De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Uitleg servers

Oplossing

Servers zijn een belangrijk onderdeel van alles rondom computers.  Zonder servers zou internet ook een stuk saaier zijn.

Maar wat is precies een server?

Een server is simpel gezegd een computer. Net als een computer die we thuis hebben staan. Echter is een server computer vaak ingericht met onderdelen die wat duurder en sneller zijn dan een simpele thuis computer.

Een server kan je terugvinden in vele soorten en maten. Enkele voorbeelden:

Een webserver 
Dit is een server (computer) waar programma's op draaien die het mogelijk maken om websites te laten draaien. Wanneer je dan thuis een website bezoekt zoals www.nu.nl dan zal je via het internet naar die desbetreffende webserver (computer) doorverwezen worden zodat je de website kunt laden en bekijken thuis.

Een opslagserver 
Zoals de naam al doet vermoeden is dit een computer met een grote hoeveelheid aan opslagmogelijkheden aan boord. Denk aan Cloud diensten zoals OneDrive of Dropbox. Dit soort bedrijven bieden een dienst aan om jou bestanden op hun servers (computers) te zetten zodat je er via het internet altijd bij kunt.

Hoofdserver 
Vaak een centrale computer in een bedrijf die alle andere computers in het netwerk beheert. Op deze hoofdserver kunnen vaak meerdere servers draaien zoals een webserver, emailserver, dataserver etc. Zo kan er met 1 zware computer van alles geregeld worden.

Wanneer je over een server praat, praat je dus veelal over een fysieke computer. Omdat er zoals hierboven al aangegeven is meerdere type servers zijn, is een server niet 100% fysieke hardware. Het zijn vaak ook programma's die het mogelijk maken om verschillende type servers (programma's) te laten draaien op 1 fysieke computer. Het is dus mogelijk om 1 server computer 1 type server te laten draaien. Maar net zo goed is het mogelijk om verschillende type software op 1 server computer te installeren zodat hij als meerdere servers in 1 kan fungeren.

Dit maakt het wellicht wat ingewikkelder maar onthoud dat een server niets meer is dan een computer of een stuk software op een computer die specifieke taken uitvoeren. Zo regelt een e-mailserver al het e-mailverkeer en regelt een webserver alles omtrent een website die op de server geïnstalleerd is.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Hoe kan ik mijn website online zetten?
Kan ik Windows Vista op mijn computer installeren?
Wat is een NAS
Op afstand werken
Spiceworks XP/VISTA/7
Wat doet een firewall?
ZoneAlarm - Personal Firewall
Windows XP Services uitschakelen
Wat heb je nodig voor een eigen website?
Hoe werkt Cloud hosting?
Artikel details
Artikel ID: 623
Categorie: Hoe werkt dat
Zoekwoorden server, web, file, bestand, opslag, database, webserver, www, lamp, internet
Datum toegevoegd: 15-Jun-2019 09:14:42
Aantal bekeken: 648
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.4/5.0 (10)

 
« Ga terug