U heeft thuis een draadloos netwerk geïnstalleerd, heeft u deze ook beveiligd? U zendt met wifi draadloos al uw netwerk verkeer door de lucht, zonder beveiliging is dit op te vangen. Met alle gevolgen van dien. In dit artikel leest u wat de beste beveiliging (van dit moment) is.
Een achterhaalde manier van draadloze beveiliging is WEP beveiliging. Deze is tegenwoordig vrij eenvoudig te kraken. Beschikt uw router over de mogelijkheid om WPA of WPA2 beveiliging in te stellen? Gebruik dan deze manier van beveiliging. Verderop leggen we de verschillen tussen WPA en WPA2 uit.
Indien uw wifi router alleen WEP beveiliging ondersteunt, gebruik dan deze manier van beveiligen. Beter iets, dan helemaal niet beveiligd. Wel is het aan te raden een nieuwe draadloze router met WPA beveiliging aan te schaffen. De huidige modellen beschikken allemaal over WPA beveiliging. Ook uw draadloze netwerkkaart moet WPA ondersteunen.
Ook Windows versies ouder dan Windows XP ondersteunen geen WPA beveiliging. U kunt overwegen over te stappen op een nieuwere Windows versie als u een variant ouder dan XP hebt. U kunt ook overstappen op een gratis alternatief, bijvoorbeeld Linux. Linux Mint is ideaal voor mensen die niet bekend zijn met Linux en lijkt qua gebruik erg op Windows.
WPA is betere beveiliging voor uw draadloze netwerk en vele malen moeilijker te kraken dan WEP. U kunt het dan ook zien als de vervanger voor WEP beveiliging. Wanneer kunt u WPA beveiliging gebruiken?
WPA2 is geen vervanger voor WPA. Het is heeft alleen een nog sterkere encryptie. Gebruik WPA2 als u beschikt over:
Afhankelijk van uw mogelijkheden kiest u voor WPA of WPA2 bij de beveiliging (ook wel encryption) op uw router. Hoe u dat precies doet kunt u lezen in de handleiding van uw router. De meeste routers zijn te benaderen via 192.168.1.1 maar dit kan bij uw model anders zijn.
Kies voor een WPA variant met PSK (Pre Shared Key). Hier kunt u een makkelijk te onthouden netwerksleutel invoeren van maximaal 32 tekens. Bijvoorbeeld ‘beveiligingrouter56’. Gebruik liever iets dat moeilijker is, gewoon klinkklare onzin zoals ‘g@anW3Nog0nl1ne’, dit is veel moeilijker te kraken. De Pre Shared Key die u heeft ingevoerd geeft u weer op als netwerksleutel, als Windows daar om vraagt op het moment dat u met uw draadloze netwerk verbindt. Als u deze opslaat in Windows, hoeft u die de volgende keer niet opnieuw in te voeren.
De gebruikersnaam en het wachtwoord voor het administrator gedeelte van uw wifi router kunt u beter direct wijzigen. Bij veel routers zijn het wachtwoord en de loginnaam standaard ‘admin’, of iets dergelijks simpels. Iemand met toegang tot uw draadloze netwerk kan eenvoudig instellingen wijzigen (bijvoorbeeld encryptie uitzetten) als het hem lukt in te loggen met de standaard login gegevens. Bedenk hier dus iets moeilijks voor!
Naast encryptie kun je nog een aantal instellingen aan je draadloze netwerk doen voor optimale wifi beveiliging. Lees de overige opties in het vervolg artikel over wifi beveiliging.
« Ga terug