De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Waar kan ik gratis afbeeldingen downloaden?

Oplossing

Drie sites om gratis, rechtenvrije afbeeldingen voor je website te vinden en downloaden.

Pixabay

Er zijn heel wat websites te vinden waar je gratis afbeeldingen downloaden kunt voor je website. Maar op dit moment is mijn favoriet wel Pixabay.com. De reden daarvan is simpel: de kwaliteit van de meeste foto’s die op Pixabay te vinden zijn is prima en je hoeft geen link terug te plaatsen als ‘betaling’ – ook niet als je ze commercieel wilt gebruiken. Het zijn dus volledig rechtenvrije afbeeldingen. Hoeveel beter kan het zijn?

Ook voor het ontwerpen van mijn templates het ik veel gebruikgemaakt van Pixabay. De afbeeldingen in de koppen en de content zijn praktisch allemaal afkomstig van deze website.

Wil je de foto die je hebt gedownload eerst nog wat bijwerken voordat je hem online zet (bijsnijden bijvoorbeeld), dan kan ik je daarvoor Pixlr Editor aanraden – dat is een gratis online foto-editor, dus zowel geschikt voor pc- als voor mac-gebruikers.

Unsplash

Alle foto’s op Unsplash hebben de Creative Commons Zero licentie, wat inhoudt dat je ermee kunt doen wat je wilt. Je hoeft de maker ervan dus ook nergens te noemen op je website. (Maar een link terug wordt natuurlijk wel altijd op prijs gesteld, net als bij Pixabay.) Je vindt hier prachtige foto’s in hoge resolutie.

Google Afbeeldingen

Ook via de zoekmachine van Google vind je gemakkelijk gratis afbeeldingen voor je site:

  1. Ga daarvoor naar Google Afbeeldingen en typ in het zoekvak het onderwerp waarvan je gratis afbeeldingen wilt hebben.

  2. Klik bovenin het scherm met resultaten dat je te zien krijgt op Zoekhulpmiddelen; kies daarbinnen voor Gebruiksrechten, en als laatste voor Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing.

  3. De afbeeldingen die nu naar boven komen, mag je gratis downloaden en bewerken, ook als je ze commercieel wilt gaan gebruiken.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Over afbeeldingen en html-codes
Picasa
JPG, GIF, PNG of SVG?
Ik zie een rood kruisje in plaats van mijn foto!
Goede website-software die je niets kost
Wat is de html-code voor een foto of andere afbeelding?
Website maken sitemap
Inkscape
Wat kost een eigen website?
Een website beginnen, vijf zaken waar je niet buiten kunt
Artikel details
Artikel ID: 692
Categorie: Een eigen website maken - Afbeeldingen
Zoekwoorden gratis, afbeeldingen, foto, web, site, website, downloaden, rechten, vrij, pixabay, unsplash, google, images, foto's, resolutie, rechtenvrij, rechtenvrije, template, bijsnijden, editor, Creative Commons Zero licentie, creative, commons, zero, licentie
Datum toegevoegd: 5-Dec-2017 12:08:21
Aantal bekeken: 3334
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1010)

 
« Ga terug