De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Veel gebruikte afkortingen en benamingen

Oplossing

ADSL ADSL is de afkorting van Asymmetric Digital Subscriber Line. ADSL is een digitale technologie die snelle datacommunicatie over een gewone telefoonlijn van koperdraad mogelijk maakt.

Toepassing
ADSL wordt voornamelijk gebruikt voor breedband internetverbindingen.

Concurrerende technologie
De voornaamste concurrent voor ADSL is internet via de kabel.

alias Een alternatieve naam voor hetzelfde E-mail adres. Door het instellen van een alias kunt u via meerdere, verschillende E-mail adressen in één en dezelfde digitale postbus E-mail ontvangen. U hoeft dus maar één E-mail adres op post te controleren  

anti-virus Programma dat eventuele virussen op je computer opspoort en onschadelijk maakt en je meestal ook beschermt tegen verdere virusbesmettingen.

attachment Bijgesloten bestand bij een e-mailbericht, ook wel bijlage genoemd.  

autoreply Een automatisch antwoord op een e-mail bericht. Een autoreply kun je bijvoorbeeld inschakelen als je tijdelijk zelf geen e-mails kunt/wil beantwoorden.

browser Een Browser is een programma om internetpagina's te bekijken.

Gebruik
Het gebruik van een internetbrowser is de meest voor de hand liggende manier om informatie op het internet te raadplegen. Met behulp van een Browser kunnen internetpagina's, afbeeldingen, bestanden etc. via het internet benaderd en opgehaald worden.

Techniek
Een internetbrowser maakt met name gebruik van HTTP om internetpagina’s weer te geven. Een Browser is in staat om een in HTML gecodeerde pagina om te zetten in een voor de bezoeker aantrekkelijke lay-out.

Populaire browsers
De meest gebruikte browsers zijn:

carrier preselect Het kiezen van een andere operator aan de hand van zijn prefixnummer.  

carrier select `Carrier select` is het principe waarbij op het vaste telefoonnet (in Nederland dat van KPN, in België dat van Belgacom) concurrerende bedrijven telefonie kunnen aanbieden. Zogenaamde `carrier select operators` (zoals onder andere Tele2, OneTel of Bel1649) werken met een 16xx-code: de gebruiker toetst deze code in als prefix voor het telefoonnummer dat hij wil draaien.  

chatten Babbelen op elektronische wijze via het Internet, wat betekent dat 2 of meerdere personen gelijktijdig tekstboodschappen kunnen uitwisselen met elkaar.  

e-mail `E-mail` (ook wel `email`, `e-post` of `elektronische post`) is het versturen van digitale boodschappen via onder andere internet.  

E-mailadresHet adres waarop je via E-mail bereikbaar bent. Een E-mailadres kan vele vormen aannemen, maar er komt steevast een @-teken in voor. Sommigen spreken dit teken ook wel uit als het Engelse `at`.  

e-mailclientEen e-mailclient is een computerprogramma dat gebruikt wordt voor het schrijven, versturen en ontvangen van e-mail. De technische benaming voor een e-mailclient is Mail User Agent (MUA).  

E-mailprogramma Een computerprogramma dat men kan gebruiken om e-mails te schrijven, te verzenden, om de elektronische postbus te ledigen en om e-mails te lezen of te printen.  

Floppy Flexibele magnetische schijf voor het opslaan van door een computer te verwerken gegevens  

foutmelding Een klein venster op het scherm (meestal gepaard gaand met een duidelijk geluidssignaal) dat verschijnt om u te vertellen dat er een fout is gemaakt. Als u bijvoorbeeld iets heeft geprobeerd dat de PC niet begrijpt of als er zich een fout in het programma voordoet, dan verschijnt er een foutmelding.  

FTPStaat voor `File Transfer Protocol`. FTP is een al wat ouder Internet-protocol dat eigenlijk alleen bestemd is voor het overzetten van bestanden van de ene naar de andere computer. Veel mensen die Internet-pagina`s beheren, gebruiken FTP om hun bestanden op de Internet-server te plaatsen.  

gebruiker een persoon of machine die zich toegang verschaft tot het netwerk van een exploitant of een bericht ontvangt door het netwerk. Onder gebruiker wordt mede verstaan mobiele abonnees, vaste abonnees en niet-geregistreerde abonnees  

gigabyte 1024 megabyte. Ter vergelijking: op een floppydisk past slechts 1,4 megabyte aan informatie. Een moderne harde schijf heeft een capaciteit van vele gigabytes.  

homepage Hoofdpagina van een website. Homepages bevatten doorgaans links die naar andere pagina’s van de eigen site of van externe sites verwijzen. Sommige grote websites kunnen meerdere homepages bevatten.  

internet Internet bestaat zelf uit duizenden regionale netwerken verspreid over de wereld. Het World Wide Web, de grafische omgeving van het internet, wordt het meeste gebruikt op het internet. Het World Wide Web is gebasseerd op het HTTP (HyperText Transfer Protocol) protocol.  

ISDN Integrated Services Digital Network, publiek netwerk voor spraak- en datacommunicatie. Was sneller dan inbellen, wordt nu nauwelijks meer gebruikt  

mailfiltering Voordat het bericht de ontvanger bereikt zijn er al keuzes gemaakt om het één wel door te geven en het ander niet. 

mailserver Internet-computer (of een proces op een computer) die zorgt voor de afhandeling van mail. De mailserver ontvangt, verstuurt en bewaart e-mail. Met behulp van een e-mail programma kan de gebruiker e-mail ophalen en verzenden via de mailserver  

MB MegaBytes --Maateenheid voor de opslagcapaciteit van geheugens. --1 MB = 1024 KB --1024 MB = 1 GB  

nieuwsgroep Een nieuwsgroep(newsgroup) is een soort elektronisch prikbord waar iedereen zijn mening kan ophangen. Ook is het mogelijk om op de mening van andere mensen te reageren. Er zijn nieuwsgroepen over de meest uiteenlopende onderwerpen te vinden. Welke newsgroups beschikbaar zijn hangt af van de provider. Er is een speciaal programma nodig om nieuwsberichten te kunnen lezen of te versturen (posten). Newsgroups noemt men ook wel USENET. 

offline niet verbonden met een server of het internet.  

Phishing Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar — nietsvermoedend — te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggevens te controleren". Een gelijkwaardige vorm van oplichting werd uit analogie pharming genoemd. Beide methoden worden gebruikt voor identiteitsfraude.  

pop POP3 E-mail accounts zijn de type accounts zoals u die kent van de meeste providers. Een POP e-mail account werkt hetzelfde als een postbus die u met uw favoriete e-mail programma kunt leegmaken. POP3 e-mail accounts kunnen ook via een webmail interface worden gelezen, net zoals u het bijvoorbeeld bent gewend van Hotmail.  

pop-box Een file of een directory op een harde schijf, waarin ontvangen elektronische post voor één bepaalde gebruiker wordt bewaard. De pop-box of mailbox is beschermd door een mail- adres en kan alleen geopend en gelezen worden na het invoeren van dit adres.  

POP3-mailbox POP3 E-mail accounts zijn de type accounts zoals u die kent van de meeste providers. Een POP e-mail account werkt hetzelfde als een postbus die u met uw favoriete e-mail programma kunt leegmaken. POP3 e-mail accounts kunnen ook via een webmail interface worden gelezen, net zoals u het bijvoorbeeld bent gewend van Hotmail.  

provider Een internetprovider (Engels: Internet Service Provider of ISP) is een organisatie of persoon die diensten levert op of via het internet. Dit kan zowel de verbinding van een gebruiker aan het internet zijn, alsook diensten die de gebruiker via het internet kan gebruiken. De verschillende diensten die een internetprovider aanbiedt zijn hieronder uitgewerkt.  

rechtspersoon Er zijn twee verschillende rechtsvormen: natuurlijke personen en rechtspersonen. Natuurlijke personen zijn mensen zoals jij en ik. Natuurlijke personen gaan zelfstandig verplichtingen aan door bijvoorbeeld een krantenabonnement en een huurovereenkomst. Een rechtspersoon is een organisatie die dergelijke verplichtingen aangaat, maar in een juridische `eenheid` zijn vormgegeven.. Voorbeelden van rechtspersonen zijn een N.V. en een B.V.  

schermafdruk Een schermafdruk, screenshot, screencapture, of screendump is een statische afbeelding (een "foto") van wat er op een bepaald moment zichtbaar is op (een deel van) een beeldscherm.

Dit kan handig zijn om:

  • uit te leggen hoe een programma werkt — bijvoorbeeld waar welk knopje staat;
  • een bepaalde situatie te laten zien — dit gaat vaak makkelijker met een screenshot dan via een beschrijving van wat er op het scherm te zien is;

secure webmail Met secure webmail is uw privacy gegarandeerd en kunt u overal ter wereld waar internet beschikbaar is veilig uw e-mail ontvangen en verzenden.  

spam Ongewenste en ongevraagde E-mail, vaak reclame. Je kunt het vergelijken met de ongewenste reclamefolders die je in je brievenbus ontvangt.

state-of-the-art De term `State of the Art` is een uitdrukking voor de huidige stand van zaken, van technologie, of van kennis. Zo is de `State of the Art` het hoogste niveau van ontwikkeling, dat op een bepaald tijdstip is bereikt.  

trojaanse paarden Kwaadaardig programma dat er uitziet als een goedaardig programma. Via een Trojaans paard worden virussen en wormen het computersysteem binnengesmokkeld evenals onzichtbare programmaatjes die vertrouwelijke gegevens op een computer verzamelen om die vervolgens naar de afzender van het Trojaanse paard te sturen.  

trojans Kwaadaardig programma dat er uitziet als een goedaardig programma. Via een Trojaans paard worden virussen en wormen het computersysteem binnengesmokkeld evenals onzichtbare programmaatjes die vertrouwelijke gegevens op een computer verzamelen om die vervolgens naar de afzender van het Trojaanse paard te sturen.  

virus Een virus is een bestandje dat schade kan aanrichten aan je pc, deze bestandjes kunnen worden verspreid per email of internet. Het is je dan ook aangeraden om je pc tegen virussen te beveiligen, met een virusscanner.  

virusscanner Programma dat virussen opspoort en vernietigt.  

websurfen Sites bekijken en/of zoeken op het World Wide We.  

worm Een computerworm, of kortweg worm, is een vorm van malware, kwaadaardige software.

Een worm is een soort virus dat zich verspreidt via computernetwerken, bijvoorbeeld via e-mail of peer-to-peernetwerken.

De eerste worm die in het wild werd waargenomen is de Morris-worm. Deze ontwrichtte in november 1988 grote delen van het toenmalige internet.

Bekende voorbeelden van wormen zijn BugBear, CodeRed, Mydoom, Netsky en Sasser.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Begrippen e-mail en internet die op deze site gebruikt worden
Ambernet Webmail
Windows Mail E-mailaccount instellen (alleen Vista)
Gmail alias aanmaken
Gratis email
Wat is het adres van de uitgaande mailserver?
Tijdelijk e-mailadres
ZoneAlarm - Personal Firewall
Maak uw PC schoon in 10 stappen
Veiliger emailen met ProtonMail
Artikel details
Artikel ID: 43
Categorie: Knowledgebase
Zoekwoorden ict, afkorting, afkortingen, automatisering, computer, pc, laptop, netwerk, lan, wan, kabel, adsl, dsl, telefoon, voip, betekenis, virus, worm, trojan, scanner, hishing, internet, fraude, mail, filter, pop, secure, client, ftp, http, mb
Datum toegevoegd: 18-Jul-2007 09:28:58
Aantal bekeken: 13004
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.0/5.0 (3171)

 
« Ga terug