De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Percentage IPv6-verkeer blijft minuscuul

Oplossing

"Optimistische plannen hebben gefaald"

Het aantal nog beschikbare IPv4-adressen zal binnen een paar jaar uitgeput zijn, terwijl de uitrol van IPv6 maar niet wil vlotten. Het percentage IPv6-verkeer is nog altijd minuscuul, blijkt uit uitgebreid onderzoek van analysebedrijf Arbor Networks.

Het Internet Protocol versie 6 (IPv6) is de volgende editie van het internetprotocol. De belangrijkste vernieuwing in IPv6 is de vervanging van traditionele IP-adressen van 32 bit door IPv6-adressen van 128 bit. Dat maakt miljarden en miljarden nieuwe adressen mogelijk; de oplossing voor de oprakende voorraad IPv4-adressen. 

Maar tot dusver gaat de implementatie erg traag. De grote kosten van upgraden voor internetproviders vormen een belangrijke reden, evenals angst voor compatibiliteitsproblemen. Arbor Networks wilde weten hoe de stand van zaken is, en startte het naar eigen zeggen grootste onderzoek ooit naar IPv6-verkeer op het internet.

Piepklein percentage
Voor het onderzoek is samengewerkt met meer dan negentig ISP’s, contentaanbieders en netwerkdiensten wereldwijd. Er zijn onder meer geanonimiseerde data verzameld van peering en backbone routers. In totaal is 4 Tbps aan interdomain internetverkeer bekeken. De bevindingen hebben enkel betrekking op IPv6-verkeer dat wordt gedragen (tunneled) via IPv4 met gebruik van IP protocol 41.

Het IPv6-verkeer neemt weliswaar toe, maar is nog altijd een piepklein percentage van het algehele internetverkeer, zo blijkt. Volgens een conservatieve schatting was er eind juli 2008 zo’n 600 Mbps aan interdomain IPv6-verkeer, ten opzichte van 4 Tbps aan IPv4-verkeer. We hebben het dus over 0.0026 procent van het hele IPv4-verkeer. Die proportie is ruwweg gelijk gebleven het afgelopen jaar.

Gefaald

"Het is nu duidelijk dat de aanvankelijke optimistische IPv6-invoeringsplannen hebben gefaald", zegt Craig Labovitz, hoofd wetenschapper van Arbor Networks. Volgens hem zijn we nog een decennium verwijderd van alomtegenwoordige dual stack-ondersteuning van IPv6 in aanvulling op IPv4.

Hij wijst er wel op dat wereldwijd overheden de uitrol stimuleren, bijvoorbeeld door het internetprotocol te gebruiken op de Olympische Spelen in Peking. En sinds afgelopen juni moeten alle overheidssystemen in de Verenigde Staten met IPv6 kunnen werken. Labovitz: "Ondanks de trage start is er reden voor optimisme."

bron: ZDNet

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Wat is een IP-adres
Van IPv4 naar IPv6
IPv6: Klaar voor de toekomst
IPv6 uitschakelen in Fedora 17 en 18
Test je internet verbinding
DNS bind named (network unreachable)
ipadres opvragen in linux
Artikel details
Artikel ID: 41
Categorie: Netwerken
Zoekwoorden
Datum toegevoegd: 20-Aug-2008 01:41:02
Aantal bekeken: 3357
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.0/5.0 (1857)

 
« Ga terug