De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

YouTube – ja of nee?

Oplossing

YouTube is niet altijd de beste keuze als je een video op je website wilt zetten. Lees hier waarom.

youtube

Soms is YouTube dé plek om je video neer te zetten. De dienst is gratis, je video kan gedeeld worden, en je beslist zelf of anderen hem op hun website mogen opnemen of niet. Maar soms is YouTube níet de beste keuze, en kun je je video beter op je eigen server zetten. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Uitstraling: hoe praktisch YouTube ook kan zijn, het is en blijft duidelijk dat je video op YouTube staat, al is het maar door de link naar YouTube die altijd aan de rechteronderkant van elke video te zien is. Daarmee ziet het er iets minder professioneel uit.

  • Videoduur: Als je wat langere video's wilt laten zien (meer dan 15 minuten), dan kan dat alleen onder bepaalde voorwaarden. Je moet onder andere al een goede reputatie hebben opgebouwd op YouTube. Dus begin je net met het vertonen van filmpjes op je site en zijn ze vrij lang, dan kun je (nog) niet bij YouTube terecht.

  • Standaardformaat: YouTube is een erg populaire videospeler waarop enorm veel video's worden vertoond. Het bedrijf maakt dan ook gebruik van standaardformaten. De breedte/lengte-verhouding van je video moet altijd 16:9 zijn. Wil je om de een of andere reden een afwijkend formaat laten zien, dan wordt er door de videospeler een zwarte balk boven en onder je filmpje gezet – niet erg mooi!

  • Advertentie-vertoningen: Wil je geen zgn. 'overlay'-advertenties op je YouTube-video's laten zien als ze worden afgespeeld op je eigen website (Google-advertenties aan de onderkant van het beeld) , dan kan dat. Het houdt alleen wel in dat er ook geen advertenties worden vertoond als diezelfde video's worden afgespeeld op je YouTube-kanaal zelf, terwijl je er in dat geval misschien niets op tegen zou hebben om wat aan je video's te verdienen.

  • Beperkte mogelijkheid tot afscherming: Is het je bedoeling je bezoekers alleen tijdelijk toegang te geven tot bepaalde filmpjes (bijvoorbeeld binnen een lidmaatschapssysteem), dan zijn de mogelijkheden bij YouTube daarvoor beperkt. Dat is ook een van de redenen waarom ik zelf mijn video's niet meer op YouTube zet. (Als je je video's voornamelijk voor marketing wilt gebruiken, dan moet je ze natuurlijk juist wél op YouTube zetten!)

  • En ten slotte: Zet je je filmpjes op YouTube, dan houdt YouTube ook de controle over je video's. Nu zal dat meestal geen problemen opleveren, maar als YouTube jouw video's om de een of andere reden besluit te verwijderen, dan is daar door jou weinig aan te doen.

(Op een andere pagina op deze site lees je hoe je een video op je eigen website afspelen laat als je geen gebruik wilt maken van YouTube.)

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen CamStudio
De BBS wereld (2005)
Zo zet je een video op je website
Geschenk voor alle Youtubers
Torch
Slimjet
VidCutter een snelle en simpele maar toch krachtige video editor
Website maken sitemap
Website hosting: wat heb je eigenlijk nodig?
Youtube video downloaden
Artikel details
Artikel ID: 701
Categorie: Een eigen website maken - Video en audio
Zoekwoorden video, youtube, player, formaat, embed, web, site, website, afspelen, opnemen, reclame, advertenties, webpagina, html, code
Datum toegevoegd: 5-Dec-2017 15:55:44
Aantal bekeken: 3291
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1006)

 
« Ga terug