om grote bestanden vanaf een web- of FTP-site te downloaden. Naast http, ftp ondersteunt het programma ook torrentbestanden, emule en nieuwsgroepdownloads via NZB. Bij dit laatste is het mogelijk om meerdere verbindingen per taak uit te voeren. De software ondersteunt nog niet de mogelijkheid om gebruik te maken van SSL-verbindingen voor de NZB-downloads. De downloadmogelijkheden zijn niet alleen via een programma beschikbaar, ook via de ingebouwde webinterface is dit onderdeel te bedienen.

Overigens, op het moment dat we dit artikel schrijven is Synology al weer druk bezig met de Beta-versie van Disk Station 2.1, waar nog weer meer functionaliteit wordt toegevoegd zoals een mailserver en weer een mooiere interface.

Conclusie: De NAS-devices van Synology zijn bijzonder veelzijdig. Ideaal voor kleinzakelijk gebruik, maar ook zeer geschikt voor wie op zoek is naar een zeer ruime opslag voor thuis. Dankzij de uitgebreide en gebruiksvriendelijke firmware is het bedienen van dit product eenvoudig en door de doorontwikkeling van de besturingssoftware krijg je als gebruiker de beschikking over nieuwe mogelijkheden.

De prijs voor de CS-407 is niet heel erg hoog, voor dat geld krijg je een kleine, compacte server die prima geschikt is voor licht gebruik.

 

Bijlagen:
Synology-CS407-Data_Sheet_enu.pdf Synology-CS407-Data_Sheet_enu.pdf
Syno_QIG_CS_nld.pdf Syno_QIG_CS_nld.pdf

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Kan ik gegevens van mijn Synology halen
RAID-0 of RAID-1
Synology DiskStation DS214
Synology DiskStation DS214+
Synology RackStation RS214
Synology DiskStation DS210+
Synology DiskStation DS213 air
Wat is een NAS
Hoe reset ik mijn Synology NAS?
Gewiste bestanden, herstellen, terughalen
Artikel details
Artikel ID: 542
Categorie: NAS - Networked Attached Storage
Zoekwoorden Synology, CS407, disk, station, NAS, LAN, netwerk, opslag, disk, disks, printserver, Disk Station Manager, RAID, raid, raid0, raid1, raid5, raid6, verbuik
Datum toegevoegd: 11-Mar-2008 22:19:11
Aantal bekeken: 6206
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.8/5.0 (1294)

 
« Ga terug