Het grootste gedeelte van je website zal waarschijnlijk bestaan uit letters en tekst. Maar hoe schrijf je goede teksten voor je website, en hoe zorg je ervoor dat ze zo zijn vormgegeven dat je bezoekers ook zin hebben om ze te lezen? Daarover heb ik verschillende pagina’s geschreven:
Op de pagina over het schrijven van website-teksten geef ik 18 tips over dit onderwerp. Lezen vanaf een beeldscherm is niet hetzelfde als lezen vanaf papier, en daar kun je beter direct al rekening mee houden. (Op een andere pagina vind je praktische voorbeeldcodes voor leesbare website-teksten.)
Webpagina’s moeten natuurlijk ook aan elkaar gelinkt worden. Dat kan met een stukje tekst, maar ook met een plaatje. En behalve naar een andere webpagina, kun je ook linken naar een heel ander bestand, zoals een pdf-document of een PowerPoint-presentatie. Op deze pagina over links leg ik uit hoe je tekstlinks, afbeeldingslinks en links naar speciale bestanden maakt en ik geef er voorbeeldcodes bij. (En wil je je links bijzondere effecten geven, daarover heb ik ook een artikel geschreven!)
Een tooltip is eigenlijk ook een soort link (naar een pop-up venster met een korte uitleg). In deze instructie leg ik uit hoe je tooltips maakt die het ook op smartphones en tablets goed doen.
Ook al schrijf je in gewoon Nederlands, je zult soms wel speciale tekens willen gebruiken, zoals letters met accenten, of euro- of copyright-tekens. Daarvoor kun je het beste speciale html-codes gebruiken. Hier leg ik uit hoe dat werkt.
De teksten die je op je website zet, worden niet automatisch afgebroken. Dat kan tot grote, lelijke witruimtes leiden, zeker als je pagina’s op een smartphone worden bekeken. Maar er bestaat wel een script voor woordafbreking. Daarmee help je dit probleem uit de wereld.
Of je ze nu als zodanig herkent of niet, feit is dat veel webpagina’s html-lijsten bevatten. Bijvoorbeeld voor het menu, of voor de onderdelen van een slideshow. In dit artikel vertel ik wat de basis html-code voor een lijst is. En hoe je heel bijzondere lijsten maakt, lees je weer op een andere pagina.
En ten slotte heb ik nog een aantal artikelen geschreven over andere manieren om je pagina’s visueel zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor je bezoekers:
hoe je bijzondere lettertypes gebruikt (voor koppen bijvoorbeeld) en wat je moet doen om je lettertypes goed leesbaar te houden
hoe je je webpagina’s opvrolijkt met opvallende aanhalingstekens
hoe je de eerste letters van je alinea’s omtovert tot interessante initialen
hoe je een stukje tekst een 3d-effect geeft
« Ga terug