De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Wat is een IP-adres

Oplossing

Wat is een IP

IP staat voor Internet Protocol. Dit is een standaard waar elk medium, zoals een telefoon of computer contact mee maakt met het internet. Het is een internet adres waar geen computer zonder kan. Zie het als een telefoonnummer. Iedere telefoon in de wereld heeft zijn eigen unieke nummer dat is opgebouwd uit een landnummer, netnummer en eigen nummer. Die combinatie maakt elk nummer uniek in de wereld en zo kan ook iedereen gebeld worden, waar ook ter wereld. In ongeveer 1996 zo uit het blote hoofd, zijn we in Nederland ook overgegaan op 10 cijferige telefoonnummer, niet omdat men dat zo graag wilde, of om mensen te pesten, maar de nummers waren gewoon op. Zo werkt het dus ook met IP-adressen en op deze manier kan elke computer contact maken met alle andere computers waar ook ter wereld op het internet. Maar op korte termijn zijn de IPv4 nummers echt op, hoe dan verder, daar is een jaar of 10 a 12 geleden IPv6 voor bedacht, daarmee kunnen honderden-miljarden ipadressen uitgegeven worden, een groot nadeel het is niet compatabel met de huidige IPv4 standaard, ze begrijpen elkaar niet, de hardware is anders van opbouw en nog erg duur. De meeste software van de laatste jaren kan al wel overweg met IPv6, behalve XP waarom weet denk ik niemand (antwoord van M$, koop Vista). De meeste providers zullen al wel druk bezig zijn met het testen en implementeren van IPv6, de mijne ook (hoop ik). Dit kost enorm veel tijd en geld, pak dat samen met de verplichte opslag (weg privacy) van onze verbindingsgegevens en je zult begrijpen dat de abbo's binnenkort wel een stuk duurder uit gaan vallen

IPv4

IPv4 staat voor Internet Protocol versie 4. Met deze versie, waar op dit moment elke computer mee verbonden is zijn er maximaal 4,2 miljard ip-adressen beschikbaar. Elke computer heeft zijn dus zijn eigen IP-adres. Vaak worden deze omschreven op de volgende manier: 92.68.10.13. Dit is zomaar een voorbeeld.
Maar aangezien er steeds meer apparaten op de markt komen die geschikt zijn om contact te maken met het internet, zoals tv's, telefoons en stereo's komt er een tekort aan IP-adressen op korte termijn.
Volgens de provider XS4all kan het over een ongeveer 700 dagen weleens gedaan zijn met alle adressen. Dit heeft tot gevolg dat er geen nieuwe aansluitingen op het internet gemaakt kunnen worden, waardoor er grote economische gevolgen door kunnen ontstaan.

IPv6

Om dit nadelig toekomstscenario te vermijden is er in 2002 al op beperkte schaal een nieuwe versie van het Internet Protocol gelanceerd. Deze nieuwe versie, IPv6, heeft gigantisch veel adressen beschikbaar, waardoor we tot in de verre toekomst verder kunnen gaan met het maken van nieuwe internetaansluitingen.
Eén verschil, eigenlijk het belangrijkste, met IPv4 is dus de lengte van het adres. Bij versie 4 bestaat een IP-adres uit 10 cijfers. Dit in tegenstelling tot de nieuwe standaard IPv6 die het met 39 cijfers vele miljarden mogelijkheden meer heeft. In Japan en Korea zijn de eerste domeinen op IPv6 al in gebruik genomen. Dit gebeurde al in de maand juli van 2004.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Van IPv4 naar IPv6
Percentage IPv6-verkeer blijft minuscuul
IPv6: Klaar voor de toekomst
Een "beknopte uitleg" van IPv6
Test je internet verbinding
IP-adresmaskering en IP-adresvertaling
DrayTek Vigor 2120 router
DrayTek Vigor 2132FVn wireless glasvezel router
Port forwarding, wil je dat echt?
Alternatieve DNS-server instellen
Artikel details
Artikel ID: 42
Categorie: Netwerken
Zoekwoorden ip, ipv4, ipv6, internet, protocol, computer, nummer, telefoon, doel, subnet, mask, route, apadres, ip-adres, apparaat, iot, lease, interface, kaart, kabel, cable, adsl, dsl, dhcp,
Datum toegevoegd: 17-Jul-2007 23:15:22
Aantal bekeken: 12495
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.0/5.0 (2225)

 
« Ga terug