De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Wat kost een eigen website?

Oplossing

Een website hoeft echt niet duur te zijn – zo houd je de kosten in de hand!

Voordat je een eigen website gaat maken, wil je natuurlijk eerst graag een idee hebben van wat dat ongeveer gaat kosten. Alleen, op die vraag is moeilijk een specifiek antwoord te geven, want dat hangt helemaal af van de manier waarop je het aanpakt. Maar op deze pagina vind je in ieder geval een paar tips om je kosten in de hand te houden.

Website ontwerp: ga uit van een template

Een van de eerste dingen waar je aan denkt bij een eigen website, is hoe hij eruit moet komen te zien: welke kleuren gebruikt moeten worden en welke foto’s je wilt opnemen bijvoorbeeld. Deze ideeën overbrengen aan een webdesigner en die een site voor je laten maken, is de kostbaarste manier om dit voor elkaar te krijgen. Maar gelukkig zijn er alternatieven, en een van de simpelste daarvan is uitgaan van een goed template.

Een template is een ontwerp waarin de basisopzet van een site al is vastgelegd (dus het aantal kolommen, de plaats van je (bedrijfs)naam en eventueel logo, de gebruikte lettertypes en kleuren, enz.). Je kunt het template nog een beetje aanpassen om je site een eigen karakter te geven, en daarna kun je je direct concentreren op het invoeren van je eigen afbeeldingen en teksten. Veel templates zijn gratis, maar voor de beste (die op een moderne manier zijn gebouwd en ook geschikt zijn voor smartphones) betaal je vaak een klein bedrag.

Er bestaan verschillende soorten templates. Elke manier van websitebouw kent zijn eigen templates. Zo komen online webbuilders (zoals die van JouwWeb) altijd met hun eigen templates. Ook WordPress heeft zijn eigen templates (ze heten dan themes). Wil je meer keuze dan de standaard-themes en hier zelf aan gaan sleutelen, dan vind je bij StudioPress een uitgebreide collectie. En wil je je website helemaal zelf, op je eigen computer bouwen, dan vind je hier een aantal basistemplates, die je opent en bewerkt met je eigen html-editor. (Natuurlijk moet je in dat laatste geval wel wat kennis van HTML en CSS hebben.)

houd de totale kosten van je website beperkt

Website aanpassen: doe het zelf

Waar veel mensen niet bij stilstaan als ze een site laten ontwerpen door een webdesigner, is dat ze elke keer als ze iets willen laten veranderen aan hun site, zullen moeten betalen. Dus is het ontwerp eenmaal af, en wil je een knop toevoegen of iets aan de tekst veranderen, dan krijg je daarvoor opnieuw een rekening gepresenteerd. Ook als het maar om een hele kleine verandering gaat, die misschien maar vijf minuten tijd kost.

Maar heb je een template gebruikt om zelf je site te bouwen, dan kun je zelf eenvoudige aanpassingen doen. Zo kun je jezelf een hoop kosten besparen. Een online webbuilder is hiervoor de eenvoudigste oplossing.

Website onderhouden: gebruik gratis programma’s

Elke website heeft onderhoud nodig: links naar andere websites kunnen op een gegeven moment niet meer werken omdat die sites niet meer bestaan of hun webpagina’s andere namen hebben gekregen. Je wilt nieuwe foto’s op je site zetten, maar die komen van je camera, en moeten eerst bewerkt worden. Je wilt weten hoeveel bezoekers op je site komen en welke pagina’s die bezoeken. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden.

Handige websites voor webmasters is een verzameling links naar sites die je als webmaster regelmatig nodig zult hebben.

Gevonden worden: wees je eigen seo’er

Het spreekt vanzelf dat je wilt dat Google of Bing jouw site ook laat zien als mensen op een bepaald onderwerp zoeken. (En het liefst wil je dan ergens bovenaan hun pagina met zoekresultaten terug te vinden zijn!) Dit is het terrein van ’zoekmachine-optimalisatie’ of ’seo’ (search engine optimalisation). Er zijn bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd en die je kunt inschakelen om je website beter vindbaar te maken. Maar als je geld wilt besparen, kun je dit net zo goed zelf doen.

Zoekmachine-optimalisatie is grotendeels een kwestie van gezond verstand: de zoekmachines willen dat de beste websites over een bepaald onderwerp bovenaan staan, dus jij moet ze ervan zien te overtuigen dat jouw site de beste en meest relevante informatie biedt over dat onderwerp. Daar zijn verschillende technieken en hulpmiddelen voor, die je moet toepassen vanaf het allereerste moment dat je begint met het bouwen van je eigen website (en het liefst al vóórdat je een domeinnaam vastlegt).

Domeinnaam en hosting: begin klein en upgrade later

Er zijn een paar kosten waar je echt niet onderuit komt als je een professionele website wilt maken, en dat zijn die voor een eigen domeinnaam en goede webhosting. (Er bestaan wel bedrijven die een gratis domeinnaam en gratis hosting aanbieden – maar wil je een beetje professioneel overkomen met je website, dan kom je toch uit op een van hun betaalde pakketten.)

Als je kiest voor een online webbuilder zoals JouwWeb, dan is de domeinnaam en hosting vaak al inbegrepen.

De kosten van een domeinnaam en webhosting zijn trouwens niet hoog: voor een Nederlandse domeinnaam betaal je ongeveer € 10,00 per jaar, en een hostingpakket heb je al vanaf zo’n € 4,00 per maand. Op website-hosting kun je heel goed besparen door in eerste instantie het kleinste hostingpakket te kiezen; als beginner heb je echt niet veel meer nodig. Trek je na een tijdje veel bezoekers of wil je veel grote bestanden op je site zetten, dan kun je altijd upgraden naar een uitgebreider pakket. Maar dan ben je algauw weer een tijdje verder...

Kortom...
De kosten van een eigen website hoeven echt niet de pan uit te rijzen. Met een bedrag van rond de € 100,00 kun je echt al een eigen website maken.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Een website beginnen, vijf zaken waar je niet buiten kunt
Hoe kom ik aan een goed website ontwerp?
Wat heb je nodig voor een eigen website?
Zó maak en beheer je je eigen website
Responsive Website templates (GRATIS) (meer dan 40)
Responsive website-templates
Tips en tools voor website-beheer
Wil je een webdesigner inhuren?
Website maken sitemap
Welke webhosting service moet ik kiezen?
Artikel details
Artikel ID: 645
Categorie: Een eigen website maken - van start
Zoekwoorden eigen, website, kosten, gratis, free, web, site, template, aanpassen, bouwen, euro, bedrag, goedkoop, duurkoop, domein, naam, domeinnaam, webhost, webhosting
Datum toegevoegd: 4-Dec-2017 17:20:23
Aantal bekeken: 3390
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1010)

 
« Ga terug