De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Laat je bezoekers zoeken in je website

Oplossing

Hoe je een eigen zoekmachine voor je website maakt met behulp van Google Aangepast Zoeken.

Wordt je website groter, dan is het verstandig je bezoekers een mogelijkheid te bieden waarmee ze kunnen zoeken in je website. Zo’n zoekfunctie in je website is heel gemakkelijk te maken met behulp van Google Aangepast Zoeken.

Zó maak je zo’n Google-zoekmachine voor je eigen site :

  1. Ga naar http://www.google.nl/cse (cse staat voor: Custom Search Engine, oftewel: Aangepaste zoekmachine) en login met je Google-account.

  2. Je kunt bij Google meerdere zoekmachines aanmaken, zelfs meerdere per website. Om een nieuwe zoekmachine aan te maken, klik je op de knop met de tekst Add.

  3. Je komt nu in een scherm waar je je website-adres moet opgeven. Dat kan op meerdere manieren, variërend van een enkele pagina tot een bepaalde map, een complete site of een volledig domein. Verder moet je nog even een taal instellen en kun je als je wilt de naam veranderen die Google aan je zoekmachine heeft gegeven. Ben je klaar, dan klik je op Maken.

  4. Je zoekmachine is nu klaar. Je kunt gelijk de code ervan ophalen en in je webpagina’s plakken, maar je kunt de zoekmachine ook nog wat aanpassen. Daarvoor klik je op de knop Configuratiescherm.

  5. Je zit nu in het onderdeel Instellen. In het tabblad Algemeen kun je je zoekmachinenaam weer veranderen als je wilt en er een beschrijving aan geven. Ook is hier nog een tabblad Geld verdienen, waar je je AdSense-account aan deze zoekmachine kunt koppelen. In deze gratis zoekmachinefunctie van Google worden er namelijk altijd advertenties rond de resultaten vertoond, en op deze manier kun je nog wat verdienen als door jouw bezoekers op een van die advertenties wordt geklikt.

  6. Het volgende onderdeel is Uiterlijk. In het tabblad Lay-out van dit onderdeel kun je opgeven hoe het zoekvak en het resultaatscherm moeten worden vertoond. Op het volgende tabblad – Thema’s – bepaal je hoe de tekst, de kleuren en de randen van je zoekvak eruit komen te zien. Er zijn een aantal voorbeeldcombinaties gemaakt waaruit je kunt kiezen. Heb je er een gekozen, sla die dan op en pas de kleuren eventueel nog een beetje aan op het tabblad Aanpassen.

  7. In het volgende onderdeel – Zoekfuncties – kun je zogenaamde promoties inschakelen. De promoties die je maakt, worden bij de zoekresultaten vertoond als de bezoeker in je zoekvak bepaalde, door jou vastgestelde, termen heeft ingevoerd.

  8. Ben je klaar met alle aanpassingen, dan klik je weer op het onderdeel Instellen en op het tabblad Algemeen op de knop met de tekst ‘Code ophalen’. Het script dat nu op je scherm verschijnt in het grijze vak, moet je kopiëren en in je webpagina plakken, op de plaats waar je het zoekvak wilt laten zien.

  9. Upload je je nieuwe pagina naar de server en roep je die pagina op, dan kun je je zoekmachine uitproberen.

Wil je liever niet gebruikmaken van de Google-zoekmachine, maar toch zoeken in je website mogelijk maken, dan zijn er ook nog heel veel andere opties waarmee je een zoekfunctie in je website kunt zetten, zoals DuckDuckGo.nl, JRank, FreeFind of Findberry.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Aanmelden bij zoekmachines
Google is snel en veilig!
Hoe kan ik een sitemap maken voor mijn website?
Waar kan ik gratis afbeeldingen downloaden?
Hoe kom ik hoog in de zoekmachines?
Tips en tools voor website-beheer
Wat kost een eigen website?
CoolNovo
Beginselen van website-marketing
De geheimen van conversie-optimalisatie
Artikel details
Artikel ID: 707
Categorie: Een eigen website maken - Beheer en onderhoud
Zoekwoorden zoek, zoeken, zoekmachine, indexeren, web, site, pagina, eigen, website, google, zoekmachines, duckduckgo, jrank, freefind, findberry
Datum toegevoegd: 5-Dec-2017 17:15:14
Aantal bekeken: 3297
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1005)

 
« Ga terug