De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Scribus - DTP

Oplossing Desktop publishing (DTP) is het bewerken en opmaken van documenten met de computer bestemd voor drukwerk publicaties zoals, boeken, tijdschriften en brochures.

Scribus is een desktop publishing (DTP) applicatie. Er zijn versies beschikbaar voor Linux, Unix, Mac OS X, OS/2 en Windows. Dit programma heeft een heel aantal mogelijkheden om lay-out te verzorgen op een wijze zoals in de gangbare commerciële programma's: Adobe PageMaker, QuarkXPress en Adobe InDesign.

Scribus is ontwikkeld voor flexibele lay-out en typesetting, het biedt de mogelijkheid professionele en drukklare kwaliteit af te leveren. Je kan er ook geanimeerde en interactieve PDF presentaties en formulieren mee creëren.

Mogelijkheden

Scribus ondersteund de meeste afbeeldingsformaten waaronder ook SVG. Scribus ondersteund CMYK kleuren en ICC color management. Het is beschikbaar in meer dan 25 talen.

Printen wordt gerealiseerd via een eigen interne level 3 PostScript driver, deze biedt ondersteuning voor het embedden van lettertypen en sub-setting met TrueType, Type 1 en OpenType lettertypes. De interne driver biedt volledige ondersteuning voor Level 2 PostScript en deels Level 3.

PDF ondersteuning voor transparantie, encryptie en een groot aantal mogelijkheden van de PDF 1.4 norm alsook PDF/X3, dus ook interactieve PDF formuliervelden, aantekeningen and bladwijzers. Hoewel de PDF exporteer functie heel goed is, is het momenteel nog niet mogelijk om PDF bestanden te importeren of te bewerken. PDF documenten gemaakt met Scribus kunnen ook niet doorzocht worden in Acrobat Reader als het document proportionele lettertypen bevat

Het bestandsformaat is gebaseerd op XML en het is uitgebreid gedocumenteerd. Tekst kan geïmporteerd worden uit OpenDocument tekstdocumenten, maar ook RTF, Microsoft Word .doc en HTML formaten (hoewel beperkingen van toepassing zijn).

Scribus kan geen documenten lezen van commerciële programma's zoals QuarkXPress, Microsoft Publisher, en InDesign; de ontwikkelaars wijzen enerzijds op het feit dat de gegevens uit een DTP programma veel complexer zijn dan bijvoorbeeld een spreadsheet, anderzijds zijn er ook nog de problemen met de eigendomsrechten van sommige formaten (er is overigens geen openbare documentatie over die formaten beschikbaar).

CMYK

CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key) is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukinkten. Ook komt soms het CMY-systeem voor, waarbij geen zwart wordt gebruikt. Echter in druktechniek leidt dit doorgaans tot te lichte afbeeldingen, omdat de resultante van pure cyaan, magenta en geel donkergrijs is.

ICC

Door gebruik te maken van ICC profielen is het mogelijk om een zeer accurate kleurweergave te realiseren met een verbeterde doortekening en contrast.

U hebt ICC-profielen nodig om alle systemen, met betrekking tot kleur, op elkaar af te stemmen. Profielen stellen u in staat om een voorspelbare en consistente controle over de kleurweergave te hebben, ongeacht of het een scanner, beeldscherm of printer betreft. Hierdoor bespaart u tijd en geld, omdat u het afdrukresultaat voor het daadwerkelijke afdrukken, op uw beeldscherm kunt simuleren. Er is geen sprake van het kostbare "vallen en opstaan" en de afdrukkwaliteit wordt verbeterd.

Het juiste gebruik van ICC-profielen zorgt er tevens voor dat u de maximale kleurweergave in een afdruk kunt bereiken.

Belangrijk

Voordat je Scribus installeert, moet je eerst Ghostscript 8.64 downloaden en installeren.


Gerelateerde artikelen OpenOffice.org 3
PDF Creator - Gemakkelijk een PDF maken
Artikel details
Artikel ID: 86
Categorie: Design en DTP
Zoekwoorden
Datum toegevoegd: 22-Aug-2009 18:26:02
Aantal bekeken: 2980
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.6/5.0 (1956)

 
« Ga terug