Eigenlijk zijn er twee soorten sitemaps. In de eerste plaats zijn er de sitemaps die bestemd zijn voor de bezoekers van je site, om ze te helpen vinden wat ze zoeken. Een voorbeeld hiervan is de sitemap van de-help-desk.nl maak je eigen website Maar dat is niet het type sitemaps waarover ik het op deze pagina wil hebben.
In de tweede plaats zijn er de XML-sitemaps: sitemaps die zijn opgeslagen in xml-formaat. Deze zijn niet voor je bezoekers bestemd, maar voor de zoekmachines. Zo’n sitemap is eigenlijk niet meer dan een lijst van de verschillende pagina’s waaruit je website bestaat, aangevuld met gegevens als de datum waarop die pagina’s zijn gemaakt, hoe vaak ze worden vernieuwd, en een aanduiding van het belang van elke afzonderlijke pagina. Over die sitemaps gaat dit verhaal.
Hieronder zie je de bovenste regels van de sitemap van de-help-desk.nl:
Door zo’n overzichtslijst van je webpagina’s te maken en deze naar Google (en andere zoekmachines) te sturen, maak je het hen een beetje gemakkelijker om alle pagina’s van je site te vinden en te indexeren. Zeker als je site groter wordt en tientallen pagina’s gaat beslaan, is het zinvol om een sitemap te maken.
Als je in je sitemap bovendien informatie opneemt over belangrijke video- of afbeeldingsbestanden die op je website staan, stel je daarmee Google in staat deze bestanden doorzoekbaar te maken op Google Video’s of Google Afbeeldingen. Ik ga daar hier verder niet op in, maar mocht dit voor jouw site interessant zijn, dan lees je op de website van Google zelf meer over het opnemen van informatie over videobestanden of afbeeldingsbestanden in je sitemap.
De gemakkelijkste manier om een sitemap te maken is door gebruik te maken van een zogenaamde sitemap generator. De sitemap die dit oplevert, pas je daarna handmatig aan. Ga bijvoorbeeld naar deze online sitemap generator, vul een paar gegevens in (zoals de URL van je website en de frequentie waarmee je je site aanpast), en klik dan op de knop onderaan het formulier. Na een paar minuten is je sitemap klaar en kun je de code ervan kopiëren.
Nu moet je deze code handmatig nog een beetje aanpassen (gewoon in je html-editor). Want omdat niet elke pagina even belangrijk is, zal ook niet elke pagina de priority-waarde 0.5 hebben (in de code <priority>0.5</priority>. Een pagina die niet zo belangrijk is, geef je een lagere waarde (0.1 is de laagste waarde die je kunt toekennen). En een pagina die erg belangrijk is, geef je een hogere waarde (1.0 is de hoogste waarde).
<priority>0.5</priority>
De waarde in de regel <changefreq>monthly</changefreq> geeft weer hoe vaak deze pagina waarschijnlijk zal worden aangepast. Voor een pagina die je bijna nooit verandert, vul je hier yearly in, en voor een pagina die je vaker verandert, zet je op deze plaats monthly, weekly of daily neer (of misschien zelfs hourly).
<changefreq>monthly</changefreq>
Ten slotte kun je nog voor elke pagina aangeven op welke datum die de laatste keer is aangepast. Dit doe je in de regel <lastmod>2017-02-12</lastmod>. Let erop dat je de datum in dit formaat laat staan: dus eerst het jaar (voluit), dan de maand, en dan pas de dag.
<lastmod>2017-02-12</lastmod>
Ben je klaar, dan geef je je document een naam met de extensie .xml (bijvoorbeeld: sitemap.xml) en upload je het naar je server.
.xml
Heb je je sitemap eenmaal aangemaakt en op de server gezet, geef dan aan Google door waar hij te vinden is. Daarvoor moet je naar Google Webmaster Tools gaan. Heb je nog geen account, maak er dan eerst één aan, want anders kom je niet verder. Klik binnen Google Webmaster Tools in het linkermenu op Crawlen, en daarna op Sitemaps. Klik vervolgens op de knop met de tekst Sitemap toevoegen/testen (rechts bovenaan je scherm). Er komt dan een upload-blokje te voorschijn waarmee je je XML-sitemap kunt versturen:
Elke keer dat je pagina’s aan je website toevoegt of verandert, moet je deze sitemap aanpassen en opnieuw uploaden naar je server. Zolang je de naam en de locatie van dit bestand niet verandert, blijft Google je sitemap wel vinden.
NB: Behalve aan Google, kun je je sitemap natuurlijk ook doorgeven aan Bing. Daarvoor ga je naar Bing Hulpprogramma’s webmaster.
« Ga terug