De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Op afstand werken

Oplossing

X over het netwerk

Als je achter een andere computer zit waar X op is geïnstalleerd, dan kun je daar op vrij eenvoudige wijze grafische programma's op gebruiken die op jouw computer staan. Het programma draait dan op jouw computer, maar de X-server van de computer waar je op dat moment achter zit wordt gebruikt om het programma te tonen. Dit is wat er met netwerktransparantie wordt bedoeld.

Je moet er eerst voor zorgen dat jouw computer toegang heeft tot de X-server met xhost +thuis, waarbij je thuis vervangt door jouw IP-adres. (Op te vragen met /sbin/ifconfig op je eigen computer.) Heb je een hostnaam die op het netwerk bekend is, dan kun je dat ook gebruiken. Log vervolgens is op je computer, bij voorkeur via SSH (zie ook sectie SSH). Zet daar de DISPLAY-variabele met export DISPLAY=remote:0, waarbij je remote vervangt door het IP-adres of de hostnaam van de computer waar je achter zit. Het cijfer achter de dubbele punt is het display-nummer en is standaard 0. Alternatief kun je bij ssh de optie -X gebruiken, zodat DISPLAY vanzelf goed wordt gezet. Als het goed is kun je nu alle grafische software starten die je wilt.

Als dit nog niet gedaan is, neem dan het volgende op in /etc/ssh/ssh_config van je eigen computer:

Host *
  ForwardX11 yes

Dit zorgt ervoor dat X via SSH getunneld wordt, wat wel zo veilig is. Indien de verbinding via een router of firewall loopt, dan dienen de poorten voor SSH en X open te worden gezet. SSH gebruikt standaard poort 22 en X poort 6000.

X zal op de meeste Unices wel aanwezig zijn, maar onder Windows is het niet gebruikelijk. Er bestaan implementaties van X die je onder Windows kunt gebruiken, zoals Exceed (commercieel).

Een andere mogelijkheid is VNC (Virtual Network Computing), ook wel RFB (Remote Frame Buffer) genoemd, naar het protocol. VNC maakt het mogelijk een complete desktop over te nemen en het werkt door gecomprimeerde screenshots over het netwerk te versturen. RFB is een open protocol, zodat er voor vele platformen VNC-software is. Hierdoor is VNC bruikbaar als cross-platformoplossing voor remote beheer. RealVNC en TightVNC zijn er bijv. voor Windows en Linux. Bij zowel GNOME als KDE zit ook VNC-software.

SSH

Gebruik om op afstand in te loggen met een shell ssh. Zie ook sectie SSH.

Screen

Wat je met VNC voor X kunt bereiken, kan met screen voor tekstgebaseerde software. Je kunt er programma's mee starten op de ene computer en daarna met een andere via telnet of SSH inloggen en de programma's „overnemen”. Screen vormt een tussenlaag voor de input en output. Daardoor kun je het overnemen vanaf een andere computer. Alles wat je nodig hebt om het te kunnen gebruiken staat in de manual page: man screen.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Beginnen met Linux
Uitleg servers
Security
Hoe kan ik mijn website online zetten?
Netwerk
Kan ik Windows Vista op mijn computer installeren?
LanSpy 2000/XP/2003
Internationalisering
Wat doet een firewall?
ZoneAlarm - Personal Firewall
Artikel details
Artikel ID: 744
Categorie: Linux handboek 2008
Zoekwoorden afstand, werken, X over het netwerk, ssh, screen,
Datum toegevoegd: 6-Dec-2008 03:37:00
Aantal bekeken: 268
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1)

 
« Ga terug