De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

IPv6: Klaar voor de toekomst

Oplossing

ipv6ready_logoDe huidige versie van het IP protocol voldoet niet meer. Binnen een redelijk korte tijd zullen de IPv4 adressen opraken en dat is in deze tijd van digitale groei een showstopper. De nadruk komt steeds meer te liggen op mobiele toepassingen en het integreren van alles wat er ook maar te integreren valt. De oplossing is al jaren bekend onder de naam IPv6.

IPv6 biedt een aantal voordelen. Het belangrijkste voordeel is de enorme hoeveelheid aan beschikbare IP adressen. Met de huidige groei van het internet zullen de IPv4 adressen vermoedelijk binnen 2 jaar op zijn. Door tijdig IPv6 te implementeren hoeven nieuwkomers niet te worden buitengesloten zodat de huidige economische groei, die bij technische toepassing  nog steeds aanwezig is, niet geremd hoeft te worden. Door over te gaan op IPv6 is het mogelijk om alles bereikbaar te maken via het internet en zo tot heel veel nieuwe slimme toepassingen te komen. Om even een voorbeeld te geven van de beschikbare adresruimte van IPv6: iedere zandkorrel op aarde zou een IP adres moeten kunnen krijgen.

 

Ook is IPv6 beter geschikt gemaakt voor multimedia toepassingen. Door slim gebruik van de IPv6 multicast adresruimte kan multimedia content eenvoudiger en effectiever bij de eindgebruiker afgeleverd worden. Dit is met name van belang voor mobiele toepassingen en zaken als internettelevisie. Ook de huidige digitale televisie trend zal hier op voortborduren. Momenteel is er ook een grote opmars van online games en de meeste spellen hebben er baat bij als gebruikers elkaar onderling kunnen bereiken. Dit scheelt behoorlijk op het verkeer dat game aanbieders moeten verwerken (en dus ook betalen) en spellen kunnen op deze manier efficiënter werken, hetgeen de gebruikerservaring ten goede komt.

Pluspunten 

 Eenvoudiger beheer voor systeem/netwerk beheerders doordat de adresblokken eenvoudiger gerouteerd kunnen worden en omdat de eindpunten zichzelf grotendeels automatisch kunnen configureren.

 Betere security mogelijk doordat end-to-end VPN verbindingen beter mogelijk worden omdat er geen gebruik meer wordt gemaakt van NAT (Network Address Translation).

 Alle apparatuur kan een IP adres krijgen en dus met elkaar communiceren wat veel meer nieuwe toepassingen mogelijk maakt.

 Omdat de adresruimte zo ongelooflijk groot is, zijn netwerkscans van virussen en wormen praktisch niet meer haalbaar.

Minpunten 

 De overgang naar IPv6 wordt door de meeste partijen veel te laat ingezet, veelal door onderschatting.

 Er zijn nog zo goed als geen IPv6 geschikte ADSL routers tegen een betaalbare prijs beschikbaar.

 Nog niet alle software kan ermee overweg. Dit is met name een probleem bij commerciële software. De aanpassing zelf is redelijk eenvoudig.

 Personeel dient ervoor getraind te worden.

 Netwerkbeveiliging moet op een andere manier geregeld worden. De schijnsecurity die NAT oplevert valt weg en dus dient firewalling op netwerkranden anders te worden aangepakt. Gelukkig zijn de meeste host based firewalls zoals op Windows (Vista, 2008 en later) en MacOS X al erg goed.

 

http://www.ipv6ready.org/phase-2_approved_list een lijst met IPv6 ready hard en software

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Percentage IPv6-verkeer blijft minuscuul
Wat is een IP-adres
Van IPv4 naar IPv6
IPv6 uitschakelen in Fedora 17 en 18
DNS bind named (network unreachable)
Een "beknopte uitleg" van IPv6
Gewiste bestanden, herstellen, terughalen
DrayTek Vigor 2120 router
Test je internet verbinding
DrayTek Vigor 2132FVn wireless glasvezel router
Artikel details
Artikel ID: 40
Categorie: Netwerken
Zoekwoorden ipv6, ipv4, modem, netwerk, router, internet, nat, dhcp, dns, protocol,
Datum toegevoegd: 18-Jan-2009 00:26:15
Aantal bekeken: 2401
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1578)

 
« Ga terug