De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Het belang van backups

Oplossing

We bespreken hier regelmatig NAS servers en externe harddrives. Hierbij hebben we het ook regelmatig over het belang van back-ups. Heb je nog weinig met back-ups gedaan? Dan hebben we vijf belangrijke tips.

De 5 tips voor het maken van back-ups, zijn afkomstig van WD, een bedrijf dat harddrives en producten als NAS servers maakt. Je kunt de tips natuurlijk ook met producten van andere fabrikanten uitvoeren, zolang je het maar doet. Niets is immers vervelender dan die eerste babyfoto’s, de foto’s van jouw bruiloft of dat filmpje van de eerste autorijles te missen door een crash van jouw PC…

1. Wacht niet tot het te laat is – maak gebruik van een externe harde schijf

Een back-up betekent het minimaal hebben van twee kopieën van de content die men waardevol vindt. Externe harde schijven zijn een ideale oplossing om bestanden lokaal op te slaan – aantrekkelijk geprijsd en met een veel grotere opslagcapaciteit dan USB-sticks, CD’s of DVD’s.

2. Gebruik software voor automatisch back-uppen. Eén keer instellen, geen omkijken meer naar!

Vertrouw niet op het handmatig back-uppen van data. U kunt het een keer vergeten of u heeft niet de mogelijkheid om een back-up te maken. Als je handmatig back-ups maakt, kun je snel een fout maken of iets belangrijks vergeten. Maak gebruik van back-upsoftware zoals WD SmartWare om het back-uppen te automatiseren. Een gebruiksvriendelijk back-upprogramma maakt altijd automatisch een back-up kopie van de data, houdt logs bij en waarschuwt direct als er iets misgaat.

3. Bewaar kopieën op verschillende plekken: een back-up van een back-up van een back-up…

Zorg ten minste voor twee kopieën van de belangrijkste bestanden. Met verschillende back-ups op verschillende apparaten op verschillende plekken is het risico op dataverlies minimaal. Onthoud dat het verplaatsen van belangrijke bestanden (het behouden van een enkele kopie) van de computer naar een harde schijf geen back-up is. In dat geval bestaat nog steeds het gevaar op verlies als er iets flink mis gaat.

4. Creëer een eigen persoonlijke cloud

Met een eigen persoonlijke cloud opslagoplossing is data thuis veilig, maar ook bereikbaar wanneer je onderweg bent. Dankzij een oplossing als de My Book Live voor opslag in de persoonlijke cloud die verbonden is met het thuisnetwerk, is het mogelijk om content van uw PC, laptop, smartphoneof tablet op een centrale plek op te slaan en te benaderen op afstand.

5. Test het back-up plan!

De back-upsoftware houdt logs bij van elk probleem dat optreedt tijdens het opslaan. Zorg ervoor dat er niks wordt overgeslagen. Want dat blijkt dan net die ene speciale foto of die belangrijke video te zijn die nooit meer opnieuw gemaakt kan worden.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Wat is het verschil tussen Cat5 en Cat6?
Kan ik Windows Vista op mijn computer installeren?
Wat is een NAS
Hoe werkt Cloud hosting?
RAID-0 of RAID-1
Synology DiskStation DS213 air
Uitleg servers
Hoe werkt Cloud computing?
Synology CS407
Reset wachtwoord 3com baseline switch 2924sfp plus - 24 Port 10 100 1000
Artikel details
Artikel ID: 539
Categorie: Hoe werkt dat
Zoekwoorden backup, back-up, nas, schema, belang, restore, herstel, cloud, harde schijf, data, verlies, PC, laptop, smartphone, tablet, software, netwerk, online, internet, foto's, video's, documenten, sheets, opslag, computer, kopie├źn,
Datum toegevoegd: 15-Aug-2010 22:42:00
Aantal bekeken: 3311
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.0/5.0 (901)

 
« Ga terug