De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

WiFi problemen? Dit zijn de oplossingen

Oplossing

Internet is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de samenleving. Met de komst van steeds meer draadloze apparatuur geldt hetzelfde voor WiFi. Tegenwoordig bestaat een Nederlands huishouden gemiddeld uit 5 WiFi apparaten (bron). De toename van het aantal WiFi-verbonden apparaten zorgt voor een grotere belasting op het netwerk. Doordat veel WiFi apparaten niet over een bekabelde netwerkaansluiting bezitten is het bereik én de snelheid van de WiFi van groot belang.

In de praktijk zien we veel gebruikers die klagen over slecht bereik en slechte snelheid van hun WiFi aansluiting. Alhoewel hier vaak al veel geld is geïnvesteerd in het aanschaffen van betere routers en access points, kan de oplossing vaak ook gevonden worden in de apparatuur die reeds aanwezig is. Hoe u dit doet? Dat leest u in deze blog.
Stap voor stap leggen we uit hoe u uw bestaande WiFi netwerk kunt optimaliseren zodat ook u een zorgenvrije WiFi heeft!

Stap 1: De locatie van je router

Hoewel dit een voor de hand liggende oplossing lijkt, wordt deze stap vaak overgeslagen. Een router zendt zijn netwerk 360 graden om hem heen uit, om zo een zo groot mogelijk bereik te realiseren door het huis. Vaak wordt de router geplaatst op een handige locatie voor de aansluiting; de meterkast of de kelder. Vaak zijn dit uithoeken van een huis, waardoor een deel van het signaal de verkeerde kant uit wordt gestuurd.
Om een zo groot mogelijke oppervlakte te bereiken, dient de router centraal in het huis te worden geplaatst.

Zoals afgebeeld in bovenstaande afbeelding, kunt u het bereik reeds stukken vergroten door een goed doordachte locatie te kiezen voor uw router.

Stap 2: Verander je WiFi kanaal

Elke router en access point zendt zijn signaal over een bepaald kanaal. U kunt dit het beste vergelijken met het beluisteren van een FM radio. Wanneer u in de auto zit en een afstand aflegt, begint een zender die normaal goed doorkomt, ineens te storen. Dit komt doordat beide zenders op hetzelfde kanaal proberen uit te zenden. Beide zenders zijn hoorbaar, maar werken beide niet optimaal.

Ditzelfde effect treedt op wanneer er meerdere routers of access points in de buurt op hetzelfde kanaal internet proberen uit te zenden. Ze werken allebei, maar zijn beide niet optimaal.
WiFi routers en access points hebben 13 verschillende kanalen waar ze op kunnen uitzenden. Deze zijn genummerd van 1 t/m 13. Om erachter te komen op welk kanaal u en uw buurtgenoten uitzenden zijn er een aantal apps ontwikkeld.
Bezit u over een Android tablet of telefoon? Ga dan naar de Play Store en zoek naar WiFi Analyzer. De eerste zoekuitkomst is de app die dient te installeren.
Windows 10 beschikt ook over een app, deze kunt u hier vinden en installeren:
https://www.microsoft.com/nl-nl/store/p/wifi-analyzer/

Wanneer u de app opstart ziet u een grafiek met allerlei bogen.

Afbeeldingsresultaat voor wifi analyzer android

Elke boog representeert een WiFi router of access point die mogelijk interfereert met uw eigen WiFi.
Zoals we uit bovenstaande afbeelding kunnen opmaken, zitten de meeste WiFi routers en access points op kanaal 6 en 11. Zoek uw eigen WiFi door de naam van uw SSID te zoeken tussen de bogen.
Probeer te zoeken naar een kanaal die het meest vrij is, zoals bijvoorbeeld kanaal 1, 2, 3, 8 en 9 in bovenstaande afbeelding.

Wanneer u een nieuw kanaal heeft uitgezocht dient u deze toe te passen in uw router of access point. Hiervoor heeft u toegang nodig tot de web interface van uw router. Vaak bereikt u deze door het volgende adres in te typen in uw internet browser: http://192.168.1.1 of http://192.168.178.1
Omdat er zoveel verschillende routers en access points zijn is het niet mogelijk om één handleiding te schrijven hoe u het beste uw kanaal kunt wijzigen. Raadpleeg daarvoor uw handleiding of neem contact met ons op om dit samen te doen.
We nemen de ConnectBox van Ziggo onder de loep om deze in te stellen op het juiste kanaal. Ga naar een apparaat dat verbonden is met de connectbox en typ in de adresbalk van uw internet browser het volgende adres: http://192.168.178.1
Log vervolgens in met het wachtwoord van uw ConnectBox, deze bevind zich meestal op een sticker onderop de ConnectBox. Klik op doorgaan.
U bevindt zich nu in het hoofdmenu van de ConnectBox. Klik op geavanceerde instellingen, vervolgens op draadloos en vervolgens op draadloos signaal.
U ziet in het venster de mogelijkheid om het kanaal op Handmatig te zetten. Klik op het bolletje naast handmatig en kies van het dropdown menu een nieuw kanaal. Klik op Wijzigingen toepassen. De verbinding kan kort wegvallen omdat de router nu op een nieuw kanaal gaat uitzenden.

Uw kanaal is succesvol veranderd!

Stap 3: Updaten van de software

Net zoals uw telefoon, computer, laptop en tablet werkt uw router het beste wanneer deze de laatste updates heeft. Om de software van uw router een update te geven dient u in te loggen in uw router. Doe dit door in een internet browser in de adresbalk het volgende te typen: http://192.168.178.1 of http://192.168.1.1
Omdat het niet mogelijk is om alle verschillende routers te bespreken, bespreken we hier de veel gebruikte Linksys routers.
Op de Linksys Support Site kunt u aan de hand van het typenummer van uw router de nieuwe firmware downloaden. Wanneer u klaar bent met downloaden gaat u terug naar de pagina met de instellingen van uw router.
Klik op Administration en vervolgens op Firmware upgrade. U bevindt zich nu op de pagina waarop u de software van uw router kunt upgraden. Klik op Browse en selecteer het bestand dat u zojuist heeft gedownload. Klik op Start upgrade.
Wanneer de update succesvol is uitgevoerd, beschikt uw router over de laatste updates van de software.

Stap 4: Installeren van WiFi repeaters

Wanneer bovenstaande oplossingen niet hebben gewerkt, is het mogelijk dat uw router niet sterk genoeg is om het oppervlakte te bereiken wat u voor ogen heeft. Om dit toch op te lossen zijn er WiFi repeaters op de markt gebracht. Deze vangen het signaal van de router op en sturen dit opnieuw door waardoor het signaal sterk blijft. WiFi repeaters zijn er in allerlei prijscategorieën en hebben allemaal voor- en nadelen. Om de beste keuze te maken dient u te kijken naar het bereik, de snelheid, de mogelijkheid tot bekabelde aansluiting en de mogelijkheid tot dual-band uitzending.

Ervaart u na bovenstaande oplossingen nog problemen met uw WiFi netwerk? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag.

 

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Wifi netwerk met meerdere access points
Uitleg routers
Draadloos netwerk beveiligen
Installatie en gebruik draadloos netwerk voor thuis
Internet storing oplossen
Ziggo IP veranderen
Alternatieve DNS-server instellen
Hoe beveilig ik mijn router
Port forwarding Ziggo modems
myWIFIzone 2 - Internet Access Blocker 2000/XP
Artikel details
Artikel ID: 405
Categorie: WiFi
Zoekwoorden wifi, straling, radius, traag, netwerk, kanaal, inloggen, router, plaats, plaatsen, toegang, kanalen, kiezen, testen, oplossen, hulp, help, modem, ip, adres, dhcp, draadloos, draadloze, apparaat, laptop, telefoon, gsm, android, windows, mac, ios, apparaten, snelheid, aansluiting, access, point, points, signaal, zeder, storing, internet, tablet, app, store, play,
Datum toegevoegd: 14-Oct-2017 21:20:58
Aantal bekeken: 751
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.5/5.0 (16)

 
« Ga terug