De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Informatie vinden

Oplossing

Informatie vinden

Dit hoofdstuk geeft een aantal mogelijkheden die je kunt aflopen als je op zoek bent naar informatie over een bepaald Linux-gerelateerd onderwerp.

Linux Documentation Project

De hoofdpagina van TLDP, The Linux Documentation Project, is http://www.tldp.org. (Er zijn vele mirrors, dus er zijn nog wel meer URL's voor.) Je kunt er o.a. HOWTO's, guides en manual pages op vinden. Veel informatie die op het TLDP te vinden is, kan ook op de harde schijf geïnstalleerd worden.

HOWTO

In een HOWTO staat informatie over een specifiek onderwerp. Zoek je bijv. informatie over fonts, kijk dan eens of je een font HOWTO kunt vinden. Let wel op de datum van de documenten! Sommige zijn jaren oud. De informatie kan dan achterhaald en niet meer van toepassing zijn.

Installeer je de HOWTO's, dan worden ze geplaatst in /usr/share/doc/HOWTO/ of (bij distributies die zich niet zo goed aan de Filesystem Hierarchy Standard houden) in /usr/doc/HOWTO. Het zijn eenvoudige tekstbestanden.

Manual pages

Een manual page bevat volledige informatie over een bepaald programma, bestand, libraryfunctie e.d. De manual pages zijn ingedeeld in acht secties, te weten:

 1. Executable programs or shell commands
 2. System calls
 3. Library calls
 4. Special files
 5. File formats and conventions
 6. Games
 7. Miscellaneous
 8. System administration commands

Het is redelijk standaard dat de manual pages geïnstalleerd worden. Deze bestanden bevatten een bepaalde opmaak. Bekijk ze met het programma man. Wil je bijv. weten hoe het configuratiebestand /etc/crontab in elkaar zit, typ dan man 5 crontab. (Als je geen onderdeel opgeeft, dan krijg je de manual page met het laagste onderdeelnummer te zien.) Voor verdere informatie over het gebruik van manual pages typ man man.

Info pages

Deze zijn vergelijkbaar met manual pages, maar de informatie is vaak meer up-to-date. Mits geïnstaleerd, zijn de info pages te vinden in /usr/share/info of /usr/info. Gebruik info om ze te bekijken. Zo toont info cp de info page van cp. Hoe je info gebruikt, staat in info info.

/usr/share/doc

Hier vind je de documentatie van geïnstalleerde software. Heb je bijvoorbeeld gaim geïnstalleerd, dan staat de bijbehorende documentatie in /usr/share/doc/gaim-versie, met in plaats van versie het versienummer. Is het daar niet te vinden, probeer dan /usr/doc.

Website van de distributie

Vaak is op de website van de distributie informatie te vinden. Voor informatie over distributiespecifieke zaken is dit de aangewezen plaats om te kijken. Gentoo heeft werkelijk uitstekende online documentatie. De delen die niet specifiek zijn voor Gentoo, kun je ook gebruiken voor een andere distributie. Vaak is er ook wel een forum waar gebruikers vragen kunnen stellen.

Nieuwsgroepen en forums

Als je de benodigde informatie niet kunt vinden of als je er echt geen hout van begrijpt, kun je ook terecht in nieuwsgroepen over Linux, zoals nl.comp.os.linux.overig. De hele nl.comp.os.linux-boom staat bekend als NCOL. Daarnaast zijn er ook allerlei webforums, o.a. op de websites van sommige distributies. Let bij het posten van berichten op de volgende punten.

 • Gebruik platte tekst en geen HTML (in de meeste software in te stellen). HTML neemt meer ruimte in beslag en niet alle usenetsoftware ondersteunt het.
 • Neem als onderwerp een korte beschrijving van het probleem en niet iets als „HELP!!!!”.
 • Zet een reply onder de quote (aangehaalde tekst) en quote niet meer dan nodig is.
 • Vraag niet om het antwoord via e-mail te verzenden, maar controleer regelmatig de nieuwsgroep. Op die manier kunnen andere mensen ook nog wat opsteken van jouw problemen.

Je kunt tussen oude nieuwsberichten rondzoeken op http://groups.google.com. Wellicht heeft iemand al eens een interessant bericht gepost.

Het web

Informatie die niet direct in een van de vorige bronnen te vinden is, kan nog wel op andere locaties op het web staan. Raadpleeg Google. Op http://www.google.com/linux kun je specifiek zoeken op Linux-gerelateerde sites. De online encyclopedie Wikipedia bevat ook veel nuttige (achtergrond)informatie. Het meeste is te vinden op de Engelstalige pagina's.

Boeken en tijdschriften

Er zijn veel algemene boeken over Linux geschreven. Ik zou niet kunnen zeggen welke daarvan goed zijn. Over specifiekere onderwerpen, zoals Bash of Sendmail heeft O'Reilly verschillende goede boeken uitgebracht. Je herkent ze direct aan hun witte voorkant met het een of ander beest erop.

Een tijdschrift is een leuke manier om wat nieuwtjes en tips op te steken. Er zijn er verschillende Linux-specifieke tijdschriften in boeken- en tijdschriftenwinkels te vinden, zoals Linux Format en Linux magazine.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Linux Gebruikers Handleiding
Ik wil beginnen met Linux
Software
Raspberry-PI
GNU-utility's
Distributies
Security
Algemeen
Links
Hardwareondersteuning
Artikel details
Artikel ID: 732
Categorie: Linux handboek 2008
Zoekwoorden linux, vinden, zoeken, web, boeken, manual, handleiding, wikipedia
Datum toegevoegd: 6-Dec-2008 03:10:15
Aantal bekeken: 394
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.2/5.0 (9)

 
« Ga terug