De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Backup en herstel (na de ramp)

Oplossing

Een backup is noodzakelijk, dat zal iedereen met me eens zijn, maar backups maken is maar een klein deel van het plan, want stel:

  1. Je servers en werkstations worden gestolen
  2. Je gebouw met alle servers en werkstation erin brand af
  3. Er is een overstroming en alle servers en werkstations zijn vernietigd
  4. Een aardbeving, het gebouw stort in, alle servers en werkstations vernietigd
  5. Er stort een vliegtuig neer op je gebouw, alle servers en werkstations vernietigd
  6. Een terroristische aanslag, alle servers en werkstations vernietigd

Server error

Kies een van bovenstaande scenario's en bedenk: Wat ga je doen?

Daar moet je dus nu al over nadenken, en laten we reëel zijn, het zal haast niemand van ons overkomen, maar het kan wel, anders maak je ook geen backups.

Waar zijn op dat moment je backups? In het gebouw? Nee natuurlijk niet zal iedereen roepen, maar dit is lang niet zeker, ik heb al vreemdere dingen gezien.

Maar goed ze zijn dus 'off-site', (en versleuteld om datadiefstal te voorkomen) je huurt met spoed een nieuw gebouw en besteld nieuwe servers. Waar is nu dat mooie backup programma / script ook al weer gebleven? Op het werkstation van de beheerder? Dat kan je dus ook enkele dagen tegenslag opleveren, dus ook de software om te restoren, 'off-site'.

Dat had je dus begrepen, je had zelfs een image gemaakt om dit snel op te pakken in geval van! Goed bezig, alleen nooit getest, wie weet het 'wachtwoord' van de versleutelde backups? En dat lag in de serverruimte, 'veilig' kon alleen de beheerder bij!

Ja dan heb je dus nog een groter probleem, weer een paar dagen tegenslag, of totaal verlies van alle data?

Je ziet de tijdlijn die je hier moet doorlopen kan je maken of breken, zijn het de foto's van de 80e verjaardag van tante Ria, dan kun je vast wel een paar weken zonder en is er geen stress om deze met spoed weer online te zetten.

Maar zijn het de alle financiële gegevens van je werkgever die net met een grote fusie of opdracht bezig was en deze data gisteren al nodig had.... Dat kan je dus als beheerder op dat moment je baan of je leven kosten, ligt er maar aan waar en voor wie je werkt.

Dus wat je ook gebruikt, overleg en test alles eens off-site, weet zeker dat je dan beter slaapt als je bovenstaande hebt gelezen.

Vragen, aanvullingen of opmerkingen ik hoor ze graag via email aan: info@de-help-desk.nl

Suc6

Terry van Erp

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen ISPconfig website overzetten andere master server
Hoe werkt Cloud computing?
DNS servers
Website hosting: wat heb je eigenlijk nodig?
Het belang van backups
Artikel details
Artikel ID: 324
Categorie: Backup
Zoekwoorden backup, restore, herstel, copie, recovery, disaster, ramp, plan, brand, diefstal, verlies, aardbeving, natuurramp, overstroming, aanslag, terrorist, terroristische, bom, off, site, remote, cloud, password, wachtwoord, software, data, netwerk, hardware, iso, image, USB, tape, cd, dvd, plan, aanpak, explosie, gas, lek, water, schade,
Datum toegevoegd: 4-Sep-2017 21:07:52
Aantal bekeken: 363
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.2/5.0 (10)

 
« Ga terug