De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Hoe kom ik hoog in de zoekmachines?

Oplossing

Probeer het eens op deze manier: met goede bestandsnamen, meta-tags, content, en links.

Eigenlijk kan ik die ‘s’ achter zoekmachines wel weglaten. Want wat je natuurlijk het liefste wilt, is hoog bij Google komen. Maar hoe doe je dat?

Voordat je verder leest, is het misschien eerst leuk om het onderstaande (Engelstalige) filmpje van Matt Cutts te bekijken, waarin hij laat zien wat er achter de schermen gebeurt wanneer jij in Google een zoekterm invult.

Kies goede (bestands)namen

Waar je mee moet beginnen, is een goede domeinnaam te kiezen. Je domeinnaam kan een woord of woordcombinatie bevatten waarnaar websurfers in de praktijk ook echt zoeken, maar het belangrijkste is dat hij gemakkelijk te onthouden is, en tegelijkertijd ook weer niet te algemeen is.

Wat je webpagina’s betreft, neem in de bestandsnamen daarvan woorden of woordcombinaties op waarop je gevonden wilt worden. Om te weten te komen hoe vaak naar een bepaald woord (of naar een bepaalde woordcombinatie) wordt gezocht, kun je het beste de (gratis) Zoekwoordplanner van Google AdWords gebruiken. (Je moet wel een Google-account hebben om deze planner te kunnen gebruiken – maar het is de moeite waard er om die reden een aan te maken.) Op de site van Karel Geenen staat een filmpje met uitleg over de Zoekwoordplanner.

Schenk aandacht aan je meta-tags

Heb je vastgesteld rond welke zoekwoorden je website en -pagina’s worden opgebouwd, zorg dan voor een aantrekkelijke titel (title) en beschrijving (description) van elke webpagina. Dit doe je door meta-tags bovenaan in je html-pagina te zetten (ná de code <head> en vóór de code </head>. Hoe dit voor een van de pagina’s van de-help-desk.nl gedaan is, zie je hier:

<title>Hoe kan ik zelf een webpagina maken?</title>
<meta name="description" content="Wil je zelf een webpagina maken? Lees hier hoe je daarbij het beste te werk kunt gaan!">

Ik wil dus onder andere graag gevonden worden als iemand de woorden ‘webpagina maken’ intypt in een zoekmachine, Google bijvoorbeeld.

Als Google een pagina tegenkomt vindt hij de tags en laat hij de inhoud van de meta-tags zien in de pagina met zoekrresultaten, zoals je hieronder ziet:

hoog bij google

Dit is dus de tekst die een websurfer ziet als hij in Google, of in een andere zoekmachine, de pagina met zoekresultaten bekijkt. Wat Google laat zien, zijn de title die ik de webpagina heb meegegeven en (een gedeelte van) de inhoud van de description-tag. Het is daarom belangrijk dat je in die description-tag op een korte, duidelijke manier aangeeft wat je bezoekers op deze pagina kunnen vinden. Want op basis van deze omschrijving beslissen ze of ze al dan niet doorklikken naar je site.

Voor uitgebreidere informatie over meta-tags, lees het artikel: Waarvoor dienen meta tags?

Zorg voor voldoende content!

Het allerbelangrijkste element om hoog in de zoekmachines te komen, heb ik tot nu toe nog niet genoemd. Dat is namelijk dat je ook iets te melden moet hebben op je website en webpagina’s. Je moet genoeg content leveren, heet dat in jargon. Aan een pagina met een klein beetje tekst en wat plaatjes heb je niet genoeg. Zelfs niet als je de voorgaande regels netjes hebt opgevolgd.

Zoekmachines, met Google voorop, worden hoe langer hoe slimmer. Zij hebben eigenlijk maar één doel voor ogen en dat is de gebruiker (de websurfer dus) zo goed mogelijk bedienen. Ze willen dan ook op hun pagina’s met zoekresultaten het liefst alleen maar pagina’s vermelden die echt goede informatie bieden over het trefwoord dat is ingetypt. En dat lukt ze hoe langer hoe beter.

De programma’s die Google, MSN, Bing enz. gebruiken bij hun werk worden hoe langer hoe bedrevener in het opsporen van relevante informatie. Je kunt hen daarbij helpen door unieke informatie op je website aan te bieden. Informatie die je bovendien up-to-date houdt. En ook moet je regelmatig nieuwe informatie toevoegen om de zoekmachines tevreden te houden. Het kost wat meer tijd, maar op den duur heb je er zelf alleen maar profijt van. Je kansen om hoog te scoren in de zoekmachines worden er alleen maar groter door.

Hoe lang moet een webpagina eigenlijk zijn?

Op die vraag is niet goed een vast antwoord te geven. Zelf probeer ik altijd pagina’s van zo’n 500-1000 woorden te maken. Maar je moet natuurlijk wel iets te melden hebben. Als een trefwoord zich echt niet leent voor zo’n lang verhaal, kun je het beter wat korter houden. Maak een andere webpagina dan maar weer wat langer. Gebruik in je tekst af en toe de trefwoorden die je hebt uitgekozen, of combinaties daarvan. Overdrijf daarbij niet, want dan bestaat de kans dat de zoekmachines je ‘straffen’ met een lage notering.

Laat je pagina’s snel laden

Duurt het te lang voordat je pagina’s geladen worden in de browser van je bezoeker, dan heb je kans dat hij voortijdig afhaakt en wegklikt. Maar dat is niet de enige reden dat je ervoor moet zorgen dat je pagina’s snel laden. De andere reden is dat bij Google de laadtijd van je pagina een van de factoren is die bepalend is voor de positie van die pagina in de lijst met zoekresultaten.

Een van de manieren waarop je kunt zorgen voor een snelle laadtijd, is door de omvang van de afbeeldingen die je op je site laat zien, zo klein mogelijk te houden. Hier lees je hoe je je afbeeldingen verkleinen kunt.

Linken er goede, als betrouwbaar bekendstaande websites naar de jouwe, dan verhoogt dat je kansen op een hoge ranking in de zoekmachines. Hoe doe je dat als je nog maar net begonnen bent en bijna niemand nog van je website heeft gehoord?

Zorg in de eerste plaats dat je voldoende informatie te bieden hebt op je site. Want waarom zou een andere site naar je willen linken als er eigenlijk niets bijzonders op te vinden is?

Meld je verder aan bij een of meer geschikte startpagina-dochters en startkabel-dochters. Zij staan als goed bekend en een link van een van hun pagina’s verhoogt dan ook je kansen om beter gevonden te worden in de zoekmachines.

En ten slotte: houd altijd je ogen open voor goede, betrouwbare sites met wie je links zou kunnen uitwisselen. Dat houdt in dat jij een link aanbrengt naar hun site, en zij op hun beurt teruglinken naar jou.

Meld je aan bij zoekmachines

Misschien vind je het raar dit item helemaal onderaan deze pagina te vinden. Maar dat is niet voor niets. Ik denk dat het het beste is je website pas aan te melden bij de zoekmachines als je al een stuk of vijftien webpagina’s op je site hebt staan. Waarom?

Zoekmachines houden van websites die ook daadwerkelijk iets te zeggen hebben over een bepaald onderwerp. En zeg nou zelf, een website met een stuk of vijftien flinke pagina’s rond een bepaald thema heeft vast meer te bieden dan een website rond hetzelfde thema met maar drie pagina’s, die alle drie nog weinig tekst bevatten ook.

Bovendien bestaat er de kans dat je in de tussentijd een aantal links naar je site hebt weten te regelen. Inkomende links (dus links náár je website) van websites die goed bekendstaan (startpagina-dochters bijvoorbeeld) verhogen de geloofwaardigheid van je website aanzienlijk.

Neem daarom de tijd om een echt goede informatiebron op te zetten en meld je dan pas aan bij een aantal zoekmachines. Bij welke? Ik zou zeggen: bij Google natuurlijk, en bij Bing.

Maak het Google zo gemakkelijk mogelijk

Maak het Google zo gemakkelijk mogelijk en maak een xml-sitemap. Een Google sitemap is een bestandje dat je op de server van je webhost zet en waarin je Google vertelt waar hij al je pagina’s kan vinden. Hierdoor kan Google gemakkelijker zien welke pagina’s je op je website hebt staan en ze sneller indexeren (toevoegen aan zijn database).

Heb geduld

En ten slotte: heb geduld. Hoog in de zoekmachines komen te staan gaat niet van de ene dag op de andere. Blijf doorgaan met goede pagina’s aan je website toe te voegen, houd steeds je ogen open voor andere websites waarmee je links kunt uitwisselen en volg eventueel een goede cursus over zoekmachine-optimalisatie. Het is het geld zeker waard. Want een bedrijf dat zich bezighoudt met SEO (search engine optimization of zoekmachine-optimalisatie) kan je misschien wel wat verder helpen, maar dit kan je algauw veel geld gaan kosten. En succes is meestal niet gegarandeerd. Jezelf bijscholen op dit gebied is daarom niet gauw weggegooid geld.

Tips:

  • Je kunt natuurlijk ook een advertentie plaatsen (bijvoorbeeld via Google AdWords) en op die manier bezoekers naar je website trekken.

  • Zet daarnaast social bookmarking tools en social media in om je website onder de aandacht te brengen.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Beginselen van website-marketing
Aanmelden bij zoekmachines
Waarvoor dienen meta tags?
Waarom ik geen links-pagina heb
Laat je bezoekers zoeken in je website
Tips en tools voor website-beheer
De grote schoonmaak – een jaarlijkse onderhoudsbeurt voor je website
Hoe kan ik een sitemap maken voor mijn website?
Wat kost een eigen website?
Hoe kom ik hoger in Google
Artikel details
Artikel ID: 715
Categorie: Een eigen website maken - Marketing
Zoekwoorden google, hoog, zoekmachine, zoekmachines, bing, sitemap, startpagina, startkabel, vinden, zoeken, gezocht, indexeren, seo, search engine optimization, zoekmachine-optimalisatie, optimalisatie, search, engine , optimization
Datum toegevoegd: 5-Dec-2017 19:24:53
Aantal bekeken: 3514
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1006)

 
« Ga terug