De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Epic Privacy Browser

Oplossing

Als je van Chrome houdt maar géén informatie wilt overhandigen aan Google en andere adverteerders ga dan voor de Epic Privacy Browser.

 

De browser wijkt niet veel af van z'n Chrome-gebaseerde voorlopers, maar Epic Privacy Browser heeft een hoop privacy-verbeterende functies onder de motorkap zoals een ingebouwde proxy en blokkades voor advertenties, 3rd party cookies en trackers. De Google account integratie is eruit gesloopt.

1. Wat zit er onder de motorkap?

Epic is gebouwd op Chromium, het open source-project wat door Google en anderen wordt onderhouden en waar uiteindelijk ook Google's eigen Chrome op is gestoeld. Dat is niet uniek, andere bekende Chromium-browsers zijn bijvoorbeeld Opera, Brave, en een van de populairste Chinese browsers, Qihoo 360. Dit betekent dat Epic dezelfde back-end technologieën als Chrome bevat, zoals grafische engine Blink en JavaScript-engine V8.

2. Is hij dan net zo up-to-date als Chrome?

Niet altijd. Omdat de makers van Epic de uiteindelijke code van Chromium moeten hebben voordat ze Epic-specifieke componenten op het open source framework kunnen bouwen, lopen ze meestal achter op Google. Toen we bijvoorbeeld de nieuwste Epic voor macOS downloadden en installeerden, zei de browser-agent dat het ging op Chromium 63. In de Windows-versie was dat zelfs Chromium 62.

Op hetzelfde moment gaf Chrome op de Mac aan dat de browser gebouwd was op Chromium 67. Google gebruikte Chromium 63 voor Chrome 63 en die werd als Stable gepubliceerd op 6 december vorig jaar. Met andere woorden, Epic liep meer dan een half jaar achter op Chrome toen we dit in juni uitgebreid testten. Andere Chromium-browsers hebben hetzelfde issue: Opera's huidige versie gebruikt bijvoorbeeld Chromium 65, die Chrome in maart gebruikte.

3. Wat is er anders aan Epic?

"We vinden dat wat je browset en zoekt privé zou moeten zijn. Wat je browset en zoekt gaat niemand wat aan - zo simpel is het", zegt de organisatie achter Epic, Hidden Reflex, in een FAQ op de website van de browser.

4. Maar dat zegt nu elke browser. Hoe is Epic anders?

Epic zet verschillende stappen om de privacy te verhogen door op verschillende manieren informatie die je browser naar buiten lekt binnen te houden. Zo hebben verschillende browsers privétabbladen ("incognitovenster" in Chrome en "privévenster" in Firefox bijvoorbeeld) maar Epic draait alleen maar in deze modus. Als gebruikers de browser sluiten, wordt alles gewist, inclusief cookies, geschiedenis en andere data.

Daarnaast worden alle zoekopdrachten door Epics ingebakken VPN-proxy geleid, die wordt gedraaid door eigenaar Hidden Reflex zelf. Dat betekent dat zoekmachines niet het echte IP-adres van de gebruiker zien om diens of dier identiteit te achterhalen. De proxy/VPN kan ook handmatig worden aangezet met een knop naast de adresbalk om het IP-adres te verbergen voor sites, webdiensten en apps die deze informatie gebruiken om identiteiten vast te stellen.

5. Is dat alles?

Nee, Epic neemt een heleboel privacyvriendelijke stappen om informatie te verbergen. Zo blokkeren sommige van de Grote Vier bepaalde advertenties (de adblocker van Chrome houdt alleen specifieke irritant bevonden reclames tegen en Mozilla heeft nog niets gezegd over hoe diens blocker gaat werken) of het tegenhouden van tracking (zoals met Apple's voorzichtige Intelligent Tracking Protection in Safari) maar niemand van de populairste browsers durft echt keiharde stappen te zetten. Epic wel. Advertenties zijn uit den boze en de browser gebruikt technieken om bekende trackers en andere trackingtechnieken waarmee gebruikers worden gevolgd tegen te houden. De geblokkeerde trackers zijn onder meer geniepige scripts en andere technieken om internetters te fingerprinten. Ook worden referrer-headers, waarmee sites zien van welke site de gebruiker is doorverwezen, niet doorgegeven, omdat dit ook iets zegt over de identiteit van de browser.

Hij geeft zijn identiteit alleen door met een User Agent String die Chrome nabootst - ook al gaat het om een oudere versie. Marktvorsers als Net Applications kunnen daarom geen aparte categorie aanmaken voor Epic-gebruikers, alhoewel het zo'n niche-browser is dat het marktaandeel sowieso verwaarloosbaar is in de berekeningen van de organisatie.

6. Stuurt het data door naar Chromium-beheerder Google?

Volgens de maker van de browser niet. "Epic verwijdert standaard alle Google-diensten van Chromium, zodat niets van je sessies via Google verloopt", belooft het bedrijf in zijn FAQ. Praktisch gezien zie je dat standaardfeatures als auto-aanvullen en vertalen ofwel niet beschikbaar zijn of worden verzorgd door maker Hidden Reflex.

Er is natuurlijk geen garantie dat Google geen informatie te pakken krijgt, want veel hangt natuurlijk ook af van wat de gebruiker zelf doet. Epic adviseert bijvoorbeeld dat gebruikers niet inloggen bij Gmail. "Google's huidige privacybeleid stelt dat persoonlijke data van al zijn diensten wordt geaggregeerd", staat te lezen in de FAQ. "Dus als je ingelogd bent bij Gmail kan Google je zoekopdrachten volgen."

7. Wat is het nadeel van Epic?

Epic blokkeert bijna alle add-ons. Als je fan bent van een Chrome-extensie, kan dat een dealbreaker voor je zijn. "Hoewel ze erg nuttig kunnen zijn, vormen ze een risisco voor privacy en beveiliging, en daarom staat Epic alleen enkele vertrouwde add-ons toe." Dat zijn wachtwoordbeheerders als LastPass en RoboForm, Evernote Web Clipper, Pocket, en Xmarks. Daarnaast werken enkele sites niet met Epic. Om bijvoorbeeld Netflix te kijken, moeten gebruikers add-on IE Tab installeren.

Er is ook geen bedrijfsplan. De browser bestaat al sinds 2013, maar er zijn geen garanties dat hij blijft bestaan. Hidden Reflex zegt dar er wordt gewerkt aan een plan om zichzelf te kunnen blijven bedruipen. Zo denkt het bedrijf aan premium privacydiensten, sponsoren op nieuwe tabbladen (iets wat Mozilla ook heeft geprobeerd) en sponsoren.

Downloaden en starten

Als je de nadelen prima vindt, of Epic als een secundaire optie wilt gebruiken naast een minder privacyvriendelijke browser die wel de features bevat die je vaak gebruikt, kun je naar deze website om de browser binnen te halen. De site herkent of je Windows of macOS gebruikt en je kunt los een zip, exe of dmg-image binnenhalen.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Chromium
Slimjet
Comodo Dragon
Google Chrome Portable
Vivaldi
SRWare Iron
CoolNovo
Brave
Opera
RockMelt
Artikel details
Artikel ID: 577
Categorie: Browsers - agenda - RSS
Zoekwoorden epic, browser, www, internet, privacy, veilig, chromium, browsers,
Datum toegevoegd: 26-Sep-2017 14:38:21
Aantal bekeken: 4727
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.4/5.0 (1003)

 
« Ga terug